Güncelleme Tarihi:
“Bekâr, beyaz, erkek, İrlandalı, parasız, arabasız, televizyonsuz, işsiz. Bristol’de yaşıyor. Kendi evi var (4 metrekarelik bir karavan). Parasız yaşamakla ilgilenen, organik gıdalardan hoşlanan, permakültüre yakın, esprili ve mankene benzeyen bekâr vegan hanımlarla tanışmak istiyorum. Şanslı hanımı hafta sonları çöpten akşam yemeğine ya da akşamları ot ayıklamaya götürebilirim. Sabahları güneş enerjisiyle ısınan bir duşum da var.”
Bu ilanı kız arkadaş bulmak için veren Mark Boyle (32) kısa süre önce sizin benim gibi, para kazanan ve harcayan bir insan evladıydı. İrlanda’da dört sene işletme ve iktisat okudu, üzerine altı sene de İngiltere’de organik gıda firmalarında yöneticilik yaptı. Üniversite biterken Gandi’yle ilgili bir kitap okuduktan sonra organik işine girdi..
Fakat bu kadarı kesmedi Boyle’u ve pürdikkat büyük resme odaklandı. İklim değişikliği, fabrikalar, çevresel yıkım, bankacılık krizi, fabrika çiftlikleri, tükenen kaynaklar ve para yüzünden yozlaşan insan ilişkileri üstüne uzun uzun kafa yormaya ve mesai harcamaya başladı. Önce “Ne kadar az tüketirsek o kadar iyi” diyerek, 2007’de arkadaşlarıyla ‘Freeconomy’ hareketini başlattı. Adını bedava ve ekonomi sözcüklerinin bileşiminden alan bu hareketin artık on binleri aşan takipçisi var.(www.justfortheloveofit.com)
Bu heyecan verici hareketin başarısı çok daha çılgın bir eylem için ilham verdi Boyle’a. Koskoca bir yılı, tek kuruş harcamadan geçirmeye karar verdi! 2008 Kasım’ında hayata geçirdiğini ilan ettiği bu projesi büyük ilgi gördü, onlarca röportaj verdi. Hatta Guardian gazetesinin internet versiyonunda yazmaya bile başladı.
Mark Doyle’un parasız yaşam macerası; adım başı para harcayan, konformist zamane insanlarına kâbus gibi gelebilir, iğrendirebilir. Zaman zaman hayata kahrettiğini ve çok zorlandığını itiraf etse de Boyle; kazasız belasız atlattığı bu bir yılın acayip eğlenceli ve öğretici olduğunu vurguluyor. “Verdiğim mücadelenin, sadece tipin tekinin bir süre parasız yaşamış olmasından daha öte bir anlam taşımasını istiyorum” diyen genç adam, hayatından parayı çıkardığı yılın sonunda bir kitap anlaşması yaptı. Peki paracıklarına kavuştuğunda kendisine nasıl bir yol çizdi dersiniz?
TAMAM MI DEVAM MI
“Parasız yaşam ilk başlarda sandığım kadar zor değildi ama hayat çılgın bir meşguliyet halini almıştı. Bir yandan da hiç bu kadar mutlu, sağlıklı ve zinde hissetmemiştim. Yine de son güne kadar kıvrandım durdum. Böyle yaşamaya devam edecek miydim? Sonunda, kitabın tüm geliriyle Freeconomy topluluğuna bir arazi almak için fon oluşturmaya karar verdim. Cemaat, parasız yılımın esaslarına dayanacak. Altyapı için mümkün olduğunca az para harcayacak, elimizden geldiğince mahalli ve atık malzeme kullanacağız. Tabii olabildiğince göz nuru, el emeği ve kararlılık da...” diyor.
KIÇIMI KENDİ YÜZÜMLE SİLDİM
Kitabın eğlenceli bölümlerinde biri: “Hava ağarmadan kompost tuvaletimin hakkını veriyordum. Yani çömelip yapıyordum. Tuvalet kâğıdı olarak da gazete... Tabloidler bu iş için daha uygun, hem bir işe de yarıyorlar! Bir sabah Daily Mirror’dan bir sayfa yırttım ve tam popomu silecekken sayfadan bana bakan kendi tipsiz suratımı fark ettim. Bu beni durdurdu mu? Hayır.”
NASIL BAŞARDI
Kitapta yaşam tarzını bütün incelikleriyle açıklıyor ve pek çok internet sitesi adresi de veriyor.
Sadece güneş enerjisi kullandı. Karakışı güneş enerjisiyle geçirdi. Bilgisayar ve sıcak su için de aynı yöntemi kullandı.
Bedava bir karavanda yaşadı. Her yere bisikletle gitti. Otostop da yaptı.
Sabun ve diş macununu kendi yaptı. Tıraş olmadı, saçlarını kendi kesti.
Bölgedeki su kaynaklarından yararlandı.
Kendisi gibi yaşamayı tercih eden topluluklarla sıkı bir işbirliği yaptı. Zaman zaman, onların kaynaklarından yararlandı. Mal, ürün ve emek değiş-tokuşu yaptı.
Yemeklerini basit bir yöntemle hazırladığı ilkel ‘roket ocak’ta pişirdi.
Yabani mantardan kâğıt ve mürekkep yaptı. Kendi şarap ve birasını mayaladı.
Hiç hastalanmamaya çalıştı. Ve bunu başardı!
Etraftaki bitki, meyve ve otları toplayıp pişirerek beslendi. Küçük ölçekte tarım da yaptı.
Bazı gıda maddeleri için çöpleri karıştırdı. Diş fırçası gibi ihtiyaçlarını marketlerin çöplerinden temin etti.