Oyuncular ve orkestra aynı sahnede Midas’ın Kulakları

Güncelleme Tarihi:

Oyuncular ve orkestra aynı sahnede Midas’ın Kulakları
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2012 21:40

‘Midas’ın Kulakları’ operası, Güngör Dilmen’in aynı isimli manzum oyunundan Ferit Tüzün bestesiyle operaya uyarlanmış ve ilk kez 1969 yılında İstanbul Kültür Sarayı’nda sahnelenmişti. Bugüne değin ülkenin pek çok yerinde birçok kez seslendirildi.

Haberin Devamı

Ancak konser versiyonu ilk kez önümüzdeki perşembe akşamı Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) tarafından seslendirilecek. Onursal Şef Gürer Aykal’ın yöneteceği BİFO’ya sürpriz solistler ve Borusan İstanbul Filarmoni Korosu’nun eşlik edeceği konserde, Rutkay Aziz ‘Berberbaşı’ rolüyle izleyenlerin karşısına çıkacak. BİFO’nun ilk kez senfonik bir orkestra değil, bir opera çalacağı konseri yönetmen Yekta Kara, şef Gürer Aykal ve Midas’ı canlandıran Tuncay Kurtoğlu ile konuştuk.

Yönetmen Yekta Kara
YALIN BİR SAHNELEME OLACAK

Midas’ın Kulakları Operası, Ferit Tüzün ile Güngör Dilmen’in ortak yaratısı, Türk Operası’nın en seçkin eserlerinden biri. Gerçek bir libretist-besteci ortak çalışmasıdır. Güçlü bir sahne yapıtının yenilikçi, yaratıcı bir bestecinin elinde mükemmel bir operaya nasıl dönüştüğünün en açık kanıtıdır. Ülkemizde değişik zamanlarda birçok kez seslendirildi. Ancak bu konsept çerçevesinde dinleyicisiyle ilk kez buluşuyor. Batı ülkelerinde de örneklerini gördüğümüz, orkestranın sahne üstünde yer aldığı, görselliği göz ardı etmeyen, kesintisiz alıp giden, bir kereye mahsus olmak üzere icra edilecek, yalın bir sahneleme bu. ‘Midas’ın Kulakları’nda içeriğin ve kurgunun bu tür bir sunum için fevkalade elverişli oluşu ve fazlalıklardan arınmış bir yoruma yönelmesi de bizi yüreklendirdi elbet...
‘Midas’ın Kulakları’ ile ilgili ne yazık ki çok hazin bir anım var. Yıl 1977, yer Ankara. Hummalı bir çalışma içindeyiz, ‘Midas’ın Kulakları’ çalışıyoruz. Orkestra şefi, bestecinin kendisi: Ferit Tüzün. Yoğun bir çalışmanın ardından odasında oturmuş, provayı değerlendiriyor, eksikleri saptıyoruz. Yorgun görünüyor, ama bu doğal, provadan çıkmış çünkü. Ferit Bey bir an duruyor, kendini dinliyor. Aniden “İyi hissetmiyorum, ölecek miyim ne?” diyor. Ve tam iki gün sonra o sağlıklı, üretken, yaşam dolu, olağanüstü insan geçirdiği kalp krizi sonucu 50 yaşını bile görmeden hayata veda ediyor. Yaşasaydı ‘Midas’ gibi daha ne çok başyapıt yaratacaktı kim bilir... Sürdürdüğümüz çalışmaların her anında Ferit Tüzün’ü, bu çok önemli Türk bestecisini saygıyla, sevgiyle anıyorum.

Haberin Devamı

Şef Gürer Aykal
KONSER İÇİN YADİGAR METRONOMUMU ÇIKARDIM

Haberin Devamı

Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası 8 Mart’ta bu kez senfonik bir konser değil, bir opera sahnelemiş olacak. Yekta Kara ‘Midas’ın Kulakları’ operasının1977 yılında Ankara’daki ilk sahneye koyuluşunda aktif olarak rol almış bir sanatçı. O yıllarda birlikte çalışmıştık. Ferit Ağabey (Ferit Tüzün) operasını birkaç kez yönettikten sonra bana bırakacaktı. Ben bütün provalarda hazır bir şekilde bulunuyordum. Yekta da tüm provalarda görev almıştı. Şimdi o günlerin ışığında birlikte bu operayı yeniden günışığına çıkartıyoruz.
Daha evvel Ferit ağabeyimin bütün eserlerini defalarca çaldırdım. Ancak Midas’ı yapmamıştım. Ferit ağabeyin Midas’ın provaları sırasında litrelerce ter döktüğüne ben tanığım. Onun ritim konusundaki duyarlılığını da çok iyi bilirim. Bu nedenle, sonradan bana armağan ettiği ve yanından hiç ayırmadığı metronomunu bütün çalıcılara ve koristlere vererek, onların bu aleti tutarak Ferit Tüzün’le tinsel bir bağ kurmalarını sağlıyorum. Ferit Ağabey’i mutlu kılacak bir Midas çıkarmaya çalışıyorum.

Haberin Devamı

Tuncay Kurtoğlu (Midas)
MİDAS’IN MEZARINI ZİYARET ETTİM

Konserde Midas rolünü üstleniyorum. Kral Midas, M.Ö 738-696 yılları arasında Gordion’da yaşamış Frigya kralı. Yaşamı boyunca birçok efsaneye konu olmuş, özellikle de uzun kulakları ve dokunduğu her şeyi altına çevirmesiyle tarihe geçmiş, yaşamı aslında acılarla geçmiş biri. Efsaneler ve oyunumuza konu olan eşek kulakları, aslında anne karnında geçirdiği bir rahatsızlıktan ötürü normalden aykırı boyutlarda. Midas bunu ömrü boyunca kendine sorun etmiş ve gizlemeye çalışmamış. Bu gizemden dolayı da halk tarafından çeşitli hikâyelere konu edilmiş. Ben Midas rolünü yorumlayacağımı öğrendikten sonra, efsanenin geçtiği atmosferi soluyabilmek için Gordion’a gittim. Midas’ın mezarının içinde bulunduğu büyük tümülüsü ve müzeyi gezdim. Bu deneyim ilk kez yorumlayacağım Midas rolüne olan heyecanımı bir kat daha artırdı. Aynı zamanda konserin doğumgünümde gerçekleşecek olması benim için çok hoş bir anı olacak.

Haberin Devamı

BİR KERE SAHNELENECEK

Bir kereye mahsus olmak üzere icra edilecek ‘Midas’ın Kulakları’ konser versiyonu, 8 Mart Perşembe akşamı saat 20.00’de Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda.
Adres: Gümüş Caddesi No.4 Harbiye. (212) 373 11 00.

Orkestra Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası Şef Gürer Aykal Yönetmen Yekta Kara Koro Yönetmeni Gökçen Koray Oyn: Rutkay Aziz, Ünüşan Kuloğlu, Sabri Karabudak, Tuncay Kurtoğlu, Burak Bilgili, Cenk Bıyık, Feryal Türkoğlu

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!