Piercing hakkında faydalı bilgiler

Güncelleme Tarihi:

Piercing hakkında faydalı bilgiler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2005 00:20

The Lancet’de yayınlanan bir araştırmaya göre, piercing hemen hemen tüm kabilelerde yapıldı ve yapılıyor. Farklı amaçlarının yanı sıra acıya dayanma gücünü ölçmede bile kullanılıyor. Piercing çoğu toplumda ergenlikten erkekliğe geçişin tescili. Birçok kabilede piercing’le birlikte vücuda dövme, bileklikler, ağır bilezikler, zincirler, penise demir, taş, kamış halkalar uygulanıyor.

Mayalı soylular dillerini ve genital organlarını yine dini törenlerde kan akıtmak amacıyla deldiriyorlardı. Kuzey Amerikalı yerliler de göğüs piercing’lerinden asılarak dini törenlerde farklı bilinç düzeylerine ulaşmak isterlerdi.

Asya’da şamanlar dini törenlerde transa geçmenin göstergesi olarak yanak ve dillerine geçici piercing uyguluyor. Yine Sufiler, Hindistan, Sri Lanka ve Malezya’daki Hindular da aynı amaçla piercing’e başvuruyor.

Kama Sutra’da tanımlanan piercing’i, Batılı toplumlarda önce hayat kadınları kullandı. İngiltere’de Victoria Dönemi’ndeki (1819-1901) dergilerde kadınlarda meme başı piercing’lerine rastlanıyor. Dönemin en popüler cinsel organ piercing’i ise adını Kraliçe Victoria’nın eşi Prens Albert’ten alan yöntem: Prens Albert, dönemin modası dar pantolonlardan giyer, iyi görünmek için de penisin ucuna takılı halkayla penisini pantolona asardı.

İkinci Dünya Savaşı’ndan kısa süre sonra Almanya’da dil, meme ucu ve dudaklara piercing’ler sıkça yapılmaya başlandı. Piercing’e sıklıkla dövme eşlik ediyordu. 1970’lerin sonlarına doğru dövme ve piercing Avrupa’da yeniden doğdu. Punklar bu yolla karşı kültür oluşturdu. Piercing, ABD ve İngiltere’de homoseksüel ve sado-mazoşistler arasında da yayıldı. Müzisyenler, film yıldızlarından da rağbet gördü. Son 20 yıldır ABD, İngiltere, Fransa, Almanya başta olmak üzere Batılı ülkelerde giderek artan oranda rağbet görmeye başladı. Çeşitlendi. Sadece marjinallerin tercihiyken, ergenler arasında giderek daha fazla popüler oldu. Türkiye’ye de ulaştı ve özellikle büyük kentlerde yayıldı.

GÖBEK PIERCING’İ MISIR’DA ASALET SİMGESİ

6 Kulak: Kulağın 12 farklı yerine yapılabiliyor. En fazla bilinen ve uygulanan piercing.

6 Burun kanatları: Orijini Hindistan ve Güney Asya. Batı toplumlarında moda olduğu için yapılıyor.

6 Burun kökü: Orijini Avrupa ve Kuzey Amerika. 20’nci yüzyılda gelişti.

6 Kaş: 20’nci yüzyıl Avrupa ve Kuzey Amerika orijinli.

6 Dil: Kökeni Mayalar, Şamanlar ve Hindular. Dini törenlerde, kalıcı olmayan piercing’lerin tersine Batılı toplumda delindikten sonra mücevher takılıyor.

6 Göbek: Mısır’da asalet simgesi olarak rahipler ve aristokratlara özgü olduğu yönünde mitler var. Ancak 20’nci yüzyıl Avrupa ve ABD orijinli.

6 Kadın genital organları: Dış ve iç dudak, klitorise takılır. Orijini 20’nci yüzyıl Avrupa ve ABD.

6 Erkek genital organları: Penis ve testisler olmak üzere 9 ayrı bölgeye takılıyor. Kimileri zenginlik ve erkeklik simgesi olarak, kimileri partnerini cinsel olarak uyarmak ve zevk vermek için, kimileri ereksiyonu kolaylaştırmak için kullanıyor. Dekoratif amaçla kullananlar da var! Her noktanın farklı bir orijini var. Endonezya’dan Arap ülkelerine, Eski Roma’dan Yahudilere kadar.

KANAMA VE TRAVMADA PIERCING SORUNLARI

6 Paris, New York ve Kaliforniya’da bulunan bir piercing dükkanlar zincirinde yılda en az 30 bin yeni piercing yapılıyor.

6 Piercing’in yaygınlaşması buna bağlı sorunların da görülme sıklığını artırdı. İngiltere’de 1999’da yapılan bir çalışmada aile hekimlerinin yüzde 95’i piercing’den kaynaklanan bir komplikasyon gördüğünü bildirdi. ABD’de yapılan bir araştırmada da piercing yaptıranların yüzde 17’si özellikle göbekle ilişkili kanama, doku travması veya bakteriyel enfeksiyon yaşadığını açıkladı.

6 Kanama, travma gibi acil durumlarda piercing sorun yaratıyor. Bazen kaza geçirenlerde, ağız ve dildeki mücevherler, nefes yolunun açılmasına izin vermeyebiliyor. Ya da zorlaştırıyor ve zaman kaybettiriyor.

BAKIMI İHMAL EDİLMEMELİ

Piercing yaptıran kişi, günde iki kez materyalin olduğu bölgeye antiseptik solüsyonla bakım yapmalı. Solüsyon, piercing yapıldıktan sonra 2-3 hafta devam etmeli. Şiddetli kanamalardan enfeksiyona, duyu kaybından ciddi şekil bozukluklarına kadar birçok komplikasyonun ortaya çıkabileceği bilinmeli. Hepatit ve AIDS gibi insan hayatını tehdit eden hastalıkların, basit ve masum görünen piercing uygulamalarıyla bulaşabileceği de unutulmamalı. (Dr. Ahmet Torkut - Alman Nişantaşı Kliniği Genel Cerrahi Uzmanı)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!