Ayça BARUT
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2003 01:52
Starbucks'ın kıdemli kahve eğitim uzmanı Cecile A. Hudon, bir kahve eğitim seminerine katılmak için Türkiye'deydi. Antropoloji eğitimi gördüğü sırada eğitimine katkı sağlaması için Starbucks'ta çalışmaya başlayan Hudon, 12 yıldır kahvenin büyülü aromasından ve tadından kopamamış. Gününü kahve tadımları ve eğitimleriyle geçiren Hudon'la kahve konuştuk.
Kıdemli kahve eğitim uzmanı olarak gününüz nasıl geçiyor?
- Her gün tadım odalarında çeşitli ülkelerden gelen kahveleri tadıyoruz. Starbucks tadım uzmanları yılda 150 bin fincandan fazla kahvenin tadına bakar. Ayrıca kahve eğitim programları geliştiriyor, kahve bağlantılı proje ve ürünlere de danışmanlık yapıyorum.
Kahve tadımını nasıl yapıyorsunuz?
- Kahve tadımı gruplar halinde yapılır. Tadına baktıktan sonra tartışırız. Sipariş edilen malı almadan önce üç kez tatmamız gerekiyor. Değişik kahveler arasındaki farkı anlamak için tecrübe gerekiyor. Bir kahve eğitim uzmanı olmak için en az iki sene kahve tatmak şart.
Bir kahve eğitim uzmanı olarak nelerden vazgeçtiniz?
- Kahve departmanında hiç kimse sigara içmez. Baharatlı yemekler de yemeyiz. Kahveyi her zaman sabah tadarız, böylece daha doğru bir tespit yaparız.
Bu konuda bir eğitim aldınız mı?
- Aslında ben antropoloji okudum. Müzelerde çalışmayı hayal ediyordum. Okulu bitirmeme katkıda bulunması için Starbucks'ta part-time bir iş buldum ve ayrılamadım. Kahveyi, 30 yıldır kahve işinde olan birisinden öğrendim.
En çok hangi kahveyi seviyorsunuz?
- Etiyopya kahvelerini seviyorum genelde. En çok sevdiğim ise Ethiopia Sidamo. Tadı o kadar güzel ki. Aslında tercihim havaya göre değişiyor. Hava soğuduğu zaman daha sert bir kahve içmek hoşuma gidiyor.
Peki ya Türk kahvesi?
- Seviyorum. Daha önce başka ülkelerde içmiştim ama Türkiye'de yapılan Türk kahvesini ilk kez burada içtim.
Amerika'daki mönünüze eklemeyi düşünüyor musunuz?
- Bilmiyorum. Aslında değişik kültürlere ait kahvelere mönüde yer vermek iyi olur.
Kahve nasıl içilmeli? Tek başına mı, yiyecek bir şeyle mi?
- Herkes nasıl zevk alıyorsa, öyle içmeli. Bu tamamen kişisel bir tercih. Bazı insanlar sütle içmeyi sever, bazıları bol şekerli ya da sade. Yine de şunu söylemem gerek. Eğer kahve hakkında daha çok şey öğrenmek istiyorsanız, bence hiçbir şey eklememelisiniz. Her kahvenin karakteristik bir tadı vardır ve bir şey eklerseniz onun tadını saklayabilirsiniz. Yiyeceğe gelince, çikolatalı tadı olan bazı kahveler keklerle çok iyi gider.
Ne zaman içilmeli?
- Zaman konusunda da bir sınırlama yok. Sabah, öğleden sonra ya da akşam. Kahve güne başlamak için de, gün içinde ve akşam
yemek sonrasında da çok iyi bir
seçim.
Değişik mutfaklardan yemek yediğiniz zaman, kahvenizi de ona göre mi seçmelisiniz?
- İtalyan yemeği yedikten sonra ben espresso içmeyi tercih ederim. Geçenlerde de şikette Asya mutfağından yemekler yedik, Sumatro kahvesi içtik ve hepimiz çok keyif aldık.
Arkadaşlarınız ziyaretlerine gittiğinizde kahve ikram etmekten çekiniyor mu?
- Evet, özellikle de kayınvaldem bana kahve ikram etmekten çekiniyor. Sürekli benim kahve hakkında ne düşündüğümü merak ediyorlar.
Türkiye'deki Starbucks müşterileri hakkında bilgi edindiniz mi?
- Doğruyu söylemek gerekirse, bu konuda hiçbir bilgim yok. Türkiye'ye iki günlüğüne geldim. İstanbul çok heyecan verici bir şehir. Aynı anda hem Avrupa'da hem Asya'dasınız. İstanbul'a kesinlikle yeniden gelmem gerek.