Ön uyarı merkezleri

Güncelleme Tarihi:

Ön uyarı merkezleri
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Değişik organlarımızda ortaya çıkan ağrı ve farklılıklar, daha önemli hastalıkların habercisi olabilir. Geçen hafta bedensel ağrılarla ilgili olarak Viyana'da yapılan uluslararası bir konferansa katılan tıp uzmanları, ‘‘kadınların bu konudaki şikayetlerini erkeklerinki kadar ciddiye almadıklarını’’ dile getirdiler ve bunun tehlikeli bir ihmal olduğu konusunda görüş birliğine vardılar.

Vücudun çeşitli organlar aracılığıyla verdiği uyarı sinyallerinin nedenleri, zamanında teşhis edilip tedavi uygulandığı takdirde, küçük bir ağrı hayat kurtarabiliyor. Örneğin göğüs ağrıları sadece olası bir kalp krizinin habercisi değil, ölümcül bir hastalık olan karın zarı iltihabının belirtisi de olabiliyor. Sırt ağrıları da rahim ve böbrek rahatsızlığının işareti olarak ortaya çıkabiliyor. Alman Bunte dergisi, her biri dalında uzman olan 6 hekimi bir araya getirerek, vücudun verdiği sinyallerin çeşitleri ve bu ağrıların hangi hastalıkların habercisi olabileceği konusunda geniş bir çalışma hazırladı.

KALP

Kalp ağrıları hemen her zaman kalp krizinin habercisi olarak algılanmamalı. Kalp ağrısı şikayetiyle hekime başvuranların yarısında kalp krizi riski görülmüyor. Hastaların üçte ikisinde görülen ağrı, çarpıntı ve daralma, kalp kaslarının oksijensiz kaldığını gösteriyor. Ani bir kalp krizinin belirtileri ise, göğüs kafesinde, yatınca geçen basınç ve daralma ile sol kolda, karnın üst kısmı ve alt çenede hissedilen ağrılar. Yemekten sonra göğüs kafesinde şiddetli bir basınç hissedenlerde karın zarı iltihabı, safra kesesi taşı veya mide ülseri olabilir. Yemek yendiği zaman ağrılar hafifliyorsa onikiparmak bağırsağında iltihaplanma, yemek yendiği zaman ağrılar şiddetleniyorsa gastrit söz konusu olabilir.

GÖĞÜS

Göğüste ağrı hissedildiği zaman kadınlar hemen kanserden korkar, ancak göğüs kanseri kendini pek nadir olarak ağrılarla belli eder. Göğüste oluşan kistler, ancak elle muayenede teşhis edilebilir. Göğüs ağrılarının yüzde 70'inin nedeni, iyi huylu bir hastalık olan ‘‘mastopati’’dir. Göğüslerde büyüme, ele gelen yumrular ve göğüs ucunda bozulma meydana geldiği zaman ultrason muayenesi gerekir. Göğüste kızarıklık ve ateşlenme meydana geldiği zaman ise süt bezlerinin iltihaplanması söz konusu olabilir. Kızarıklık 15 gün içinde geçmezse kanser alarmı verilir. Bu durumda doku testi yapılmalıdır.

BAŞ

Başağrısı beyin tümörünün habercisi değildir. Hatta tümörün ileri aşamalarında bile sadece bir basınç hissedilir. En tehlikelisi şiddetli baş ve ense ağrısıyla birlikte yüksek ateştir: Bu, menenjitin habercisi olabilir. Ancak başağrıları çoğunlukla migren ve görme bozukluğu gibi zararsız rahatsızlıkların belirtisidir. Beyin kanamasında ise hastaların dörtte üçü hiçbir belirti göstermez. Dörtte birinde ise ortaya çıkan sinyaller 24 saat içinde kaybolur. Bu belirtiler birkaç dakika süren yarım felç, çift görme ve ağır işitmedir.

SIRT

50 yaş altındakilerde görülen sırt ağrıları genelde omurgada meydana gelen bozulmadan kaynaklanıyor. 60 yaşın üstündekilerde ise göğüs, bronşlar, mide, troid bezi ve prostatta bir tümör oluşumu söz konusu olabilir. Soluk alıp verirken omurgada hissedilen ağrının nedeni akciğer iltihabı olabilir.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!