Örümcek Adam Müslüm Gürses’i yakalarsa Kadir İnanır ne yapar?

Güncelleme Tarihi:

Örümcek Adam Müslüm Gürses’i yakalarsa Kadir İnanır ne yapar
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2005 00:18

Ata Demirer, geçen hafta piyasaya çıkan ilk albümü için epeyce endişeli. Arabeskin esprisini yaptığı ‘Makara’ için, anlaşılması biraz zaman alacak, diyor. Beyoğlu’ndaki plakçıları geziyor, satışlarını kontrol ediyor. Oysa, albümü ‘Kurbağa’ şarkısıyla çoktan dillere düştü.

Geçen hafta yıldırım hızıyla bir de klip çekti. ‘Araknofobia’nın klibinde hem Müslüm Gürses hem de Kadir İnanır kılığına girdi. Klipte Müslüm Gürses, Örümcek Adam’ın ağlarına düşüyor, onu Kadir İnanır kurtarıyor.

Albüm, müzikler, klip her şey arabesk üzerine kurulu. Arabesk düşüşte denirken, bu duruş niye?

- Arabesk Türkiye’nin gerçeği yaa. Şu anda yapılanların yüzde 90’ı arabesk. Fantezi denilenlerin hepsi arabesk. Rock’ta bile arabesk var. Duman, Ceza ve diğerleri ‘Beni Yak Kendini Yak’ı, Ferdi Tayfur’un söylediği bir Aleksiyu şarkısını da okudular. Bizim baharatımızın ismi arabesk, bu kadar basit. Albümde tekno parça da var: Çaycı Remzi. New Age, Afrika soundu var.

Kenya bozlağı...

- Türk pop müziğinin unutulmazlarından bir Sezen Aksu şarkısı var. Sonra Rembetiko var, Gülbahar. Bir kurbağa şirindir; konuşturunca komik olur. Ben de komikle ilgilendiğim için ortaya bu sonuç çıktı. Arabeski komikleştirme mantığıyla yola çıkmadık. Bu işi bilenlerle konuştuk. Algılanması biraz geç olacak ama algılanınca da yeni bir şey başlatacak bir albüm.

Ne başlatacak?

- Yaptıklarım hakkında iddialı konuşmayı sevmem. Kararı seyirci verir. Ama bu beni de şaşırttı. Açtım interneti baktım kurbağa diye yıkılıyor ortalık. Sonra bu Araknofobia’yı Avrupa Yakası’nda mırıldandım. Yine açtım interneti bir ilgi, bir alaka... Dedim ki böyle bir şeye aç insanlar, gençlik bu tip melodileri merak ediyor, tutmak istiyor. Bunun ağababasını yaparım, dedim ve başladım. Başta çok ciddiye almıyordum. Mesela, bandıra bandıra ye beni doyamazsın tadıma... Bu şarkı önemli bir akımın başlangıcıdır. Slogan akımını başlatmıştır. Bu albüm de müzikli mizah hareketini yeniden başlatabilir. Bir zamanlar Vitamin yabancı şarkılara komik söz yazardı. Biz çoğunlukla müzikleri de kendimiz yapıyoruz. Ben yaptım yani çoğunu...

Şimdi bir de klip çekiyorsunuz. Araknofobia şarkısına...

- Çok komik olacak. Çünkü bu klipte üç tipleme var. Müslüm Gürses tiplemesi korkacak, saf olacak, panikle komik hareketler yapacak ve aynı zamanda şarkıyı söyleyecek. Spiderman (Örümcek Adam) giriyor; o mesela, çok komik şeyler yapıyor. Sonunda Kadir Abi gelecek, bütün komedi Kadir Abi’de aslında. Bütün bunların hepsini Kadir Abi’ye hazırlıyoruz. Bunu tiyatro gibi düşünmek lazım. İki oyuncu ısıtıyor finalde beklenen adam geliyor.

Şarkı sözlerinin rakı sofrasında eşi dostu eğlendirirken ortaya çıktığını söylemiştiniz.

- Mesela üç-dört mısrayı buluyorsun ondan sonrasını dolduruyorsun. Yanında birileri varsa onlar da Pişekar oluyor. Sahneden gelme bir alışkanlık: Gülüyorlarsa, daha çok dağıtayım diye beynin o yönde malzeme üretmeye başlıyor. Yani üstüne giderek bindirme durumları.

Klibin senaryosu da aynı teknikle mi?

- Yoook! Senaryo yalnız başıma bindirmelerle!

HERKES KADAR İÇİYORUMDAHA FAZLA DEĞİL

Rakı sofrası hikayesi nedir peki?

- Yok yaa bu rakı olayını niye böyle abartıyorlar anlamıyorum. Kırk yılda biiir, bir masada. Keyif alırım, o ayrı.

Çekim sırasında mide krampı yaşamıştınız, bu sık olan bir şey mi?

