Oluşturulma Tarihi: Mart 24, 2005 00:00
Pastanın dünya dillerinde macun püre lapa ve makarna gibi anlamları vardır. Örneğin İtalyanlar tüm makarna çeşitlerini pasta adıyla anarlar. Pasta kelimesi, Türkçe’ye Birinci Dünya Savaşı öncesinde meyveli ve tatlı krema anlamıyla gelmiştir. Türk gastronomi literatüründe pastalar kuru ve yaş olmak üzere ikiye ayrılır. Kurabiye kelimesi ise şekerli kuru pasta anlamında kullanılır. O çok severek yediğimiz yaş pastanın temeli olan pandispanyanın adı ise İtalyanca pandispagna kelimesinden gelir. Anlamı İspanyol ekmeğidir. Bugünkü Türk mutfağında pastalar o kadar çeşitlendi ki, turtalar, tartlar gibi yeni tatlı çeşitlerini kabul etmenin zamanı geldi de geçiyor bile. Belki kiş-loren ve payları da yalnız bırakmayıp, tuzlu pasta katagorisine alabiliriz. Her gün yenecek iki adet havuç, erkeklerde kolesterolü yüzde 10 oranında azaltır. Aristokrat mantar sufle6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 25 dakikaMalzeme listesi3 su bardağı taze mantar (300-400 gr)2 adet limonun suyu 2 diş sarımsak5
yemek kaşığı zeytinyağı (veya 2 tatlı kaşığı tereyağı)2 adet orta boy kuru soğan1 çay kaşığı tuz, karabiber6 adet yumurta1 su bardağı krema2 yemek kaşığı sıvıyağÖnce, mantarları yıkayıp bol limonlu suda bekletin. Zeytinyağını orta boy bir tavada kızdırıp incecik doğradığınız soğanları ve dövülmüş sarımsakları ekleyerek kavurun. Soğanlar kavrulduktan 2-3 dakika sonra süzdüğünüz mantarları ilave edin. Mantarın hemen suyunu vermemesi ve çabuk pişip lezzetini kaybetmemesi için harlı ateşi tercih etmelisiniz. Tuz ve karabiberi de hemen serpiştirip sürekli karıştırarak 5-6 dakika daha pişirdikten sonra, ocaktan alın. Diğer taraftan, yumurtaların sarısı ve beyazını ayırın. Sarılarını 1-2 dakika kadar çırpıp kremayı da ekledikte sonra, pişirdiğiniz mantarları da aktarıp karıştırın. Başka bir kapta, yumurtaların beyazını mikserle, 5-6 dakika, kar haline gelinceye kadar çırpın. Sonra, katılaşmış haldeki yumurta akını tahta bir kaşıkla karıştırarak yumurtalı karışıma ilave edin. Yumurtaların akları ile beyazlarını ayrı ayrı çırpmanız suflenin hem daha iyi kabarmasını, hem de daha lezzetli olmasını sağlayacaktır. Son olarak, bu karışımı fırına dayanıklı kaselere eşit olarak paylaştırın. 175 dereceye ayarlı fırında 25-30 dakika pişirip çıkarın. Kayısılı un helvası 8 kişilikHazırlama süresi 25 dakikaPişirme süresi 50 dakikaMalzeme listesi10 adet kuru kayısı2 su bardağı un2 su bardağı toz şeker250 gr tereyağı veya margarin2 su bardağı toz şeker ve 3 su bardağı suyu derin bir kapta şeker eriyene kadar karıştırıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan, kayısıları ince halkalar halinde doğrayıp ılık suda 30 dakika kadar bekletin. Tereyağını orta boy bir tencerede eritip üzerine hemen unu ekleyin. Orta ısılı ateşte tahta kaşıkla sürekli karıştırarak unu en az 20 dakika kavurun. Rengi iyice sarararak kavrulan unun üzerine süzdüğünüz kayısıları ilave edip 10 dakika daha kavurun. Son olarak, kavurduğunuz helvanın üzerine şekerli suyu azar azar ekleyip tüm malzemeyi karıştırdıktan sonra tencerenin kapağını kapatın. Çok kısık ateşte helva suyunu çekinceye kadar, 5-6 dakika daha pişirin. Pişen helvayı 20 dakika kadar dinlendirdikten sonra servise sunun.
button