Güncelleme Tarihi:
İnsan metabolizması kişiden kişiye farklılık gösterdiği için sağlıklı beslenme programı olarak bildiğimiz diyet, mutlaka kişiye özel uygulanmalıdır. Diyetin kişiye özel olmasını ve bireysel düzenlenmesini tavsiye eden uzmanlar, gerekli tetkikler sonrasında, diyetisyen kontrolünde kilo verilmesi gerektiğine dikkat çekiyorlar.
Diyet yaparken şunlara dikkat edin:
Kararsız olmayın
Kilolarınızdan kurtulmak ve sağlıklı bir yaşam sürmek istiyorsanız, kilo vermeyi gerçekten istemeniz gerekiyor. Kararlı olmak diyetin ilk kuralıdır diyebiliriz.
Diyetisyen kontrolünde zayıflayın
Herhangi bir yerden duyduğunuz diyet programı ile diyet yapmaya kalkışmayın. Bilinçsiz uygulanan diyet, kısa zamanda diyetten vazgeçmenize neden olacaktır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uygulamak için diyete başlamadan önce mutlaka bir uzmanla görüşün.
Diyet programından çıkmayın
Diyetisyenin size özel hazırladığı diyetin dışına çıkmamaya özen gösterin. Vücut analizine göre hazırlanan diyet programı istediğiniz sonuca daha kısa sürede ulaşmanızı sağlayacaktır.
Egzersizi aksatmayın
Diyetin yanı sıra düzenli egzersiz yapın. Sabah egzersizi, güne zinde başlamak ve gün boyu zinde olmak için önemli bir aktivitedir. Sabahları yağ yakımını arttıran en ideal egzersiz, her gün kahvaltıdan önce yapacağınız yürüyüştür. Oksijeni bol bir ortamda yürüyüş yapmak, daha fazla yağ yakmanızı sağlayacak ve kilo vermenizi daha da kolaylaştıracaktır.
Öğün atlamayın
Öğün atladığınızda kan şekeri seviyeniz düşüş göstereceği için tatlı besinlere olan ihtiyacınız artacaktır. Tatlı, çikolata, pasta vb. gıdalara ihtiyaç duymamak için öğünlerinize dikkat edin.
Ara öğünlerden vazgeçmeyin
Aç kalmadan, zorlanmadan, acı çekmeden zayıflamak istiyorsanız, iştahınızı dengelemek ve metabolizmanızı hızlandırmak için mutlaka ara öğün yapın. Ara öğün metabolizmaya ‘Haydi çalış’ demektir.
Su içmeyi kesinlikle bırakmayın
Sağlıklı olmak için sadece diyet yapanların değil, herkesin günde ortalama 2-3 litre su tüketmesi gerekiyor. Kişiden kişiye bu miktar değişiyor. Sıvı kaybınıza, tuz tüketiminize, terlemenize göre içmeniz gereken su miktarı farklılık gösterecektir. Gün içerisinde bolca su tüketmeye özen gösterin.
Yediklerinize dikkat edin
Diyet sadece sebze yemek değildir. Sağlıklı beslenmenin birinci rolü etkili, enerji dolu besinler tüketmektir. Sebze ağırlıklı beslenmek vücudun ihtiyaçlarını da göz ardı etmek olur. Balık, yumurta, badem, ceviz, meyve vb. gıdalarla beslenin. Diyet boyunca düşük yağlı, protein ağırlıklı beslenmeyi tercih edin.
Sıkça tartıya çıkmayın
Kilo kaybını zorlaştıran etmenlerden bir tanesi de sık tartılmaktır. Vücudumuzdaki su miktarı nedeniyle gün içerisinde kilomuzda inişler ve çıkışlar olabilir. Bu sebeple kilo veremediklerini düşünerek, endişeye kapılırlar. Bu da kilo vermeyi zorlaştırır. Oysa ki başarılı bir diyette kilo kaybı yavaş ve kalıcıdır.
Hızlı yemek yemeyin
Yemek yerken acele ederseniz vücudunuz doyma sinyalini alana kadar planladığınızdan ve ihtiyacınız olandan daha fazla yersiniz. Bu nedenle yemeğinizi elinizden geldiğince ağırdan alın ve yavaş yiyin.