Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2005 00:00
Peynirsiz bir kahvaltı sofrası düşünebiliyor musunuz? Ya da rakı masası? Hatta herkesin peyniri farklı olduğundan ailelerin kahvaltı sofralarında beyaz peynirin birden çok çeşidini de görmek mümkün.Kimisi yumuşak sever ekmeğin üzerine sürebilmek için kimisi "çamur gibi" deyip burun kıvırır yumuşak peynire. Hepimizin bir peyniri vardır da peynirin nasıl saklanacağını bilir miyiz acaba? Eskiden mahzenlerde saklanırmış peynirler. Oysa şimdi buzdolabımızda, yani 5 derece ve daha düşük sıcaklıkta saklıyoruz peynirimizi. Oysa peyniri saklayacağınız ortamın ısısı 10 derece civarında olmalıdır. Buzdolabı ısısı olarak tanımlayabileceğimiz 5 derecede bekleyen birçok peynir aromasını kaybeder ve tadında bozulmalar olur. Bunun için tüketmeye başlamadan 1 saat önce peyniri oda sıcaklığına almak gereklidir. Bir başka önemli nokta da peynirden tüketeceğiniz kadar parça kesmektir. Özellikle yumuşak peynir sert olana göre daha dayanıksızdır. Herkesin sevdiği peynir başka, evet ama peynir sevenlerin dikkat etmeleri gerekenler aynı. Damat dolması6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi12 adet orta boy kabak200 gr kıyma1 su bardağı ceviz içi1 demet maydanoz1 çay kaşığı karabiber2 çay kaşığı tuz4
yemek kaşığı sıvıyağKabakların üzerini kazıyıp uç kısımlarını kesin. İçlerini oyacak yardımıyla oyup, tuzlu suda bekletin. İri çekilmiş ceviz içini derin bir kaba aktarın.Üzerine incecik kıydığınız maydanoz, tuz, karabiber, sıvıyağ ve kıymayı ekleyip sıkıca yoğurun. Diğer taraftan, suda bekleyen kabakları çıkarıp süzdükten sonra, içlerini hazırladığınız dolma harcıyla doldurun. Dolmaları, ağız kısımları yukarıya gelecek şekilde tencereye dizin. Üzerlerini küçük bir porselen kapakla kapatmadan önce 4 su bardağı sıcak su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirin. Dolmaları servis tabağına alıp dereotuyla süsledikten sonra sarmısaklı yoğurtla birlikte servise sunun. Çilek soslu ev dondurması8 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı yoğurt1 su bardağı toz şeker1 adet limonun suyu2 adet limon kabuğunun rendesiÜzeri için2 su bardağı çilek1 su bardağı pudra şekeriSosunu hazırlamak için; çilekleri yıkayıp robota aktarın. Üzerine pudra şekerini ekleyerek püre oluncaya kadar çekip buzdolabında bekletin. Dondurmayı hazırlamak için; yoğurt ve toz şekeri mikser kabına aktarıp şeker eriyinceye kadar, 2-3 dakika çırpın.Limon suyunu ve rendelenmiş limon kabuğunu ilave edip birkaç dakika daha çırpın Şekerini kontrol ederek gerekiyorsa bir miktar daha şeker ekleyin. Dondurmayı büyük bir kaba ya da küçük cam kaplara aktarın. Buzlukta bir gece bekletip servise sunarken üzerini çilek sosu ya da herhangi bir reçelle süsleyin.
button