Güncelleme Tarihi:
Günümüz endüstriyel toplumunda çevre ve hava kirliliği solunum yolu alerjilerini arttırarak sıklıkla nezle ve grip gibi üst solunum yolu hastalıklarına yakalanmamıza neden olur. Burnumuz ve sinüslerimiz dış ortamdan gelen yabancı maddelere karşı daha çok çalışıp temizlik yapar. Özellikle alerjik reaksiyonu olan kişilerde bu durum hastalığa yol açar. Kimyasal yöntemlerle geliştirilip üretilen birçok burun damlasına doğal bir alternatif olarak okyanuslardan toplanan ve steril olarak paketlenen deniz suları oldukça yaygın bir şekilde kullanılıyor. Okyanus suyunun burun ve sinüs hastalıklarında tedavi edici ve koruyucu etkileri bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmış durumda.
Özellikle burun ameliyatları sonrasında yara bölgesindeki tıkanıklığa yol açan kabuklanmalar oldukça sıkıntı verir. Okyanus suyu spreyler, cerrahi sonrasında kullanımıyla hem yan etkilerden uzak hem de doğadan kaynak aldığından dolayı kullanımı oldukça kolay bir tedavi seçeneği. Son yıllarda birçok ilaç firması tarafından üretilen bu doğal ilaç artık her eczanede bulunabiliyor ve doktorlar tarafından da reçete ediliyor. Elbette burnunuz için kullanacağınız bir spreyin hijyenik koşullarda hazırlanmış olması ve kullanımı sırasında yeterli püskürtmenin sağlanması oldukça önemli. Bu nedenle uygun koşullarda hazırlanıp saklanmayan bir ürünün kullanımı da çeşitli enfeksiyonlar açısından risk taşıyor.
Burun yapı olarak dinamik bir organ olduğundan dış ortamdaki yabancı maddeleri yakalamak ve ciğerlerimize yabancı zerreciklerin kaçmasını önlemek için bir süzgeç gibi temizlik görevi yapar. Aynı zamanda hava burundan geçerken ısıtılır ve nemlendirilir. Bu görevi yaparken de yüz kemiklerinin içinde yerleşmiş olan sinüs dediğimiz hava boşluklarından yardım alır. Uzun yıllardır kullanılmakta olan burun açıcı damlaların zaman içinde ortaya çıkan yan etkileri ve bağımlılık yapıcı etkileri nedeniyle doğal yöntemlere dönüşe yönelik çalışmalar başladı. Deniz suyundaki çeşitli mineral tuzları ve element çözeltilerinin burun iç zarında iyileşmeyi kolaylaştırdığı, burun ve sinüs içini yıkayarak temizlediği ve burun içini yıkadığından dolayı da burundan aldığımız havanın nemlendirilmesine yardımcı olduğu görüldü. Yapay olarak hazırlanmış tuzlu su ile okyanus suyunun karşılaştırmaları şeklinde yapılmış bilimsel çalışmalar deniz suyu ile, ameliyat olmuş hastalarda burun içi iyileşmesinde daha başarılı sonuçlar elde edildiğini gösterdi.
Deniz suyu gibi doğadan gelen bir ilacın hem tat açısından hem de kullanım kolaylığı açısından üstelik yan etkilerinin de olmaması dolayısıyla kullanılması bir çok doktor tarafından öneriliyor. Özellikle sigara dumanı ve hava kirliliğinin etkileri nedeniyle bebeklerde ve çocuklarda solunum yollarında tıkanıklık ve çeşitli hastalıklar oluşur. Okyanus suyu, çalışma koşulları nedeniyle kirli hava soluyan kişilere, büyüme gelişme çağındaki bebek ve çocuklara öneriliyor ve belirli aralıklarla kullanılması solunum yolunun temizlenmesi açısından oldukça faydalı bulunuyor.
Okyanus suyunun ilaç olarak satılması ile, hastalıkların çözümlerinin doğadan geleceği gerçeği yılların deneyimi sonrasında yeniden doğaya dönüş yapan tıp bilimi tarafından da bir kez daha kanıtlanmış oluyor. Ancak günümüzde denizlerimizi ne kadar kirlettiğimizi düşünürsek, kendi olanaklarımızla toplanmış ve steril olarak paketlenmeden saklanmış deniz suyu yarar getirmek yerine başka bir enfeksiyon hastalığına da yol açabilir. Bu nedenle eczanelerden temin edilecek okyanus suyu spreyleriyle sağlığımıza zarar vermeden rahat bir nefes alabiliriz.
Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları: Kadınların korkulu rüyası: Menepoz! Burun kanaması hayat kurtarıyor Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)
Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo)
Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı
Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat!
Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm
Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı
Şanssız bir yağ aldırma öyküsü üzerine