Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2005 00:00
Kış, gözümüz gibi baktığımız otomobilleri de çok zorlayan bir mevsim. Kışın olumsuz hava koşulları, aracın dış yüzeyine olduğu kadar, motor, klima, radyatör hatta benzin deposuna bile zarar veriyor.
Bu sebeple, çamurlu yolların, karın, yağmurun gelip çattığı şu günlerde, arabanızı mutlaka kışa hazırlamalısınız. Kış hazırlığı için verdiğimiz tüyolara ve oto bakımındaki nano teknolojik gelişmelere bir göz atın.
Kış mevsiminin olumsuz etkileri en çok da otomobilleri etkiliyor. Soğuk ve karlı, yağmurlu-çamurlu havalar lastiklerin yol tutuşunu, performansını olumsuz etkiliyor. Lastikler güvenliği tehdit eden bir unsur haline geliyor. Kış mevsimi dışında kullandığımız normal lastikleri değiştirmek ve kış lastikleri kullanmak şart. Bu özel lastikler çok düşük ısılarda bile esnekliğini koruyor. Buzlu yolda bile yüksek tutunma ve çekiş özellikleri gösteriyor. Kışın lastik havalarının inik olmamasına da azami dikkat edilmeli. Haftada bir kontrol edilmeli.
NANO TEKNOLOJİ İLE ARAÇ BAKIMI
Otomobil bakımında cila, parlatıcı, pas önleyici gibi kimyasal bakım ürünlerinin büyük önemi var. Çünkü otomobili ilk aldığınızda, yüzeyi saran koruyucu tabaka, bir süre sonra yok oluyor. Otomobili dış etkenlere karşı korumak ve boyasının parlaklığını yitirmemesi için bakım ürünlerine ihtiyaç duyuluyor.
Birkaç yıl önce ortaya çıkan nano teknoloji otomobil sektörü için de bir dönüm noktası niteliğinde. Oto bakım kimyasalları nano teknolojinin en çok kullanıldığı alanlardan biri. Maddelerin atomlarının değiştirilip, yeniden yapılandırmasına dayalı bu teknoloji, çizilmeyen, paslanmayan boya ve cilalar yaratacağa benziyor. Bu ürünler, eski cila, sprey gibi kimyasallara kıyasla daha gelişmiş koruma ve bakım sağlıyor. Camlarda tozun, kirin barınmaması, araç içi hijyeninin korunmasına yardımcı oluyor.
Çoğu otomobil markası artık üretim aşamasında nano teknolojik boyalar kullanmaya başladı ama şimdilik oto marketlerdeki mevcut bakım ürünleri hizmetinizde. Aracın çizilmesini, paslanmasını, oksitlenmesini, güneş, yağmur, çamur gibi dış etkenlerden dolayı lekelenmesini, yüzeyin pürüzlü ve çukurlu bir hal almasını önleyen, bir dolu bakım ve temizlik ürünü bulunuyor.
Boyada oluşan çizikler her otomobil sahibinin canını sıkan bir durum. Bunun içinse çizikleri önleyen, parlatıcı, boyayı ve aracın yüzeyini koruyucu cila ve spreyler kullanabilirsiniz. Su ve yağmur lekelerinin de önüne de bu şekilde geçmek mümkün. Oksitlenme ve paslanma tehlikesine karşı üretilen kimyasallar, aracın mat görüntüsünü yok etmekte de işinize yarayacak.
Otomobillerin çok hassas bir yüzeyi var. Yıkarken oluşabilecek çiziklere karşı, çizikleri önleyen şampuanlar kullanmaya dikkat edin.
AYNAYA ASILAN ÇAMIN MODASI GEÇTİ
Otomobilin içinde içilen sigara, yenilen yemekler, çamurlu ayakkabılar ve toz otomobil içindeki hijyeni tehdit ediyor. Araç içi temizliğinde bildik temizlik ürünlerini kullanmamalısınız. Sadece, otomobil için özel üretilen kimyasallar size yardım edebilir. Aracın içinde hijyenik bir ortam sağlamak, kokuları, kalıntıları yok etmek ve en ufak köşelerdeki kirleri bile temizlemek için çok çeşitli kimyasal bakım ürünleri bulunuyor.
Koltukları kir tutmayan kumaşlarla kaplatmak da yeni bir trend. Burada da nano teknoloji çıkıyor karşımıza. Nano teknolojik kumaşlar leke tutmuyor ve kolay temizleniyor. Yeni nesil döşeme kumaşlarının birçoğu, yangına karşı da daha emniyetli.
Otomobilin içinde sigara içilmesi, özellikle camların kapalı kaldığı kış aylarında can sıkıcı sonuçlar doğurabilir. İçeride kapalı kalan sigara dumanı aracın içine siner ve onu yok etmek zor olabilir. Bunun gibi oluşabilecek kötü kokuları yok etmek için araç içinde daha az sigara içmek dışında birkaç seçeneğiniz daha var. Aynaya asılan çam ağacı şeklindeki otomobil kokuları artık pek yok. Onların yerini, özel otomobil parfümleri aldı. İçi sıvı parfüm dolu kokular, klima deliklerinin üzerine de monte ediliyor. Böylece, cihaz hava üfledikçe temiz parfüm kokusu araca yayılıyor.
NELER YAPABİLİRSİNİZ
Çok soğuk havalarda motorun donma ihtimaline karşı radyatöre antifiriz eklemek gerekiyor.
Kışın araç, aküye daha çok ihtiyaç duyar, akü daha çok çalışır. Akünün durumunu kontrol etmekte fayda var.
Özellikle uzun yola çıkma hazırlığındaysanız aracın ısıtma cihazlarını mutlaka kontrol ettirmelisiniz.
Kilitlerin donmasını, camlardaki buğulanmayı önleyen spreyler kullanabilirsiniz.
Sürprizlere hazırlıklı olmak için, kış mevsimi boyunca araçta zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmak gerek.
Silecekleri kontrol ettirmeli, gerekiyorsa değiştirmelisiniz.
Kış mevsimini geride bırakırken ise, kötü hava ve yol koşullarında kullanılan otomobilin ön takımları ve fren sistemi mutlaka kontrol edilmeli. Fren mesafesini de ölçtürmeyi unutmayın.
Otomobilinizi, karlı ve buzlu yollarda çok sık kullandıysanız, yol koşulları benzin deposunda çiziklere yol açmış olabilir. Bu çizikler yüzünden depodan benzin sızabilir. Benzin deposunu da kontrol ettirin.
Kışın otomobilin altında biriken tortu ve çamurlar yüzünden oluşan çizikler, paslanmaya sebep olabilir. Bunun için çizik giderici kimyasallar kullanabilirsiniz.
ÜSTÜN TEKNOLOJİLİ ALARMLAR
Artık alarmı olmayan otomobil yok gibi. Üstün teknolojili alarm sistemleri, aracın içindeki hareketli cisimleri algılayabiliyor, kapıları otomatik olarak kilitliyor.
Bazı modeller, tehlike durumunda motoru kendiliğinden kilitleyip, otomobilin hareket etmesini engelliyor.
Öznur KAYMAK