Nilgün KARATAŞ
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2007 00:00
Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, dünya piyasalarında yaşanan dalgalanmanın orta vadede etkilerinin Türkiye’de görülebileceğini söylemekle birlikte, "Her ülkenin kendi büyüme dinamikleri var, o nedenle bu etkilenmenin de çok fazla olacağını sanmıyorum" dedi.
Civil, "Biz kendi içimizde öyle badireler atlattık ki, şu anda en sağlam ve en iyi bankacılık Türkiye’de" diye konuştu.
BU KEZ BİZDEN ÇIKMADI: Uluslararası piyasalarda yaşananların bu kez Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerden kaynaklanmadığına dikkat çeken Varol Civil, "Geçtiğimiz yıllarda dalgalanmalar genellikle gelişmekte olan piyasalardan çıkarken bu kez dalgalanma gelişmiş piyasalarda oldu. Kısa vadede bakıldığında da gelişmekte olan ülkelerde çok önemli bir etkileri görülmedi" dedi. Türkiye’de bankacılık sektöründe kur riskinden söz edilemeyeceğini, ekonomisinin çok iyi gittiğini, diğer gelişmekte olan ülkelerde de yapısal olarak bir sorun bulunmadığını belirten Civil, borsalarda ise iniş-çıkışlar olabileceğini dile getirdi.
HERKES 18 EYLÜL’Ü BEKLİYOR: Gelinen aşamada herkesin şu anda Amerikan Merkez Bankası FED’in 18 Eylül’de faiz indirimine gidip gitmeyeceğini beklediğine dikkat çeken Civil, "FED’in işi kolay değil. Bir yandan enflasyon kaygıları var öte yandan da yaşanan dalgalanmaya karşı bir önlem almak durumunda. Piyasaların şu anda satın aldığı senaryo, FED’in bir faiz indireceği yönünde. Bunu 18 Eylül’de göreceğiz" dedi. Bu gelişmelerin sonunda orta vadede muhtemelen ABD’de büyüme hızının düşebileceğini ifade eden Civil, "ABD bugün, dünya büyümesinin yaklaşık yüzde 50’sini tek başına etkileme gücüne sahip. Dolayısıyla Amerikan ekonomisinin büyümesindeki yavaşlama dünyanın genelindeki büyümenin yavaşlamasına yol açacaktır" dedi.
HERKESİN DİNAMİKLERİ FARKLI: Bu duruma Türkiye özelinde bakıldığında ise "Her ülkenin kendi büyüme dinamikleri bulunuyor, o nedenle bu etkilenmenin çok fazla olacağını sanmıyorum" diyen Civil, "dalganın Orta vadede mutlaka etkileri olacaktır. Eskisi gibi gelişmekte olan pazarlara likidite gelmeyebilir, bir miktar daha pahalı olabilir. Ama bizim de kendimize özgü bir hikayemiz var. Türkiye’nin gelişme, büyüme potansiyeli son derece önemli. Biz kendi içimizde öyle badireler atlattık ki, şu anki güçlü konumumuza baktığımızda, bence şu anda en sağlam ve en iyi bankacılık Türkiye’de." Dünyanın genel global likiditesinde çok önemli azalmadan ziyade güven sorunu bulunduğunu ifade eden Civil, kimin ne kadar etkilendiğinin 9 aylık bilançolarda görüleceğini kaydetti. Civil, ortakları BNP Paribas’tan dolayı TEB’de bir etkilenme olup olmayacağı sorusu üzerine, "Ekonomik büyümenin devamı halinde, hedeflerimizde hiç bir değişiklik yapmayacağız. BNP Paribas’ın yaşadığı bir sıkıntı yok" dedi.
Daha az büyüyeceğiz ona göre hazırlık yapalım
BUNDAN sonra dünyada geçen 5 yılda yaşanan büyük oranlı büyümeler yerine daha az büyümeler görüleceğini söyleyen Varol Civil, Türkiye’nin de önümüzdeki dönem gerekli önlemleri alıp yeni ortama göre hazırlık yapması gerektiğini vurguladı. İkinci çeyrekteki oranın "frene basıldı" diye yorumlanmasının doğru olmadığını söyleyen Civil, "Türkiye yaklaşık 22 çeyrektir büyüyor, dolayısıyla son bir yıldır büyüme eğrisinde düşme vardı, bence bu da onun devamı. Artık yüzde 7’lerde büyüme görmeyeceğiz. Çünkü genel trend böyle. Bu yıl muhtemelen yüzde 5-5.5 civarında büyüme olacak." Civil, son çeyrekte Merkez Bankası’nın faiz indirme ihtimalinin sürdüğünü söyledi.