Ahmet AKTAŞ/DHA
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 13:52
Ttermal su kullanan otellere yollanan ‘fizik tedavi uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunduğu’ yönündeki tebligatlar şok etkisi yarattı
İZMİR İl Sağlık Müdürlüğü’nce, Çeşme’de termal su kullanan otellere yollanan ‘fizik tedavi uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunduğu’ yönündeki tebligatlar şok etkisi yarattı. Otellerin 15 gün içerisinde eksikliklerini gidermesi, aksi halde vanaların kapatılıp termal suyun kesileceği duyuruldu. Termal suyu tedavi amaçlı kullanmadıklarını savunan oteller ise tebligatlara tepki gösterdi. Oteller, bakanlığın bir an önce yönetmelik çıkararak termali ‘tedavi’ ve ‘sıcak su’ amaçlı kullanan tesisleri ayırmasını istedi.
Çeşme’de turizmin 12 aya yayılması konusunda çalışmalar sürerken, İl Sağlık Müdürlüğü’nce termal su kullanan çok sayıda tesise gönderilen tebligatlar kafaları karıştırdı. İlk etapta Sheraton Çeşme, Altın Yunus ve Ilıca Hotel’e ulaşan tebligatlarda, termal su kullanan otellerin ‘fizik tedavi uzmanı çalıştırma zorunluluğu bulunduğu’ hatırlatılırken, 15 gün içerisinde tüm eksikliklerin giderilmesi istendi. Aksi halde para cezasının yanı sıra vanaların kapatılıp termal suyun kesileceği bildirildi.
‘TEDAVİ AMAÇLI TESİSLER AYRILSIN’
Bu tebligatlar Ege’de turizmin can damarlarından biri olan Çeşme’de tepki buldu. Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Veysi Öncel, otellerinde kullanılan termal suyun tedaviyle ilgisi olmadığını belirterek şunları söyledi:
“Fizik tedavi uzman zorunluluğu, kış dönemini zor geçiren otelciler için büyük bir darbe vuracaktır. Termal kullanımı yaygınlaştırmayı teşvik etmek yerine, alınan bu tür kararlar otelleri termalden uzaklaştıracaktır. Bir an önce kararın gözden geçirilmesini ve tedavi amacıyla kullanılan sistemle, sadece sıcak su kullanımı amaçlı tesislerin ayrılmasını, yönetmeliğin yeniden düzenlenmesini istiyoruz.”
‘ESKİDEN FİZİK TEDAVİ UZMANI MI VARDI?’
Ilıca Hotel Genel Müdürü Yakup Demir de, termali turizme kazandırabilmek için 20 yıl uğraş verdiklerini, devletin altyapı için trilyonlarca lira harcadığını kaydederek şöyle konuştu:
“Ama tam ‘bir noktaya geldik’ diyorduk ki, şimdi bize dayatılan şu yönetmelikle sarsıldık. Termali bizden alıp turizme darbe vuruyorlar. ‘Siz bu işi ancak fizik tedavi uzmanlarıyla yapabilirsiniz’ diyorlar. Ama bizim kapımızda turizm belgesi levhası var. Biz hastane değiliz. Hastane oteli de değiliz, olmak da istemiyoruz. Gelen konuklarımıza Çeşme'nin ürünlerini sunuyoruz. Nasılki sörf, güneş, kum ve güzel denizimiz varsa, bir de termalimiz var. Turiste ‘gelin termal suya girin’ diyoruz. Geçmişten gelen geleneksel kullanım şekliyle bu termali kullandırma amacındayız. Banyolarda, hamamlarda, fizik tedavi uzmanının olmadığı dönemlerde de bu kaplıcalar kullanılıyordu. Termal suyun binlerce yıllık geçmişi vardır, dolayısıyla bir takım kanunlarla termalin önünü tıkayıp, ‘artık bu kadar’ deyip kaplıca turizmini engellemek Sağlık Bakanlığı'nın işi olmaması lazım. En başta Kültür ve Turizm Bakanlığı buna engel olmalı.”
‘TERMAL VANALARI KAPANIR’
Kızılcahamam, Pamukkale, Afyonkarahisar'ın turizm gelirinin yüzde 60- 70'ini termal su sayesinde elde ettiğini kaydeden Yüakup Demir, “Bu sayede turizm o bölgelerde yaşatılmıyor mu? Ama bu kanunu önlerine koyduğun anda patronu ve yöneticisi herhalde ya vanaları kapatmak zorunda kalır, ya da termali otel dışına iter” dedi. ’
Sheraton Hotel Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Aküzüm, Altın Yunus Hotel Genel Müdürü Tayfun Başkurt ve Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği (TÜRKAP) Yönetim Kurulu üyesi Dr. Ilgaz Nacakoğlu da uygulamaya tepki gösterdi.