Ot mezesinin en iyi 10 adresi

Güncelleme Tarihi:

Ot mezesinin en iyi 10 adresi
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2006 00:00

Ot mezesi konusunda zengin bir adres arıyorsanız ya meyhanelere, ya da balık restoranlarına gitmeniz gerekiyor. Çünkü ottan yapılmış da olsa, meze en iyi içkinin yanında gidiyor. Tanıdık tanımadık pek çok farklı ot kullanılarak yapılan mezelerin reçeteleri Ege kökenli. Kimi Girit’ten, kimi Selanik’ten özel tarifler getiriyor.

Radika, cibes, hardalotu, turpotu, kaya koruğu gibi otlar, önce haşlanıyor, sonra zeytinyağı veya soğanlı soslarla
/images/100/0x0/55ea7342f018fbb8f880bf4b
servis edilerek enfes mezeler hazırlanıyor. Bu otların vücuda faydalı özellikleri de var. Tam mevsimindeyiz, ot mezeleri çeşitlendi. Özellikle balıkçılar en az 10 çeşit sunuyor. Biz de, bu hafta jürimize ot kullanarak en lezzetli mezeleri yapan adresleri sorduk. Cunda ve İstanbul balıkçıları listeye girmek için yarıştı.

EN İYİ 10

1. Doğa Balık - İSTANBUL

2. Çam Restoran - TİRE

3. Ahırkapı Giritli - İSTANBUL

4. Cibalikapı Balıkçısı - İSTANBUL

5. Bay Nihat - CUNDA

6. Deniz Restoran - İZMİR

7. Cunda Balık - İSTANBUL

8. Ildırı Balık - ÇEŞME
/images/100/0x0/55ea7342f018fbb8f880bf4d


9. Deniz Restoran - CUNDA

10. Parlak Restoran - ANTALYA

DOĞA BALIK

Şifalı Ege otları


Cihangir’deki Doğa Balık, otlarıyla ünlü. Tüm yıl boyunca 35 çeşit otlu meze servis ediliyor. Mevsime göre otlar değişiyor. Şu anda mönüde 10 çeşit otlu meze bulunuyor. Rezene, kuzu kulağı, gelincik, kuş otu, yabani semizotu, börülce, arapsaçı, radika, turpotu, hardal otu en sevilenlerden. Vücuda çok yararlı olduğu belirtilen otlar, Ege bölgesinden geliyor. Renklerini kaybetmeyecek şekilde haşlanıp, etiketli cam tepsilere konuluyor. 12.30-01.00 arası açık. Haftasonu gece 02.00’ye kadar uzayabiliyor. Meze tabakları 3 YTL. Fiks mönü 60 YTL. Tel: (212) 293 91 44

ÇAM RESTORAN

Girit usulü mezeler


İzmir’in Tire ilçesi, Kaplan köyünde bulunuyor. Perşembe hariç haftanın altı günü 12.00- 22.00 arası açık. Sahibi Fatih Günenç. Ot yemekleri ve mezelerini eşi Cahide Günenç yapıyor. Zeytinyağlı kuşkonmaz, radika, mellengeç, hardal, turpotu, şevketibostan, kenker, ebegümeci-ısırgan salata, pazısarma, ot kavurma, ebegümeci-kuzukulağı, çıngırak otu ve kuburcuk ile yapılan ot kavurma, yoğurtlu yerelmalı kuzukulağı, cibes, peynirli enginargöbeği, soyasoslu pazı yiyebilirsiniz. Tire zeytinlerinin taş değirmende sıkılmasıyla elde edilen zeytinyağını kullanıyorlar. Otlar, Tire’nin Salı ve Cuma pazarlarından. Tel: (232) 512 79 61

AHIRKAPI GİRİTLİ

Mevsime göre çeşit değişiyor


Bodrum’da 1996’da, kurulan 2003’te İstanbul Cankurtaran’da şube açan Giritli’nin sahibi Ayşe Şansılay. Girit mutfağının temel malzemesi olan otlarıyla pek meşhur. Her gün beş çeşit ot mezesi sunuluyor. Otlar, zeytinyağıyla birlikte salata gibi servis ediliyor. Yoğun aromalı otlar, tadının yumuşaması için bakliyatlarla karıştırılıyor. Hepsi buharda pişiriliyor. Ayvalık’tan getirilen sızma zeytinyağı kullanılıyor. Şu anda radika, cibes, turpotu, hardalotu, ebegümeciyle yapılan mezeleri tadabilirsiniz. Limitsiz yerli içki ile fiks mönü 60 YTL. Tel: (212) 458 22 70-71

CİBALİKAPI BALIKÇISI

Kaya koruğu tavsiye edilir


Cibalikapı Balıkçısı, Cibali ve Moda’da iki şubeyle hizmet veriyor. Ot mezesi mönüsü, mevsime göre sürekli değişiyor. Şu anda deniz marulu, cibes, radika, turpotu, hardalotu, hindiba, gelincikotu, kaya koruğu, yaban pancarından oluşan 10 çeşit meze sunuluyor. Tüm otlar Ayvalık’tan getiriliyor. Yalnızca kaya koruğu Mersin’den geliyor. Kaya koruğu, aromalı tadı sebebiyle müşterilerin en sevdiği meze. Meze tabaklarının fiyatı 4,5-8 YTL arasında. Tel: (212) 533 28 46