- Valizi taşıyorum ya klipte. Şurada (beliyle sırtı arası bir bölmeyi gösteriyor) bir kasılma oldu. Ani hareket falan yapınca olur. Karabük’te sahnede kramp girmişti bir kez. Göbeğimi kaşır gibi yapıyorum, seyirciye çaktırmadan ovalıyorum. Onlar gülüyor ya, ben de gülüyor gibi yaparak! Ama baba nasıl biliyor musun, burayı çürüttüm olduğu gibi böyle. Sahne geldiğinde yönetmene kendin teklif ediyorsun: Bunu üç şekilde yapabilirim şöyle, böyle, şu türlü... O da seçiyor arasından.

Sahneleri önceden çalışma var mı?

- Yok hayır, o tecrübeyle alakalı bir şey. Hikaye de bana ait olduğu için hızlı hızlı geçiyoruz. Yoksa kanser iştir bu haa...

Klibi ne zaman izleyeceğiz?

- Pazar , pazartesi yayında.

Albüm satışları nasıl? Beyoğlu’na çıkıp satışları araştırmışsınız doğru mu?

- Tuhaf bir durumdu gerçekten, utandım çok yani. Megavizyon’a girdim, benim albüm çalıyor. Ben de içeride dolaşıyorum. Kamera şakası gibi komik bir durumdu. Kendi albümümü araştırdığım çakılmasın diye bir de bahane uydurdum. Plak, DVD alıp bir ton para harcadım. Nasıl gidiyor satışlar diye sordum, iyi dediler. Yedi yıl önce, yani daha Leman’a başlamadan, kardeşim reklamım olsun diye A4 kağıda siyah-beyaz afişler yapıp duvarlara yapıştırıyordu. O zaman da kontrole çıkıyordum, toplam 11 afiş yerinde duruyor mu diye, ama yine çaktırmadan bakıyordum.

KLİBİN ÖYKÜSÜ

Müslüm Gürses’in örümcek korkusu var. Örümcekler bir türlü Müslüm Baba’yı rahat bırakmıyor. Kaçıyor, evine geliyor, evde de örümcekler! Televizyonu açıyor, örümcek belgeseli! Korkudan delirmiş bir halde kaçıyor. Bir otel buluyor. Burada bavulunu bir açıyor ki içinde bir tarantula! Yine kaçıyor, bu kez de Spiderman’le (Örümcek Adam) karşılaşıyor. Ama klibin sonunda devreye nihayet Kadir İnanır giriyor. Spiderman’i oraya buraya ağ ördüğü için fena haşlıyor, bundan böyle gidip tekstilde örmesini emrediyor. Spiderman, Müslüm Baba’nın elini öpüp sıvışıyor.

KLİP ARKASI NOTLARI

Çok dikkatli bir oyuncu. Film mantığını takip ediyor, ‘ayaklarım havadaydı, öyle devam edelim’ gibi uyarılar yapıyor

Ekiptekilere sürekli ‘nasıl gidiyor, iyi mi’ diyor, hem kendi gaza geliyor, hem ekibi getiriyor

‘Tamam’ anlamında sık sık ‘endaksi’ diyor

Aralarda sözlerini değiştirdiği şarkılar söylüyor, herkesi güldürüyor

Telefonu sürekli çalıyor: Kiminle konuşsa eve balık yemeye davet ediyor

Sabahtan akşama kadar sadece iki kez yemek yedi. Akşam öğünü sadece bir tost ve portakal suyuydu. Çok hızlı yemek yiyor

Çekim saat 12.00’de başladı, ertesi sabaha kadar sürdü. Ertesi gün oyunu vardı, oradan da Beyaz Show’a yetişecekti

Müslüm Gürses’le ilk karşılaştıklarında kendini tanıtmış, Müslüm Baba ‘haaa, avet, avet’ demiş, ama onu tanımamış

Kardeşi Cenk hiç yanından ayrılmıyor. 13 yıldır da hiçbir gününde yalnız bırakmamış. ‘Hayat arkadaşı, nefes ortağıyız biz’ diyorlar. Ama kim çalışıyorsa o sırada patron o. Cenk, Devlet Tiyatrosu’ndayken (kardeşi de tiyatrocu) Ata da onun odasına kapıyı çalmadan girmiyor

YENİ SEZONDA YENİ FİLM

Şu yeni filmden bahsetsek... Yine aynı ekibin işi olacak değil mi?

- Film bir büyü komedisi, ismi Dilek Taşı. BKM yapacak, Taner (Baltacı) çekecek. 2000’li yıllarda Türkiye’de büyücülük ve medyumlukla ilgili bir fantezi-komedi filmi.

Ne anlamamız lazım bu fantezi-komedi lafından?

- Büyü elle tutulmayan, gözle görülmeyen fantastik bir durum. Uzay komedisi gibi ben de bu fantastik durumun komedisini yapacağım. Büyü diye bir filmimiz var, kadın programlarına katılan, fal bakan medyumlarımız. Koskoca Fenerbahçe başkanı gidip stada büyü yapılmış mı diye onlara kontrol ettirebiliyor... İşte bu durumları toparlayan bir hikaye oluşturdum.

Çekim ne zaman başlayacak, ne zaman vizyona girecek?

- Ağustos ayında başlamayı planlıyoruz. Önümüzdeki sezon da vizyona girecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!