Güncelleme Tarihi:
Nargile kaybolmaya yüz tutarken yeniden itibar görmeye başladı
Sigara gibi bir içimde tüketilecek türden değil. Kendi içinde bir adabı var; özel tütün itina ile sarılacak, şişeye inen duman ağır ağır çekilecek
Neredeyse kaybolmaya yüz tutarken yeniden itibar görmeye başlayan nargile, Osmanlı kültüründen kalan miraslardan. Eskiden nargile içicileri bir mekanda buluşur, nargile eşliğinde uzun uzun sohbet ederlermiş. Nargile içmenin bir adabı var. Lüleden şişeye inen duman ağır ağır çekilecek. Ama sigara gibi içe çok alınmayacak. Arada sırada da közü tazelemek gerekiyor tabiki...
NARGİLE İLE YAŞIYOR
Nargile mekanları artık eskisi gibi çok değil. İçenlerde mekanlar gibi en az 15-20 yıllık. Antalya'da eskiden bir çok yerde nargile salonları varmış. Artık bunların sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. 48 yaşındaki nargile ustası Arif Kaya, hayatında hiç sigara içmemiş. 12 yaşından beri nargile ile yaşadığını söylüyor.
NEMLİ HAVLU
12 yaşında başlamış nargile macerası Arif Usta'nın... Çırak olarak başladığı işte şimdi sayılı ustalardan. Nargilenin iyi olmasının tavından kaynaklandığını söylüyor. Tömbeki suyun içinde belirli bir süre bekletiliyor ve özenle lüleye sarılıyor. Üzerine nemli havlu örtülüp bir süre bekletiliyor.
SİGARADAN AZ ZARARLI
Artık eskisi gibi nargile içenin pek kalmadığını belirten Arif Usta, ‘‘Nargile içmek keyiflidir ama zaman ister. Su fokurdadıkça, dumanı azar azar çektikçe düşünme şansınız olur. Hem kafanızı dinlersiniz, hem de arkadaşlarınızla sohbet etme imkanı bulursunuz’’ diyor. O'na göre, nargile sigaradan daha az zararlı. Bunun nedeni dumanın suda süzülmesi.
MARPUÇLARI AYRI
Tömbekinin üzerine konulan közün de uzun süre yanması gerekiyor. Bunun için pınar ya da meşe ağacı tercih ediliyor. Marpucun ağızlığının da kehribardan yapılanı revaçta. Yener Ulusoy Bulvarı'ndaki Arif Usta'nın nargile kahvesinin devamlı müdavimlerinin marpuçları ayrı. Herkes kendi marpucu ile bu keyfin tadını çıkartıyor.
Nargile içmenin de bir adabı var. Marpucu alt kısmından tutacaksınız ve ağır ağır dumanı çekeceksiniz. Duman suda süzülürken çıkan ses ayrı bir tat veriyor bu keyfe. Dumanı sigara gibi içinize çok çekmeyeceksiniz.
Tömbekinin üzerine konulan közün uzun süre canlılığını koruması gerekiyor. Bunun için pınar veya meşe ağaçlarının közü tercih ediliyor.
Nargile içenlerin bir kısmı sohbet etmeyi tercih ederken, kimileri de tavla oynuyor. Zarlar ile suyun sesi karışınca da ayrı bir ahenk çıkıyor ortaya.
Marpuçun hortumu, koyun derisinden yapılıyor. Ağızlığın ise kehribar olanları revaçta.