DENİZ RESTORAN

İsteyene sıcak servis

İzmir Birinci Kordon’da 25 yıldır hizmet veriyor. Sahibi Yılmaz Çetinkaya ve oğulları Metin, Sabri ve Ercan Çetinkaya. Haftanın 7 günü 11.00-23.00 arası açık. Karşıyaka ile Üçkuyular’da da şubesi var. Mönüsünde mevsimine göre 10’un üzerinde ot mezesi bulunuyor. Ege ve Akdeniz Bölgesi’ndeki köy ve kasabalardan getirtilen otlardan yapılan meze çeşitleri arasında şevketi bostan, turpotu, cibes, brokoli, deniz börülcesi, kuzu kulağı, arapsaçı, semizotu, hardalotu var. İsteği göre sıcak olarak da servis yapılıyor. Fiyatları 6 YTL. Tel: (232) 464 44 99

ILDIRI BALIK

Selanik kökenli mezeler


Çeşme ilçesine bağlı Ildırı Köyü’nün girişinde, deniz kıyısında. Sahibi Nermin ve Ali Yavuz çifti. En çok sipariş alan ot mezeleri çöpüşken (yabani kuşkonmaz), şevketi bostan, cibes, kaz bacağı, acı ve tatlı radika, deniz börülcesi, turp otu ve brokoli. Otların hepsini kendi bahçelerinde, doğal gübreyle yetiştiriyorlar. Zeytinyağının zeytinini de kendileri yetiştiriyor ve özel sıktırıyorlar. Mutfaktan Nermin Hanım sorumlu. Selanik’ten göçen anneannesi ve annesinden öğrendiklerini uyguluyor. Mekan, Tarihi Balıkçı Ali’nin yeri olarak da biliniyor. Tüm ot mezeleri 4 YTL. Tel: (232) 725 13 22

BAY NİHAT

Tam 30 çeşit ot mezesi


1978’den bu yana hizmet veriyor. Sahibi Ahmet Nihat Bekit. Mönüde 30 çeşit ot var. Arapsaçı, hindiba, turpotu, deniz börülcesi, ısparaca, izvinya, hardal, popules, maraya, patriça koruğu, kaya koruğu, akkız, zohu, layada, radika, yabancı dağ cibesi, ebegümeci ve ısırganotu yiyebilirsniz. Yılın 12 ayı açık. Müdavimleri arasında Emel Sayın, Mehmet Ali Erbil, Ozan Güven, Aşkın Nur Yengi, Ata Demirer, Erdal İnönü, Haluk Bilginer, Uğur Dündar ve Hülya Avşar gibi isimler var. Deniz ürünleri 8-12, zeytinyağlı mezeler 4-6 YTL arasında. Tel: (266) 327 10 63

CUNDA BALIK

Cunda’nın İstanbul şubesi

Bostancı’daki Cunda Balık’ın sahibi Hüseyin Erdoğmuş. Deniz börülcesi, radika, turpotu gibi 18 çeşit ot mezesi bulunuyor. Otların tümü Cunda Adası’ndan getiriliyor. Otların kıvamında haşlanmasına dikkat ediliyor. Meze, içki ve ana yemek yiyerek kişibaşı 40-45 YTL’ye çıkmak mümkün. Jüri üyelerimizden Sahrap Soysal, afrodizyak etkisi olan ve çiğ yenen deniz kestanesi yumurtasını denemenizi tavsiye ediyor. Tel: (216) 380 59 89

DENİZ RESTORAN

Ünlü müdavimleri var


Cunda Adası’nda Süleyman Usta ve Ayhan Alışık’ın 1996’da açtığı işletme, yılın 12 ayı hizmet veriyor. Porsiyonu 4 ile 6 YTL arasında değişen otlu meze çeşitleri arasında akkız, hindiba, turpotu, ısırgan salatası, deniz börülcesi, popules salata, izvinyeli yumurta, hardal ve enginar salatası yer alıyor. Her gün 08.00-01.00 arası açık. Müdavimleri arasında Muazzez Ersoy, Sezen Aksu, Tuncel Kurtiz, Selin Toktay, Tuncay Şanlı var. Tel: (266) 327 16 85 - 327 26 43

PARLAK RESTORAN

Hiç melatura yediniz mi


1954 yılında hizmete açılan Parlak, birbirinden lezzetli ot mezeleri yapıyor. Ağırlıklı olarak Osmanlı mutfağı servis ediliyor. Sahibi Güray Parlak, mutfaktan Fettah Gökler sorumlu. Şevketi bostan, semizotu, radika, turpotu, deniz börülcesi, çengelotu, melatura ve arapsaçından yapılan mezeleri tadabilirsiniz. Hepsinin fiyatı 2,50 YTL. Tel: (242) 241 91 60
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!