Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2004 00:00
Patlıcan için hep şöyle düşünmüşümdür; ya çok sevilir ya hiç sevilmez. Bilmiyorum patlıcanı bizim kadar çok kullanan ve yemeklerin içine böylesine ustaca sokuşturmuş başka bir millet daha var mıdır?Kızartmışız önce, üzerine yoğurt dökmüşüz. Başka sebze arkadaşlarıyla bir araya getirip türlü yapmışız. Etle dolma yapmışız. Köfteli kebabını, böreğini, şekere yatırıp reçelini yapmışız. Bakalım ezerek nasıl olacak diye düşünüp beşamel sosla karıştırarak "beğendi"yi keşfetmişiz. Sonra, aynı yemeğe bir Osmanlı Padişahı çok beğendi diye "hünkar beğendi" demişiz. Kısacası yüzyıllar boyunca yemeklerimize tat katmış patlıcan ve ne kadar da iyi etmiş. Benim son günlerdeki favorim ise patlıcanlı canlı fener balığı kavurması. İnce noktalarPişirdiğiniz
yemek fazla tuzlu olduysa, içine çiğ patates atın. Albenili pasta10 kişilikHazırlama süresi 45 dakikaPişirme süresi 35 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı toz şeker250 gr margarin (oda sıcaklığında)2 adet yumurta (bir tanesi üstü için ayrılır)1 paket kabartma tozu1 paket vanilya5 su bardağı unÜzeri için6 adet Amasya elması1 su bardağı toz şeker1 çay kaşığı tarçın Öncelikle, hamuru için yoğurma kabına şekeri ve yumuşamış yağı koyup elinizle karıştırın.Üzerine,yumurta, kabartma tozu ve vanilya ekleyerek karıştırmaya devam edin. Unu yavaş yavaş katarak hamuru yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamuru 20 dakika kadar dinlendirin. Sonra, hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça ayırın, Kalan hamuru yağlanmış uzun tart kalıbına kenarlarını 2 santim yükselterek yayın. Öte yandan, soyduğunuz elmaları rendeleyin. Küçük bir tencerede, hiç su eklemeden, toz şeker ve tarçınla birlikte 10 dakika pişirip soğumasını bekleyin. Şimdi, hamurun üzerine soğuyan elma harcını yayın..Daha önceden ayırdığınız hamuru tezgahın üstünde merdane ile açın ve kurabiye kalıpları ile şekiller vererek kesin. Sonra bu hamurları tart hamurunun kenarlarına yan yana yapıştırın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 5 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 25-30 dakika pişirip hazır süt kreması veya vanilyalı dondurma ile birlikte ılık olarak servise sunun. Pazılı süper baba çorbası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi1 su bardağı yeşil mercimek1 adet orta boy patates (iri rendelenmiş)1 adet orta boy havuç (iri rendelenmiş) Yarım demet pazının sap kısımları (ince doğranmış)4 yemek kaşığı zeytinyağı3 diş sarımsak (dövülmüş)1 çay kaşığı kimyon1 çay kaşığı tuz, karabiberÖncelikle, yeşil mercimekleri yıkayıp 4 su bardağı su ilave ederek haşlayıp süzün.Orta boy bir tencereye süzülmüş mercimekleri, pazı saplarını, zeytinyağını havucu, sarımsakları ve patatesi koyup üzerine 6 su baradğı suyu ekleyin. Çorbayı sebzeler yumuşayana kadar pişirin ve robotta çekerek püre haline getirin. Ya da el blenderiyla çekin. Şimdi, çorbayı tekrar tencereye aktarıp suyunu kontrol edin. (Su ekleyebilirsiniz) Tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip 10 dakika daha pişirin. Servise sunmadan önce ince kıyılmış maydanoz yaprakları ile süsleyin.
button