Palyatif bakımın önemi

Güncelleme Tarihi:

Palyatif bakımın önemi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2010 14:44

Tedavi sürecini tamamlamış hastaların veya tedavinin sonuç vermediğinin anlaşıldığı hastalara verilen hizmet çok önemli.

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı öğretim üyesi ve Palyatif Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Süleyman Özyalçın, palyatif bakımın önemine işaret ederek, “Palyatif bakım, tedavi sürecini tamamlamış hastaların veya tedavinin sonuç vermediğinin anlaşıldığı hastaların ve ailelerinin desteklenmesi sürecinde verilen hizmetlerin tümüdür” dedi.

Yapılan açıklamaya göre, Palyatif Bakım Derneğince sağlık şirketi Janssen Cilag iş birliğiyle Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hekimlere yönelik palyatif bakım eğitimi verildi.

Burada bir sunum yapan Prof. Dr. Özyalçın, palyatif bakımın, tedavi sürecini tamamlamış hastaların veya tedavinin sonuç vermediğinin anlaşıldığı hastaların ve ailelerinin desteklenmesi sürecinde verilen hizmetlerin tümü olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Özyalçın, hastada tedavi kaynaklı oluşan yan etki ve belirtilerin, başta ağrı olmak üzere, iştahsızlık, hareket kısıtlılığı gibi bulguların azaltılması ve hastanın onurlu bir son dönem geçirmesini sağlayabilecek hizmetlerin bir arada ele alınması ile gelişen bir uzmanlık alanı olan palyatif bakımın bir ülkenin medeniyet seviyesini gösterdiğini belirtti.
Prof. Dr. Özyalçın, şunları kaydetti:

“Sadece kanser değil, alzheimer gibi, romatoid artrit gibi bazı hastalıklar var ki tıp henüz bu hastalıklara bütünüyle çare olamıyor. İşte palyatif bakım bu hastaların hastalıkları nedeniyle veya tedavileri süresince oluşan yan etkileri gidermek, hastayı rahat ettirmek ve gerektiğinde hasta yakınlarını beklenenlere karşı hazırlamak da palyatif bakımın hizmet alanı içerisindedir.”

Yaralılara nasıl bakılıyorsa yaşlılara ya da ölmekte olan bireylere de aynı derecede önem göstermek gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özyalçın, şöyle devam etti:

“Çünkü sadece hasta kişi değil, hastanın yakınları da hastalıktan etkilenmektedir. Hasta yakınları bakım için gereken süreyi ayırmak için işlerinden olurlar, bakım hizmetlerinin ağırlığı yüzünden yorulurlar, hastanede hastayı yaşatmak için verilen mücadeleler nedeni ile maliyetler de artar. Bunların hepsini düzenlemeye yarayan, multidisipliner bir sağlık hizmeti olan palyatif bakım, algolog, onkolog, nörolog, cerrah, hemşire, din adamı, sosyal gönüllülerin bir arada bulunduğu, ama kilit kişinin hemşire olduğu, bunun yanı sıra psikolog, sivil gönüllülerin de işbirliği ile sürdürülmesi gereken bir ekip işidir.”

Prof. Dr. Özyalçın, ağrı konusuna da değinerek, şöyle dedi:
“Aynı zamanda analjezik ilaçlar, hızlı etkili morfin benzeri güçlü ilaçlar ve farklı yapıda morfin benzeri ilaçların azlığı, analjezik tüketimindeki planlamalardaki sorunlar, araştırma kaynaklarının azlığı ve sağlık profesyonellerinin de bu alanda ilaç kullanımı ve genel olarak palyatif bakımın prensipleri konusundaki eğitim eksikliği en önemli sorunlarımızdandır. Palyatif bakım ölümü doğal bir süreç olarak kabul eder ve bu süreci uzatmaya ya da kısaltmaya yönelik bir uygulama planlamaz. Bu durumda izlenen bir hastaya, gereksiz incelemelere izin vermez. Bu anlamda maliyetleri ve incelemelerin vereceği rahatsızlığı önler. Ancak hastanın konforu önemlidir. Bu konuda ödün vermez.”
Toplantıda, Prof. Dr. Özyalçın'ın yanı sıra İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalından Prof. Dr. Sevil Bavbek, Ege Üniversitesi Algoloji Bilim Dalından Prof. Dr. Meltem Uyar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalından Doç. Dr. Alp Yentur ve Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Adem Akçakaya da sunumlar gerçekleştirdi.

Sunumlarda palyatif bakım hizmetlerinin sağlık sistemi ile bütünleşebilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin ve ulusal palyatif bakım programlarının hazırlanması, narkotik ağrı kesicilerin çeşitlendirilmesi, gerekli doz ayarlamalarının yapılması için yönetmeliklerin oluşturulması ile hekim ve sağlık çalışanlarının konu kapsamında bilinçlendirilmesinin önemine değinildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!