Organlarımız heba oluyor!

Güncelleme Tarihi:

Organlarımız heba oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Binlerce hasta organ nakli için beklerken, örgütlenme eksikliği nedeniyle organların kullanılamadığını belirten Prof. Dr. Ekrem Erek ‘Teşvik sistemi kurulmalı’’ dedi.

17’NCİ Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nin Başkanı Prof. Dr. Ekrem Erek, yeterli örgütlenmenin bulunmayışı nedeniyle ihtiyaç sahiplerine nakledilebilecek organların heba edildiğini söyledi. Hem kadavra hem de canlıdan böbrek naklinde Batı ülkelerinin gerisinde kaldığımızı belirten Prof. Dr. Erek, organ bağışlarının özendirilmesi gerektiğini savundu.

Etkin örgütler kurulmalı

Türk Nefroloji Derneği ve Uluslararası Nefroloji Derneği Ortak Toplantısı ile 10’uncu Ulusal Böbrek Hastalıkları, Diyaliz ve Transplantasyon Hemşireliği Kongresi, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başladı. 1500’e yakın katılımcının kayıt yaptırdığı etkinliklerin açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Erek, hemodiyalizin bulunmamasının kronik böbrek hastalığı için ölüm nedeni olmaktan çıktığını belirtti. Prof. Dr. Erek, asıl yapılması gerekenin organ bağışıyla böbrek nakillerinin özendirilmesi olduğunu anlattı. Bunun iyi örgütlenmeyle başarılabileceğini söyleyen Prof. Dr. Erek, ‘‘Organ bağışlarını özendirmek amacıyla, kadavra yakınları için ücretsiz ulaşım, eğitim, sağlık hizmeti sunulabilir. Organ için, geçmişte veremle, sıtmayla savaşan örgütler gibi çalışan bir kurum kurulmalı’’ dedi. Prof. Dr. Erek, kronik böbrek hastalarının hemodiyaliz maliyetinin çok yüksek olduğunu, nakil halinde gerek hastanın yaşam kalitesinde düzelme meydana geldiğini, maliyetlerin de yarı yarıya azaldığını söyledi.

15 bin hasta bekliyor

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yaşar Naci Uz ise diyaliz merkezleri için 1 trilyon liralık bütçe planlandığını belirterek, yıl içinde 15-20 yeni diyaliz merkezinin kurulacağını ve mevcutlara cihaz takviyesi yapılacağını söyledi. Türkiye’de bugüne dek 4 bin 259 böbrek nakli gerçekleştirildiğini, bunun yüzde 20’sinin kadavradan yapıldığını belirten Dr. Uz, hala 15 binin üzerinde hastanın böbrek beklediğini söyledi.

Bazı hastaların ülke dışında tedavi imkanları arayarak sağlıklarını hatta yaşamlarını yitirdiklerini anlatan Dr. Uz, ‘‘Trilyonlarca lira bu nedenle harcanmaktadır. Organ bağışının ve kadavra organ yetersizliği ile koordinasyon yetersizliğinin yanısıra yasal düzenmelelerin de yetersiz olduğunu görüyoruz’’ dedi. Sağlık Bakanlığı’nın organ bağışının artırılması ve koordinasyonda yaşanan sorunları çözmek için Ulusal Koordinasyon Sistemi kurduğunu belirten Dr. Uz, tüm bu hizmetleri kapsayan Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği hazırladıklarını ve 1 Haziran’da da Resmi Gazete’de yayınlandığını hatırlattı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!