Osmanlı’da Kurban Bayramı

Güncelleme Tarihi:

Osmanlı’da Kurban Bayramı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2005 00:00

Yine bir bayram sabahına uyanacağız yarın. Peki, Osmanlı’da kurban bayramının ilk günü nasıl geçerdi? Bayram sabahı o zamanlarda da namazla başlıyordu.Kurban kesecek olan ev sahibi, beline ipek bir futa bağlar, iyice bileylenmiş bıçağı eline alırdı. Kurbanı ya kendisi keser ya da kestiği hayvana zarar verme korkusuyla bu işin ehli olan birini kendisine vekil tayin ederdi. Kurban kesildikten sonra da eve dönüp şükür namazı kılardı. Ev sahibi, bayramın ilk günü, küçük bir kaseye konmuş et suyunda pişmiş pirinç çorbası, kendi kurbanının böbreğinden yapılmış külbastı, et suyunda pişirilmiş güveç pilavı ve hoşaf yerdi. Bu kadar ağır bir yemekten sonra sofrada turunç reçeli bulundurulması da kibarlığının göstergesi sayılırdı.İnce noktalarSebzelerin haşlanmasında az su kullanırsanız vitamin ve mineral değerlerini daha az kaybederler. Pasta aşiyan10 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi35 adet pötibör bisküvi2 yemek kaşığı margarin (yumuşamış)1 çay kaşığı tarçınÜzeri için1 paket hazır vanilyalı puding2 su bardağı süt2 su bardağı vişne (dondurulmuş)6 yemek kaşığı toz şeker1 tatlı kaşığı nişasta 1 su bardağı vişne suyuPötübör biskivüleri robotta çekerek un haline getirip derin bir kaba aktarın. Üzerine margarin ve tarçını da ilave ederek yoğurun. Hamuru, orta boy bir kelepçeli kalıba bastırarak yerleştirin. Soğuk bir ortamda ya da buzdolabında 1-2 saat bekletin. Diğer taraftan da vanilyalı puding ve sütü bir tencerede sürekli karıştırarak kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynamaya başlar başlamaz ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Buzdolabındaki bisküvili hamuru kelepçeli kalıptan çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine ılınan pudingi aktarıp buzu çözülmüş olan vişneleri de yerleştirin. Jöle için, 4 yemek kaşığı toz şeker, nişasta ve vişne suyunu, küçük bir tencerede sürekli karıştırarak çok kısık ateşte pişirin. katılaşıp kaynamaya başlayınca ocaktan alıp hemen vişnelerin üzerine gezdirin. Soğuyunca servise sunun. Not: Pastayı süslemekte kullanacağınız jöle hazır da olabilir.Üç buçuk köfte8 kişilikHazırlama süresi 20 dakikaPişirme süresi 20 dakikaKöfte için250gr kuzu kıyması250gr dana kıyması1 adet orta boy kuru soğan1 çay kaşığı tuz, karabiber, kimyon3 dilim bayat ekmek içi (ufalanmış)Kızartmak için1 çay bardağı sıvıyağı2 yemek kaşığı un1 adet orta boy havuç1 adet orta boy kabak2 adet orta boy patatesÖncelikle, yoğurma kabına soğanları rendeleyip üzerine ufalanmış bayat ekmek içi, kimyon, tuz ve karabiberi ekleyerek karıştırın. Kıymayı da ilave edip yoğurun. Bir tepsiye 2 yemek kaşığı kadar un serpiştirin. Köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avcunuzda yuvarlayarak unlu tepside biriktirin. Tepsiyi sallayarak unun köftelere bulaşmasını sağlayın. Diğer taraftan, sıvıyağı tavada kızdırdıktan sonra köfteleri, tavayı sallayarak yumuşayıncaya kadar kızartın. Havuç ve patatesi soyarak, kabağı soymadan kaynayan tuzlu suya atıp haşlayın. Sonra, sebzelere küçük kurabiye kalıpları ile şekil vererek kesin. Köfteleri şekilli sebzelerle kürdana batırarak servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!