Pişmemiş aşa tuz katmayın

Güncelleme Tarihi:

Pişmemiş aşa tuz katmayın
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2011 13:082dk okuma

Endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Türkiye'de özellikle kırsal kesimde iyotlu tuz kullanımının yetersizliğinden ileri gelen guatr hastalığının yaygınlığına işaret ederek, “(Merdiven altı) tabir edilen yerlerde ruhsatsız üretilen, iyot içermeyen tuzlar kesinlikle kullanılmamalıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca, içeriğindeki iyodun uçmaması için de tuz yemek ocaktan alınmadan hemen önce atılmalıdır” dedi.
Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, Dünya Tiroit Günü nedeniyle guatr hastalığı ve iyotlu tuz kullanımı konusunda açıklamalarda bulundu.
Türkiye'de tiroit hastalıklarının görülme oranının yüksekliğine, buna karşın bu hastaların tedavilerini yürütecek endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı sayısının yetersizliğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'de iyotlu tuz kullanımının istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.
Yüzde 65-70'ler civarındaki Türkiye'deki iyotlu tuz kullanımının yüzde 99'a çıkarılması gerektiğini bildiren Prof. Dr. Erdoğan, gebelerle emziren annelerin iyotlu tuz tüketmesinin, bebeklerin zihinsel ve bedensel gelişimi açısından büyük önem taşıdığını, tuzla alınan iyodun yeterli olmadığı durumlarda iyotlu vitamin desteği bile sağlanması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

Erdoğan, şu bilgileri aktardı: “Yapılan bilimsel çalışmalar, hamilelik dönemi ve sonrasında yeterli iyot alan annelerin çocuklarının fiziksel ve zihinsel gelişiminin ileri düzeyde olduğunu gösteriyor. Türkiye'de küçük yerleşim yerlerinde iyotsuz tuz kullanımı çok yaygın. Kaçak ve ruhsatsız üretilenlerle bölgesel tuzlalardan elde edilen kaya tuzlarının kullanıldığı, iyotlu tuz kullanımının yetersiz olduğu bölgelerde guatr görülme sıklığı da yüksek. Sağlık Bakanlığı ile her 5 yılda bir ortaklaşa yaptığımız araştırmada, kırsal yörelerdeki iyotsuz tuz kullanımının şehirlere göre anlamlı oranda düşük olduğu bulundu.”
Söz konusu çalışmayla iyotlu tuz kullanımının yaygın olduğu yerlerde guatr hastalığında düşüş belirlediklerini açıklayan Erdoğan, kış için hazırlanan yiyeceklerde genelde büyük torbalarda satılan kaya tuzlarının kullanıldığını, ancak iyot içermeyen bu tuzları önermediklerini ifade etti.
Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, şu uyarılarda bulundu: “(Merdiven altı) tabir edilen yerlerde ruhsatsız üretilen, iyot içermeyen tuzlar kesinlikle kullanılmamalı, bunlara itibar edilmemelidir. İyotlu tuzlar ise ambalajı içinde tüketilmeli ya da güneş ve hava görmeyen kaplarda saklanmalıdır. Ayrıca, içeriğindeki iyodun uçmaması için tuz, yemek pişmeden değil, ocaktan alınmadan hemen önce atılmalıdır.”

“TİROİT NODÜLLERİNE GEREKSİZ CERRAHİ MÜDAHALE YAPILMAMALI”

Tiroit nodüllerine nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda da açıklamalar yapan Erdoğan, bunların iyi ya da kötü huylu olmasının tedavide büyük önem taşıdığını bildirdi.
Bu nodüllere gereksiz cerrahi müdahaleler uygulandığını, bunların da hastalarda komplikasyonlara neden olduğunu anlatan Erdoğan, “Nodüllerin yüzde 90'nı iyi huyludur, sadece yüzde 5'i kanserli bir yapıya sahiptir. Cerrahi müdahaleler de ehil ellerde yapılmalıdır. Aksi takdirde kalıcı ses kısıklığı, kalsiyum bezlerinin alınması gibi hastanın ömür boyu sağlığını olumsuz etkileyecek sonuçlar ortaya çıkabilir” dedi.
İyot eksikliği ve sigara kullanımının yanı sıra aile öyküsünün bu riski artırdığına işaret eden Prof. Dr. Murat Faik Erdoğan, tiroit bezlerindeki hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların herhangi bir zararı olmadığını, bunların hekimin önerdiği dozda kullanılmasının büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!