Cahit AKYOL
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2004 22:28
Zeynep Ada Motor, bu haftasonu İstanbul’da yapılan Uluslararası Mutfak Şefleri Yarışması’na katılan Türk aşçı ekibinin tek kadın üyesi. O aslında bir heykeltıraş. Ama heykellerini sofralar için yapıyor.
Bu heykeller yapıldıktan 2-3 saat sonra yenilip tüketiliyor. Genç heykeltıraş ‘Heykellerimin satıldıktan sonra yok olmaları bazen beni üzüyor’ diyor.
Zeynep Ada Motor 31 yaşında. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden mezun. Yeteneğini sergilemek için farklı bir alan, farklı bir malzeme seçmiş. Yenilebilir malzemelerle, en fazla iki saatte bitirilmesi gereken heykeller yapıyor. Eserleri galerilerde değil sofralarda sergileniyor.
Zeynep Ada, alanında iddialı. Türk Aşçılar Milli Takımı denilen ekipteki tek kadın üye. Daha önceden de uluslararası yarışmalara katılmış ve madalyalar da kazanmıştı. Bu hafta İstanbul TÜYAP’ta düzenlenen ve 14 ülkeden toplam 130 aşçının katıldığı Uluslararası Mutfak Şefleri Yarışması’nda Türkiye’yi temsil etti. Bu yarışmada da 2 gümüş, 1 bronz madalya kazandı.
MUTFAK BENİM ATÖLYEM
Zeynep Ada heykel atölyesinden mutfağa geçişinin rastlantı sonucu olduğunu söylüyor:
‘1995’te mezun olduktan sonra bir yıl atölyelerde çalışıp alanımda ilerlemeye çalıştım. Çırağan Palace Kempinski Oteli’nde masalara dekor yapacak sanatçı aradığını duyunca başvurdum. Yemeği seviyor, heykeli biliyordum. Taylandlı bir şefin yanına çırak verdiler.’
Genç heykeltıraşa ustası önce strafor, sonra margarin, ardından buzdan heykel yaptırdı. Bu malzemelerle ilk kez karşılaşmasına karşın tekniği rahatça kavradığını görünce sebze, meyve ve pasta heykel tekniklerini öğretmeye başladı.
‘İşin bu bölümü bana inanılmaz keyifli geldi. Hamurları, şekerleri 1-2 saatte sanat eserlerine dönüştürmeyi, karpuzdan gül, sebzeden çiçek yapmasını öğrendim. Çırağan’da üç yıl çalıştım, becerilerim arttı.’
Zeynep Ada bir süre sonra Crown Plaza Oteli’ne transfer oldu. İş değişikliği genç heykeltıraşın ufkunu açacak bir tanışıklığı da beraberinde getirdi.
‘Aşçılar Milli Takımı’nın kaptanı Eyüp Kemal Sevinç’le karşılaştım. Beni Mutfak Profesyonelleri Derneği Başkanı Yalçın Manav’la tanıştırdı. Milli takıma katılabilmem için sınava aldılar. 2001’de milli takımla Malta’ya gittim.’
ÜÇ MADALYA DAHA ALDI
Zeynep Ada, geçtiğimiz yıl Malta’da sebze, meyve oymacılığı ve margarinden heykel dalında birinci oldu. İki altın madalyanın yanı sıra ‘Sınıfının en iyisi’ ödülünü aldı. 2002’de ise Dünya Aşçılar Yarışması’ndan aynı dallarda gümüş ve bronz madalyalarla döndü.
Bu haftasonu madalya koleksiyonına 2 gümüş ve 1 bronz ekledi. 20 kişilik jüri ‘Dekoratif Dal’da Zeynep Ada Motor’u üç madalya ile ödüllendirdi.
Zeynep Ada, bu yarışmaya şeker ve badem ezmelerinden yaptığı 4 eserle katıldı. Bunlardan biri lilyum çiçekleri ve güllerle dolu bir saksıydı. Bir başkası Kayıp
Balık Nemo filminden esinlenerek yapılmıştı ve balıkların yüzdüğü bir akvaryum gibiydi. Bir diğeri de yaşlı bir kadının örgü ördüğü bir çizgi
film sahnesini andırıyordu. Saksıyı ve akvaryumdaki balıkları renkli şekerlerden, yaşlı kadının örgü ördüğü sahneyi badem ezmesinden yapmıştı. Bu üç yenilebilir heykel ödül aldı. Çiçekler ve balıklar gümüş madalya, örgü ören yaşlı kadın figürü bronz madalyaya layık görüldü.
‘Çiçek buketini 54 saatte, kayıp balık Nemo’nun hikayesini anlatan kompoziyonu bir günde tamamladım’ diye anlatıyor. ‘Çok severek yaptığım örgü ören yaşlı kadın teması için de 5 saat uğraştım. Bunun için 1 kilogram badem ezmesi kullandım.’