On numara Erkek Muhabbeti

Güncelleme Tarihi:

On numara Erkek Muhabbeti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2013 23:29

Erkek Muhabbeti, cinsiyet ayrımcılığıyla mücadele eden erkeklerin oluşturduğu bir grup. Dört yıldır yalnızca erkeklerin katıldığı atölye çalışmaları yapıp erkekliklerini sorguluyorlar. İlk sergilerini de açtılar.

Haberin Devamı

TEMELLERİ dört yıl önce Sosyal Kalkınma ve Cinsiyet Eşitliği Politikaları Merkezi (SOGEP)’nin girişimiyle atılan Erkek Muhabbeti’nin amacı, cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele. Ancak bunu ‘kadın sorunlarını konuşmak’ gibi geleneksel yöntemlerle değil, kendi erkekliklerini masaya yatırarak yapıyorlar.

ERKEKLERE ÖZEL ATÖLYELER

Erkek Muhabbeti, her yıl tüm Türkiye’ye açık atölye çalışmaları yapıyor. Davetliler, 18-25 yaş arasındaki erkekler. Şiddetin, ayrımcılığın ve cinsel yönelimin farklı boyutlarını konuşuyorlar. “Erkekler her yerde çok konuşuyor ama iş cinsiyet rejimine gelince, ‘Ben birini taciz etmiş olabilir miyim?’ diye sorgulamıyor” diyorlar.

EVDE ANNENİN EMEĞİ SÖMÜRÜLÜYOR

Haberin Devamı

Peki erkekliklerini sorgulayan bu erkekler toplantıda neler konuşuyor? Gönüllülerden Çağlar Çetin anlatıyor: “Erkekler hep başkaları üzerinden sorgulama yapıyor. Örneğin şiddeti konuşurken ya şahit oldukları şiddeti ya da onlara uygulanan şiddeti konuşuyorlar. Peki sizin uyguladığınız şiddet nerede? Hem erkek olarak neden olduğum sıkıntılardan hem de toplumun erkek olduğum için tanığı ayrıcalıklardan rahatsızım. Örneğin evde annemin karşılaştığı davranışlar, erkekliği sorgulamamda çok etkili oldu. Emeği sadece babam tarafından değil, tüm kardeşlerim tarafından sömürülüyor.”

ERKEKLİK ARAŞTIRMASI YOK

Erkek Muhabbeti, Türkiye’de az sayıdaki erkek örgütünden biri. Bugüne kadar 200 erkekle çalışma yaptılar. Üniversitelerde yaygınlaştırma atölyeleri düzenliyorlar. Erkeklik üzerine araştırmalar yapıp elektronik ortamda yayınlıyorlar ve Türkiye’de bu konu üzerine yapılmış araştırma hemen hemen hiç olmadığını söylüyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!