Pırlanta kadın kanlı elmasa karşı

Güncelleme Tarihi:

Pırlanta kadın kanlı elmasa karşı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2011 00:00

Aylin Gözen Dünya Pırlanta Konseyi’nin Türkiye’deki tek temsilcisi. Gözen, sertifikasız elmas ve pırlantalara karşı savaşıyor. Amacı, kanlı elmas dediği sertifikasız taşların gelirlerinin yasadışı örgütlerin eline geçmemesi

Haberin Devamı

Aylin Gözen üniversite eğitimini pazarlama işletme ve felsefe üzerine Boğaziçi Üniversitesi’nde yaptı. Sanatçı bir aileden gelme. Annesi, İstanbul Modern’in fotoğraf küratörü. Babası, uluslararası fotoğraf sanatçısı Gültekin Çizgen. Bu nedenle sanatla ilişkisi çocukluk yıllarına dayanıyor.
İngiltere’de grafik ve bilgisayar programları üzerine çeşitli kurslara katılan Gözen, Hong Kong ve Basel’deki mücevher fuarlarının takipçisi oldu. Ardından 9 Eylül Üniversitesi’nde renkli mücevherler ve pırlanta uzmanlığı alanında eğitim almaya karar verdi. Bu da yetmedi Japonya ve ABD’de ilgili firmaların eğitimlerine katılarak değerli metal kili, mine gibi konularda eğitmen sertifikaları aldı.
Şimdi Dünya Pırlanta Konseyi’nin tek Türk üyesi. Aynı zamanda dünyaca ünlü mücevher markası Roberto Bravo’nun Türkiye pazarlama stratejileri ve kurumsal iletişim müdürü.

O PARAYLA SİLAH ALIYORLAR

Haberin Devamı

Gözen bu marka bünyesinde çok önemli bir proje yürütüyor. Mücevherlerin özellikle yaşam standardının çok düşük olduğu, gıda ve barınma ihtiyaçlarının dahi çok zor karşılandığı maden bölgelerinde çıktığını anlatıyor: “Sosyal sorumluluk projemizle maden bölgelerindeki yaşam koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla, yardım çalışması yürüten uluslararası kuruluşlarla ortak çalışmaya gidiliyor. Pilot bölgemiz Afrika’da çocukların hayatını iyileştirmeye katkıda bulunuyoruz. Yerel halkın yaşam kalitesini yükseltirken, aynı zamanda etik değerlere de sahip çıkıyoruz. Özellikle Güney Afrika’daki pırlanta madenlerinden çıkan taşların sertifikalı olup olmadığına çok dikkat edilmiyor. Bu sertifikasız taşlar yasadışı kişilerce satılıyor. O paralarla silahlar alınıp yasadışı işlerde kullanılıyor. İşte ‘kanlı elmas’ dediğiniz de bu.”

SERTİFİKA ZORUNLULUĞU

Kimberley Süreci, pırlanta üretilen Afrika ülkelerindeki insan hakları ihlallerine karşı çözüm üretmek için başlatılmış bir çalışma. Bu çalışma, Temmuz 2000’de Antwerp’te Dünya Pırlanta Konseyi’nin oluşmasıyla başladı. Konsey, tüm üye ülkelere ham pırlanta ticareti için sertifika düzenlenmesi getirdi. Ham pırlanta ithalatı, ihracatı, satılmasıyla uğraşanlar yetkili kurumlara kayıt yaptırmak zorunda.  Bu yolla, sertifikasız pırlantaların trafiği kontrol edilmeye çalışılıyor.

YÜZDE 1’İ ÇATIŞMALARA GİDİYOR

Haberin Devamı

? Dünya pırlanta ticaret hacmi yıllık olarak 72 milyar dolar. Bu pazarın yüzde 65’i Afrika’dan çıkarılan pırlantalardan oluşuyor.
? 1990’larda dünya elmas ticaretinin yüzde 4’ü çeşitli çatışmaların finansmanı için kullanılan kanlı elmaslardan oluşurken bugün bu oran yüzde 1.
? Pırlanta ticaretinin kalbi Belçika’nın Antwerp kenti. Ancak Bombay, New York, Johannesburg ve Tel Aviv gibi şehirlerde 24 pırlanta borsası var.
? En büyük pırlanta pazarı yüzde 50 oranla ABD. Onu Japonya, İtalya, Hindistan, Körfez ülkeleri ve diğer ülkeler takip ediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!