Güncelleme Tarihi:
Her soruya yanıt bulaya çalışan bilim insanlarının, bu soruya yanıt bulamadığı düşünülürse, öpüşmek gerçekten karışık bir eylem. Soru şu; öpüşmek sonradan öğrenilmiş bir eylem mi yoksa içgüdüsel mi? Yani aynı gülme eylemi gibi, öpüşmek de beynin subkorteks bölgesi tarafından mı kontrol ediliyor yoksa sonradan öğrenilen davranışların bulunduğu bölge olan korteks mi öpüşmemizi sağlıyor?
Yeryüzünde yaşayan canlılar arasında sadece insanlar dudaklarını kullanarak öpüşüyor. O yüzden öpüşmenin nedenlerini araştırmak için, genlerimizin evrimleştiği ilk çağ insanlarına bakmak gerekiyor. En kabul edilir teori ilk öpücüğün; taş devri annelerinin çiğnedikleri yiyecekleri aynı kuşlar gibi yavrularının ağzına vermesi olduğu, yani bu teoride öpüşme içgüdüsel deniyor… Ancak sonradan bu eylemi hiç yapmayan kabileler olduğu ortaya çıkarılmış. O halde öpüşmenin sonradan öğrenildiği bizim için daha akla yatkın bir düşünce.
Artık öpüşme, yiyecek alışverişinde kullanılmıyor, bunun yerine duyu transferinde kullanıldığını söyleyebiliriz. Dudaktan öpüşme cinsel anlamlar ifade ederken, yanaktan veya alından öpme dostluk ve sevgi ifadesi olarak kabul ediliyor. Özellikle dudaktan öpüşme, insanın temek içgüdüsü olan “üreme” yi canlandırdığı için bilim insanları için önemli. Dudaktan öpüşürken insanlar birbirlerine “feromon” denilen sessiz kimyasalları transfer ediyorlar. Bu da beyne üreme sinyalleri gönderiyor. Aslında ne kadar karışık, ama ne kadar mükemmel işleyen bir mekanizma değil mi?
İşin eğlence kısmına gelirsek, arkadaş veya aile yakınlarınızla yaptığınız öpüşmeleri bir tarafa bırakalım ve sevgilinizle veya eşinizle yaptığınız öpüşmelerin anlamlarına gelelim isterseniz;
- Alından öpmek; seni sahipleniyorum.
- Dudaktan öpmek; seni seviyorum.
- Gözleri kapalı öpmek; sana vuruldum.
- Elinden öpmek; sana saygı duyuyorum.
- Burundan öpmek; çok sevimlisin.
- Kulaktan öpmek; gönül eğlendiriyorum.
- Saçından öpmek; sensiz olamam.