Güncelleme Tarihi:
Çocukluğunu astım ve romatizma gibi hastalıklarla boğuşarak geçiren Joseph Pilates, tüm sorunlarına rağmen vücut geliştirmeye büyük ilgi duymuş ve boksörlük ve koruma eğitmenliği yapmış. Doğu formunda egzersizler üzerinde çalışmalar yapmış ve bu çalışmalarını fizyoloJi ve hareket bilimleriyle birleştirerek Pilates metodunu oluşturmuş.
Yatarak tedavi gören hastalar için geliştirdiği ve modern egzersiz ekipmanlarının öncüsü olan ekipmanlarla yatan hastalara yatakta egzersiz yapma imkanı sağlamıştır. Bu şekilde hastaların yaralı dokularının sabit kalması sağlanarak yatak istİrahati döneminde kendi kendini mobilize etme, kaslarını kuvvetlendirme imkanı ve bu sayede fiziksel uygunluk düzeyini koruyabilme imkanı oluşturulmuştur.
Bir grip salgınında İngiltere'de pek çok kişi hayatını kaybederken, kampta yaşayanların hiç etkilenmemesi üzerine "pilates" tanınmaya başlamış. Daha sonra kendi tekniğini geliştiren Pilates, 1926'da Amerika'ya göç etmiş ve New York'ta bir stüdyo açmış. Joseph Pilates "10 seansta farkı hissedeceksiniz. Yirmincide farkı görecek ve 30. seansta tümüyle yepyeni bir vücuda sahip olacaksınız" diyor.
Pilates egzersizlerinin faydaları nelerdir?
-Pilates haftada 4 gün ve 30 dk düzenli uygulanarak, dayanıklılığı, vücutla ilgili farkındalığı ve kas kuvvetini arttırmaya yarayan bir egzersiz yöntemidir.
-Hareketler akıcı, nefes alıp vermekle kombine ve temel sutunu bozmadan yapılır.
-Dansçılarda, tenis, yüzme ve beyzbol gibi sporlarda çok faydalıdır.
-Kronik bel ve boyun problemi olan hastalarda ağrıların ciddi derecede azalmasını sağlar ve problemin nüks etmesini önler.
-Pilates egzersizleri, düzenli uygulandığında, gün içinde yaptıgımız aktivitelerde, omurgamıza yüklenmeden hareket etmemizi sağlar. Pilates egzersizlerinin bir diğer amacı da hareketin prensibini, vücudumuzun en derininde bulunan kasların bile farkına varıp onları kullanmamızı öğretmek ve temel sütunu kuvvetlendirmektir. Sonuçta tüm hareket açıklığı boyunca yardımcı olabilecek bir kontrol mekanizması geliştirilmiş olur.
Pilatesin prensipleri; konsantrasyon, kontrol (bedenin hareketler boyunca kontrollü olması), merkezleme ( bel, karın ve kalça çevresindeki en ufak kasın bile önemli olduğunu öğretir), hareketin akıcılığı, koordinasyonu, egzersiz sırasında nefes alıp vermenin önemidir.
Hastalıklarda pilates egzersizlerinin kullanım amacı; karın ve sırt bölgelerini dengeli güçlendirip, sağlam bir duruş sağlamaktır.. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla omurgaya yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı, yaralanmalar ve mevcut patolojinin artmasına yol açar. Pilateste kas yapısı bir bütün haline getirilir. Daha doğru nefes alma, doğru duruş ve kasların doğru kullanımını öğretir. Bel ve sırt ağrılarının gidermeye ve oluşmasını önlemeye önemli ölçüde katkısı olup, fizyoterapistler tarafından önerilmektedir. Vücuda faydasının yanısıra stresten uzaklaşmak için idealdir.
Egzersize başlamadan önce mutlaka önce doktorunuza sonra bir fizyoterapiste başvurun. Yapılan çalışmalar, bilinçsiz egzersizin faydadan çok daha ciddi yaralanmalara yol açtığını göstermiştir.