Omurganızı güçlendirin

Güncelleme Tarihi:

Omurganızı güçlendirin
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2000 00:00

Haberin Devamı

Omurgada meydana gelen sorunlar pek çok hastalığın nedeni olabiliyor. Uzmanlar amuda kalkmak da dahil bir dizi egzersizle omurganın güçlendirilmesini tavsiye ediyor.

Vücut ile beyin arasındaki iletişimi oluşturan omurganın sağlığını korumak pek çok sağlık sorununu ortadan kaldırıyor.

Buğday dergisinde yayımlanan 'Omurga Sağlığı ve kayropraktik tedavi' konulu yazıda, omurga ne kadar esnekse kişinin de o kadar sağlıklı olduğu belirtildi. Ameliyat gerektirmeyen ve mikrobik olmayan omurga hastalıklarının tedavisi için alternatif tıpta yeni bir uzmanlık alanı oluştuğu vurgulanan yazıda 'Kayropraktik' tanıtıldı.

Kayropraktik, elle yapılan uygulama anlamına geliyor. Alternatif tıp yöntemi olmasına karşın geleneksel tedavilere destek amacıyla da kullanılıyor. Günümüzde 70’den fazla ülkede uygulanıyor. Kayropraktik hastalıktan çok hasta ile ilgileniyor.

Hastalıklar omurgada gizli

Kayropraktik tedavi vücudun bir bütün olduğu ilkesinden yola çıkarak bir organdaki rahatsızlığın bütün vücudu etkilediğini savunuyor. Özellikle baş, sırt, bel ağrısı, sinir sistemiyle ilgili olduğu için stresten kaynaklanan hazımsızlık, kabızlık, uykusuzluk, mide yanması gibi rahatsızlıklar ve duruş bozukluklarından kaynaklanan sorunlar kayropraktiğin tedavi alanına giriyor. Kayropraktik bilimine göre, bilinen hastalıkların büyük kısmı omurgada meydana gelen bir takım rahatsızlıkların gözardı edilmesinden kaynaklanıyor.

Kayropraktik tedavisi, bedenin kendi kendini tedavi etme yetisini destekleyecek şekilde uygulanıyor. Elle yapılan uygulamalarda omurganın düzeltilmesi, eklemlerin uyarılması, değişik kas ve ağ dokusu teknikleri kullanılıyor. Ayrıca, egzersiz ve rehabilitasyon programları, hastaların omurga sağlığı, beslenme ve yaşam tarzı değişiklikleri konusunda eğitim ve ortopedik sırt, bel desteklerinin kullanımı gibi diğer yöntemlere de başvuruyor.

Bunlara dikkat edin

Kayropraktik doktorları omurgayı korumak için şu önerilerde bulunuyor:

Uzun süre ayakta kalmanız gerekiyorsa pozisyonunuzu ve ağırlık verdiğiniz yapıyı değiştirin. Bazı ayak dinlendirici hareketler yapın ya da bir yere dayanın.

Arabaya binip inerken önce oturun, sonra bacaklarınızın ikisini birden içeriye alın.

Kalça ve dizlerinizle eğilin, sırtınızla değil. Bir nesneyi kaldırırken, kendinize yakın tutarak bacaklarınız üzerinde doğrulun, sırtınızı düz tutmaya özen gösterina kaldırın ve gökyüzünü tutma hareketleri yapın.

Bacak bacak üstüne atmak bel ve kalça için zararlıdır. Ancak bileklerinizle bu hareketi yapabilirsiniz.

Telefon ahizesini çene ile omuz arasında koyarak konuşmayın.

Yumuşak koltuk ve derin kanepelerde oturmaktan kaçının.

Masa başı iş yaparken ve ders çalışırken sık sık omuzlarınızla alıştırma yapın, ayağa kalkıp parmak uçlarınızda yükselerek kollarınızı havaya kaldırın. Günde iki kez 5 dakika bunları tekrarlayın.

Esneme hareketi, zıplama ve trambolin alıştırmalarında yaralanma riski yoktur. Yavaş yavaş başlayıp, giderek daha da çok çaba harcayarak alıştırmaları artırın.

Bedeniniz için en rahat dinlenme şekli sırt üstü uyumaktır. Bir yanınıza yatarak bacakları karına çekmek de rahat bir pozisyondur. Yüzüstü uyumak sırt için iyi değildir.

Herhangi bir spor faaliyetinden önce ya da doğada yapacağınız işler öncesinde mutlaka kas ve bağ dokularını esnetme hareketleri yapın ve kaslarınızı ısıtın. Böylece yaralanmayı ve adele ağrılarını önlersiniz.

Sabah yataktan kalkmadan ve gece yatmadan önce esneme hareketleri yapın.

(ANKA)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!