Güncelleme Tarihi:
Sanat ve kültür etkinlikleri açısında Ankara yaşanır kentler arasına girdi. İstanbul kadar olmasa da gecesi ve gündüzüyle kıpır kıpır son yıllarda.
Geçenlerde Çankaya, Birlik Mahallesi’nin içlerinde bir tabela dikkatimi çekti. Yeni kurulan ve süratle gelişen Birlik Mahallesi eskiden taşocakları ve gecekonduların yoğun olduğu bir bölgeydi. Şimdi Cumhurbaşkanlığı’na komşu bir mahalle olarak zenginlerin rağbet ettikleri bir yerleşim alanı oldu.
Beşinci Cadde’deki Patile’nin ne anlama geldiğini merak ettim. Hani mekanlarda trend yabancı isimler ya.
Üç-dört masalı bir mekanmış meğer. Küçük ve şirin bir yer ama meğer sıradışı, butik bir restoranmış. Sahibesi sanat tarihi öğretmenliğinden emekli Semahat Sanaç.
Henüz bir yıl olmuş açılalı. Tanınmışlığı yok. Semahat Hanım’ın kocası emekli maliyecilerden. Mekanın duvarlarındakı yağlıboya tablolar meğer eşi Bedrettin Sanaç’a aitmiş. Bedrettin Bey emekli olduktan sonra resme vermiş kendini. Oldukça başarılı da. İki sergi açmış.
Neyse Patile’nin ne anlama geldiğini sorunca Melahat hanım, Elazığ ve yöresinde yapılan gözlemeye “patile” dendiğini söyledi. Bu isim hoşlarına gidiyormuş ve butik restorana bu adı koymuşlar.
Yemekler çok özel. Ev yemekleri ama öyle her evde yapılan türden değil. Mesela içli köfte, Elazığ usulü haşlama ürünü. Etli yaprak sarma ve Patile usulü sarma her yerde rastlanan türden değil. Katı yağ kullanılmadan yapılan tüm yemekler, mantı dahil kollestorolden kaçanlar için birebir. Çorbaları da öyle. Hatta hamur tatlıları da şeker ve yağla içiçe değil. Sağlıklı salata çeşitleri yanında özel günler için sipariş üzerine yemek hazırlayan Patile aşcıları, pastaları üzümlü, elmalı, tarçınlı, havuçlu, kepekli, yulaflı yani isteğe uygun biçimde tatlı-tuzlu ya da az tatlı-tuzsuz hazırlayıp sunuyorlar.
Minicik bir mekan ama ürünleri devasa. Sağlıksa sağlık, lezzetse lezzet. Her damağa uygun. Üstelik ucuz mu ucuz.
Ama Ankara’nın yeni kurulan Birlik Mahallesi 5. Cadde 63 numaradaki Patile’nin varlığından haberli olanları sayısı az. Kulaktan kulağa yayılıyormuş ünü. Yakındaki Birleşmiş Milletler’de çalışanlar keşfetmişler Patile’yi. Semahat Hanım “Fazla talep kalitemizi bozar endişesi taşıyorum ama bunu sonra düşünmek lazım. Biraz daha büyüyünce yani” diyor.
Haklı da. Ankara’da açılan yeni mekanların ilk anlardaki kaliteleri iki ay sonra bozuluyor. Fiyatları da.
Ama Patile’nin sahibesi Semahat Hoca “Nasıl başladıksa öyle gitmeli.Amaç kaliteyi korumak. Yeni insanlar tanıyarak emekliliğin tadını çıkarmak” diyerek yeni mekanının kendisi için “terapi” merkezi hissini yarattığını söylüyor. Haklı da. Emekli olup içine kapanarak bir kenara çekilmek yerine böylesine butik bir mekan açmaya cesaret etmek herkesin harcı değil.
Sevgiler,
Sezai
PS: Meraklıları için Patile’nin telefonları: 496 20 23- 496 20 24