Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2004 00:00
Taze patlıcanın mevsimi haziran ayından kasım ayı sonuna kadar devam eder. Çeşitli türleri vardır. Koyu mor renkli 20- 25 cm uzunluğunda olanlara ‘Kemer’, mor renkli, tombul biçiminde olanlara ise ‘Bostan’ patlıcanı adını veririz.Ayrıca iri armut biçiminde olan ‘Mustafa Kemal Paşa’ ile tatlı bir mor renge bürünmüş, ufak top şeklinde ‘Adana patlıcanı’ vardır. Türü ne olursa olsun, patlıcanın yüzü parlak, kaygan, körpe ve çekirdeksiz olmalı. İnce NoktalarHer cins etli biberi, hatta patlıcan ve kabağı fırınlamadan önce bolsıvıyağla yağlarsanız, renkleri solmaz ve derisi soyulmaz.PRATİK TARİFLERİsveç köftesi4 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi500 gr tavuk kıyması1 adet orta boy kuru soğan (rendelenmiş)4
yemek kaşığı hazır çiğ krema1 çay kaşığı karabiber, tuzKızartmak için1/2 çay bardağı sıvıyağ2 adet yumurta1 çay bardağı galeta unuYapılışı:Öncelikle tavuk kıymasına; rendelenmiş kuru soğan, krema, tuz ve karabiberi ekleyip, bütün malzemeyi iyice yoğuralım ve 30 dakika buzdolabında bekletelim. Daha sonra bu harçtan, parçalar kopararak mekik şeklinde köfteler hazırlayalım. Bu arada 2 yumurtayı çırpalım, galeta ununu geniş bir tasa koyalım ve yağı kızdıralım. Hazırladığımız köfteleri önce yumurtaya, sonra galeta ununa bulayarak kızgın yağda, orta ateşte kızartalım ve kızarmış patatesle servise sunalım.İtalyan makarnası6 kişilikHazırlama süresi 10 dakikaPişirme süresi 15 dakikaMalzeme listesi1 paket linguin makarna (uzun şerit makarna)1 su bardağı makarna suyu1 yemek kaşığı tereyağı1 çay bardağı hazır çiğ krema1 çay kaşığı karabiber, tuz1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)Yapılışı:Kaynayan 12 bardak tuzlu suda makarnamızı 8-10 dakika haşlayıp, süzelim. Fakat haşlama suyundan 1 su bardağı ayıralım. Öte yandan geniş bir tavada; tereyağı, ayırdığımız makarna suyu, krema, tuz ve karabiberi 5-6 dakika kadar pişirelim. Süzdüğümüz makarnayı sıcakken tavadaki sosun içine aktaralım ve rende kaşar peyniri de ekleyerek tüm malzemeleri hafifçe harmanlayalım. Üzerini maydanozla süsleyerek servise sunalım.Kaynayan 12 bardak tuzlu suda makarnamızı 8-10 dakika haşlayıp, süzelim. Fakat haşlama suyundan 1 su bardağı ayıralım. Öte yandan geniş bir tavada; tereyağı, ayırdığımız makarna suyu, krema, tuz ve karabiberi 5-6 dakika kadar pişirelim. Süzdüğümüz makarnayı sıcakken tavadaki sosun içine aktaralım ve rende kaşar peyniri de ekleyerek tüm malzemeleri hafifçe harmanlayalım. Üzerini maydanozla süsleyerek servise sunalım.İrmikli Türk helvası8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi2 su bardağı irmik2 su bardağı toz şeker3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin1 adet portakal kabuğu rendesi3 su bardağı suVarsa; 3 yemek kaşığı çekilmiş bademYapılışı:Öncelikle yağı bir tavada eritelim ve yağ erir erimez irmiği içine aktaralım. Kısık ateşte, tahta kaşıkla sürekli karıştırarak 20 dakika kavuralım. Rengi iyice sararan irmiğin üzerine şekeri ekleyip, 2-3 dakika daha kavuralım. Suyu yavaş yavaş üzerine ilave edip, yine kısık ateşte irmik suyunu çekene kadar karıştırarak pişirelim. Sonra portakal kabuğu rendesini katıp, helvayı ateşten alalım. Varsa bademle de süsleyip servise sunalım.
button