Güncelleme Tarihi:
Geçmişten bugüne Atilla Özdemiroğlu
7 yaşında keman çalmaya başlayan Özdemiroğlu, değişik alanlarda birçok eser üretti. Sanatçı, “Sanat yaşamıma 60 kadar film müziği, 14 müzikal, 200'ü aşkın şarkı ve 3 bini aşkın reklam müziği sığdırdım. Ben pek pop piyasasında çalışan bir besteci değilim ama buna rağmen hit olmuş 14-15 parça sayabilirim” diye konuştu.
Özdemiroğlu, 5 Ocak'ta 67. yaşını ve meslek hayatında ise 60. yılını kutlayacağını belirterek, şunları söyledi:
“İlk bestemi 17-18 yaşında yaptım. Bilinmeyen, hala yayımlanmamış caz ve klasik eserlerim var. O dönem yaptığım eserlerin bugünkü pazarda yeri olmadığını düşünüyorum. O besteleri ben evde arkadaşlarıma dinletiyorum. Yıllarca aynı mesleği yaptığınız için, yaratıcılık açısından çok ilerleme oluyor. Şimdi geriye dönüp baktığımda, ürettiğim şeyleri incelediğimde, 'bunu neden böyle yapmışım, keşke şöyle yapsaydım' dediğim zamanlar oluyor.”
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin (MESAM), 8 yıl boyunca başkanlığını yaptığını anımsatan Özdemiroğlu, “Yine müzikle ilgiliydim ama ister istemez doğal olarak benim yaratıcı tarafımı etkiledi ve yavaşlattı ama şimdi tam gaz müziğe devam ediyorum. Şu anda sadece müzik yapıyorum” dedi.
"Üretmek için ara sıra durgunlaşmanız gerekiyor"
Müzik sektöründe yaşanan sıkıntılardan dolayı zaman zaman kendisinde “müziği bırakma” isteğinin oluştuğunu dile getiren Özdemiroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Benim besteci dışında birkaç yönüm daha var. Birkaç enstrüman çalıyorum. Orkestralarda 1983 yılına kadar çalmaya devam ettim. Sonra uzun süre ara verdim. Şimdi tekrar çalmaya başladım. Bu benim icracı tarafım. Besteci tarafımı, yani yaratıcılığımı yavaşlattığım dönem oldu. Bir ara havacılık yani pilotluk benim mesleğim haline dönüştü. Tam olarak müziği hiçbir zaman bırakmadım ama uzaklaştığım dönemler oldu. Yaratıcılık aslında insanı çok fazla yoran bir şey. Gerçekten sürekli yapamayacağınız bir özellik. Üretmek için, ara sıra nefes almanız, durgunlaşmanız gerekiyor. İnsan o dönemlerde başka şeylere yönelmeli.”
Türkiye'nin, telif haklarının korunması açısından ilerleme kaydedemediğini vurgulayan Özdemiroğlu, insanların her şeye internet üzerinden rahatça ulaşabildiğini bildirdi.
Sektörde insanların gelirlerinin oldukça düştüğünü belirten Özdemiroğlu, “Çünkü plak sanayi artık yok gibi. Biz üretmeye devam ediyoruz ama artık bize geri dönüşü yok. Dolayısıyla kazanç sağlayan meslek olmaktan çıktı. Onun için de müzisyenler ve müzik sanayi zor günler yaşıyor. Bu zor günler daha da devam edecek gibi gözüküyor. Artık bu sıkıntıların sonlanması gerekiyor. Bu konuda hep beraber mücadele ediyoruz. Ancak devletler ve yasalar ağır davranıyor. Galiba biz öldükten, yok olduktan sonra bir çare bulacaklar” diye konuştu.
Atilla Özdemiroğlu'nun filmografisi
Adı Vasfiye (1985)
Züğürt Ağa (1985)
Afife Jale (1987)
Muhsin Bey (1987)
Gece Yolculuğu (1988)
Kaçamak (1988)
Arabesk (1989)
Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990)
Robert's Movie (1991)
Akrebin Yolculuğu (1997)
Ağır Roman (1997)
Gönderilmemiş Mektuplar (2003)
Kalbin Zamanı (2004)
Kilit (2007)
Eurovision için düzenlediği besteler
1975 Delisin ve Cici Kızlar
1975 Minik Kuş ve Füsun Önal
1975 Çiçekler ve Zerrin Yaşar
1978 İnsanız Biz ve Grup Sekstet
1980 Pet’r Oil by Ajda Pekkan