Ölen ölür kalan sağlar...

Güncelleme Tarihi:

Ölen ölür kalan sağlar...
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 11, 2005 13:42

Sevgili Serdar, sağlık denince, akan sular durur gelişmiş toplumlarda. Sağlıklı yaşam, uzun yaşamanın daima önünde yer alır. Nedense uzun yaşamanın son bölümünde Tanrı “bonus” olarak ve kimsenin istemediği beyinsel rahatsızlık olan Alzheimer hastalığını sunar bazılarına. Yani özetle bunama… (Sezai Bayar yazıyor)

Onun için sağlıklı yaşam ve sağlıklı ölüm (bunamadan, ele güne muhtaç olmadan, çevresindekilere acılar vermeden gerçekleşen ölüm anlamında) en güzeli galiba.

Ölümden ve sağlıklı yaşamdan bahsetmek zorunda kalışım, devletin bireylerin sağlık sorunlarına ne kadar değer verdiğini anlatmak için.

Malum kimse ölümsüz değil ve her insanın kalbi bir gün tekleyebilir. Bunun yaşı ve zamanı belli değildir.

Eğer kalp sizi uyarmışsa ve zamanında hastaneye yetişmiş iseniz yapılacak müdahale sonucu ya by-pass’a karar verilir, ya da daralan damara stent takılmasına…

By-pass ameliyatlarına ihtiyaç duyulmayan hallerde, ya da yaş nedeniyle ameliyatın büyük risk taşıması hallerinde, damara yüzük veya halka denilen stent’in konulması tercih edilir.

Kalp ve Anjiyoplasti cerrahisi devamlı evrim içinde olduğundan stent takılması hastalar için büyük umut kaynağı oldu son yıllarda.

Gelgelelim bu stent denilen minnacık yüzük öyle alyans fiyatında değil.

Devlet, gerek SSK, Bağkur ve gerek devletten emekli olmuşlara - ya da çalışanlarına - 200 dolarlık stentin bedelsiz takılmasına izin vermektedir.

Oysa alelade kalitedeki bu stentin mahzurlu olduğu da bilinmektedir. Birincisi uzun ömürlü değildir. İkincisi işlevini zaman zaman yerine getirememektedir.

Oysa gelişmiş ve pahalı stentler, hem uzun ömürlü hem de risk taşımamaktadır.

Ancaaakkkkk...

Kaliteli ve değişik malzemeden yapılan bu stentlerin fiyatları 2 bin dolardan başlayıp 3 bin 500 dolara kadar değişmektedir.

Tıbbi malzeme satanlara göre en iyisi 3 bin 500 dolar olan stentlerdir ki yaklaşık 4 milyarı bulmaktadır.

İşte devlet 200 dolarlık yüzüklerin takılmasını garanti etmekte, isteyenlerin operasyon öncesinde standardı yüksek olanları tercih etmeleri halinde hastaların bunu üstlenmesi gerektiğini savunmakta.

Yani paran varsa tak.

Paran yoksa benin verdiğimi takmak zorundasın.

Bir anda kalp para ile hakiki para tercihi gibi bir şey.

Devlet açıkcası dandik yüzük kullanmayı zorlamakta. Tabii ekonomik gücü olmayanlar için.

Yoksa parası olan bastırır 4 bin veya 5 bin doları istediği kalitedeki malzemeyi damarına koydurur.

Peki bunun çözümü yok mudur?

Belki parası olmayan da kalitelisini tercih edecektir ama o an bunu karşılayacak durumu yoksa ne olacaktır?

İster emekli, ister çalışan olsun son derece önemli olan bu soruna devletin bir şekilde çözüm getirmesi gerekiyor.

Ama denebilir ki “devletin imkanı bu kadar, fazlasını temin etmek zor.”

Tamam da bunun çalışandan taksitle, ya da emekli maaşından kesinti yapılarak sağlanması çok mu zor?

Onlarca vergi affı çıkarılıyor. Adam vergi borcu yüksek olmasına rağmen aramızda dolaşıyor. Sonra vergisi affediliyor. Trilyonlarca liralık vergi borçları bir anda siliniyor, ama fakir fukaranın yaşam için önemi olan kaliteli en az bin dolarlık stenti için para bulunamıyor.

Nerde adalet? Nerde eşitlik? Nerde insanlık?

Sosyal devlet olma iddiası çok ama çok önemli. Hiç bir sosyal devlet önce sağlık sorununu çözmeden bu sıfatı hak edemez.

Ama bizim politikacılarımızın dilinde “sosyal devletin yapması gerekenleri hayata geçiriyoruz…” gibi sözler takılmış plak gibi tekrarlanır durur.

Uygulamaya gelince fakir-fukaraya “hurda” stent.

Öperim ben böyle sosyal devleti…

Sevgiler,

Sezai

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!