Penise kozmetik ameliyat

Güncelleme Tarihi:

Penise kozmetik ameliyat
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2004 00:25

Penis eğriliklerine bazen kozmetik bazen de sağlık sorunları nedeniyle ilaç veya ameliyatla müdehale etmek gerekebiliyor. Doğuştan olan penis eğriliklerinde genellikle fonksiyon açısından daha nadir sorun çıksa da görünümü erkeği rahatsız edebiliyor.

Ameliyat gündeme gelebiliyor. Bir de sonradan gelişen penis eğrilikleri var. Sık denilebilecek bir oranda (yüzde 1-4) rastlanan bu hastalığa Peyronie adı veriliyor. Peyronie, cinsel birleşmelerde sorun yaratabiliyor.

Penis eğriliği ne zaman fark ediliyor?

Genellikle penisin ereksiyon yeteneğini kazanmasıyla birlikte, ergenlikte fark ediliyor. Doğuştan, penisin dokusundaki gelişme anomalisine bağlı ortaya çıkabilir. Kozmetik olarak penis, genellikle aşağı doğru, bazen de yanlara yani sağa veya dola eğridir. Ama bazen eğrilikler çok ileri derecede olabilir ve ereksiyon sağlansa bile cinsel ilişki çok zor veya olanaksız olur.

Genç erkeklerin bunu fark etmesinin psikolojik etkileri de olmalı...

Evet. fark ettiklerinde ciddi psikolojik sıkıntılar yaşarlar. Özgüvenleri azalır.

Peyronie nasıl meydana geliyor?

Peniste ereksiyonu sağlayan kılıfın üzerinde kollajen denilen maddenin birikmesiyle oluşan şertleşmeler yani plaklar hastalığa yol açıyor. Daha çok 40’lı yaşlardan itibaren görülüyor. Bu hastalığın iki aşaması var. Akut ve kronikleştiği dönemler. İşte ereksiyon sırasında penisin plaklarının bulunduğu bölgeye doğru çekilmesi sinir uçlarını uyarır. Bu da penil ağrılar meydana getirir.

Neden olur?

E vitamini eksikliğinin nedenlerden biri olduğu düşünülüyor. Cinsel birleşme sırasında penisin uyradığı mikro travmaların damarlarda açılmalara yol açtığı, bunların tekrar normale dönmesi sırasında da bu tip plakların oluştuğu teorilerden biri.

Ağrılar şiddetli midir?

Bazen hastaları çok korkutur. Kansere yakalandıklarını düşünenler de oluyor. Peyronie’nin kanserle uzaktan yakından ilgisi bulunmuyor. Genellikle ağrılar müzmin dönemde kaybolur. Ama penisteki eğrilik kalır. Akut dönemde hastalığın tedavisinde ağızdan kolşisin ve E vitamini gibi bazı ilaçlar veriliyor.

Uzun dönemde Peyronie fonksiyon bozukluğuna nasıl neden oluyor mu?

Bazen yaklaşık 90 dereceyi bulan eğrilikler gelişiyor. Bu durumda cinsel birleşme mümkün değil. Ameliyatla hastalığı değil, yol açtığı eğrilikleri tedavi ediyoruz. Ciddi ereksiyon sorunları ortaya çıkabilir. Bu aşamada yapılacak tek ve kesin tedavi penil protez (mutluluk çubuğu) takılması.

Ameliyatları nasıl yapıyorsunuz?

Doğuştan penis eğrilikleri ameliyatlarında eğriliğin düzeltilmesi için bazı cerrahi teknikler uygulanıyor. Yaklaşık bir saat süren ameliyatla eğriliğe yol açan bölge rahatlatılıyor. Peyronie hastalığının düzeltilmesi için birkaç yöntem var. Biz kliniğimizde ayaktan toplardamar alarak ameliyat yapıyoruz. Bu damarla penisteki plaklar üzerine yama yapılıyor. Penisi çeken plak rahatlatıldığı için eğrilik düzeliyor. Plaklar kesilmiyor ve çıkarılmıyor. Çünkü çıkarılması sırasında diğer dokulara zarar verebiliyor. Deri, yapay damarlar da kullanılıyor.

Penisin kozmetiğine yönelik başka ameliyatlar var mı?

Penis büyütme ameliyatları da var. Bu tüm ameliyatlar suistimallere açık. Penis boyu en fazla 1-1.5 santimetre uzatılabilir. Penis boyları gerek fonksiyonu gerekse kozmetik açıdan erkeklerin cinsel işlevlerini yerine getirecek durumda olmadıkça bu tür ameliyatları yapmaktan kaçınıyoruz. Penis büyütmek sanıldığı kadar kolay değil. Boyu uzatılırken örneğin cinsel fonksiyonlarını bozacak hasarlar meydana gelebilir.

Hazırlayan:Mesude ERŞAN
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!