Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2006 00:00
Amerikalı araştırmacılar, kırmızı şarap, üzüm ve diğer bazı meyvelerde bulunan "resveratrol"ün obez farelerin ömrünü uzatıp sağlıklı kalmalarını sağladığını keşfettiler. Bilim adamları, bu keşfi "100 bin yıldan beri beklenen keşif" diye niteleyerek gelecekte üretilecek "resveratrol" içeren haplarla yaşlanmanın etkilerinin ertelenebileceğini söylediler.
HARVARD Tıp Akademisi araştırmacılarının elde ettiği sonuçlara göre, kırmızı üzüm ve şarapta bulunan "resveratrol" adlı antioksidan madde, yüksek kalorili ve yüksek yağ oranlı yiyecekler tüketildiği halde, canlının normal boyutlarda kalmasını sağlıyor. Araştırma, şimdiye kadar "Fransız paradoksu" olarak adlandırılan şarap geleneğinin ilk defa gerçek olduğunu ortaya koydu.
Laboratuvarda şişman fareler üzerinde olumlu sonuçlar elde edilen deneylerin yakında insanlar üzerinde yapılacağı da belirtildi. Araştırmacı David A. Sinclair, buluşun "100 bin yıldan beri beklenen bir keşif" olduğuna dikkat çekerek "Belki de şu anda bir dönüm noktasındayız. İnsanlar günde alacakları bir tek hap sayesinde hastalıklardan, yaşlanmaktan kurtulacaklar" diye konuştu.
ÜÇ GRUP FAREFareler üzerinde yapılan deneylerde, kırmızı şarap, üzüm, yerfıstığı ve diğer bazı meyvelerde bulunan "resveratrol"un "sirtuin" enzimlerindeki aktiviteleri yükselttiği ve bunun da her bir hücrenin ömrünü uzattığı gözlendi.
Sinclair ve arkadaşları, deneylerde, insan yaşı ile karşılaştırıldığında "orta yaşlarda" kabul edilebilecek üç grup fare ele aldı. Birinci gruptaki farelere normal kalorili, ikinci gruba yüksek kalorili
diyet, üçüncü gruba ise "resveratrol" destekli yüksek kalorili bir diyet uygulandı. Verilen kalorilerin yüzde 60’ı da yağlardan oluşuyordu.
BİR YILLIK DİYETBir yıl sonra yüksek kalorili diyet uygulanan fareler şişmanladı. Resveratrol verilmeyen bu gruptaki farelerde ayrıca kalp ve karaciğerlerinde problemler görülmeye başlandı ve vaktinden evvel ölümler gerçekleşti.
Resveratrol verilen fareler ise normal ölüm zamanlarını yüzde 30 oranında aştılar. Şişmanlamayan bu farelerin yüzde 15 oranında daha uzun yaşaması, insanın ömründe 10 yıla denk geliyor. Yüksek
kalori diyeti yapan bu farelerde ayrıca kalp ve karaciğer hastalıkları da görülmedi.
Brown Üniversitesi’nde moleküler genetik üzerine araştırmalar yapan Stephen L. Helfand, araştırmayla ilgili olarak "Bu bir dönüm noktasıdır" diye konuştu. Sinclair ve arkadaşları, araştırma sonrasında resveratrol içeren haplar kullanmaya başladılar.
NATURE’DE YAYIMLANDINature Dergisi’nde yayımlanan araştırmanın, yüksek kalorili
yemek alışkanlıklarına karşın Fransızların neden daha az kalp krizi geçirdiklerini ortaya koyduğunu ifade eden bilim adamları, elde edilen bilgilerin "İnsanların kötü beslenmesinde bir sakınca yok" gibi algılanmamasına dikkat çektiler.
Araştırmacılar, ayrıca resveratrol ihtiva ediyor diye onlarca bardak şarap ya da yüksek dozda resveratrol hapının hiçbir işe yaramayacağını, hatta sağlığı bozucu etkisi olabileceğinin altını çizdiler.