Güncelleme Tarihi:
Açık konuşmak gerekirse, teknolojiyi yadsımak, onu dışarıda bırakıp eski usulde devam etmek bu zamanda yanlış. Ancak ikisini bir arada götürebiliriz değil mi? Yani günde belli saatlerde çocuklarımızın bilgisayar kullanmasına izin verip, belli saatlerle kağıda resim çizmesini, oyun hamurlarıyla, oyuncaklarıyla oynamasını veya kitap okumasını sağlayabiliriz. Çünkü ne olursa olsun oyun, bir çocuğun yaratıcılığı ve zeka gelişimi için gerekli olan en doğal öğrenme aracı.
Eski usul oyuncaklardan oyun hamuru bugünkü konumuz. Oyun hamuru ile oynamak çocuğun; el ve parmak kaslarının gelişmesine, el-göz koordinasyonunun kurulmasına, yumuşak-sert dokuları öğrenmesine, şekil ve renkleri öğrenmesine, kendini ifade etmesine ve yaratıcılığını geliştirmesine katkıda bulunur. Bunları başka hiç bir teknolojik alet sağlayamaz.
Piyasada bugün pek çok marka oyun hamuru bulunuyor. Ancak 2 yaşından itibaren çocukların oyun hamuru ile oynamaya başladıkları düşünülürse, alacağınız hamurun mutlaka ağza alınması halinde zarar vermeyecek malzemeden üretilmiş olması lazım. Çünkü siz ne kadar dikkat etseniz de, 2 yaşındaki çocuklar buldukları her şeyi ağızlarına götürürler. Peki iyi ve bilinen bir marka olsa da güvenebilir misiniz?
O halde evde oyun hamuru yapmaya ne dersiniz? Bunun için 2 tip yöntem var;
- Pişirmeden oyun hamuru yapmak isterseniz malzemeler; 3 su bardağı un, 1 su bardağı su, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, 1/4 su bardağı tuz, renklendirmek için çeşitli renklerde gıda boyası.
- Pişirerek yapmak isterseniz malzemeler; 1 su bardağı un, 1 su bardağı su, yarım su bardağı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ, aktarlarda bulabileceğiniz 2 çorba kaşığı tartar kremi veya elma sirkesi, renklendirmek için gıda boyası.
Pişirmeden hazırlamak için bütün malzemeleri karıştırmanız, sonra küçük parçalara ayırıp renklendirmeniz yeterli. Pişirerek yapmak isterseniz yine malzemeleri karıştırıyorsunuz, parçalara ayırıp renklendiriyorsunuz. Ancak sonra tavada çevirerek pişiriyorsunuz. Hamur tavadan ayrılınca pişmiş demektir. Bu kadar kolay ve az maliyetli.
Bütün oyun hamurlarının kurumasını önlemek için ağzı kapalı kaplarda saklamayı unutmayın.