Okul dönemi hastalıkları

Güncelleme Tarihi:

Okul dönemi hastalıkları
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2006 00:00

Uzun bir tatilin ardından bu ay okullar açılıyor. Ailelerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Ancak bu tatlı heyecan, okul çağında sıkça görülen bazı hastalıklar nedeniyle yerini kabusa bırakabilir; özellikle 7-12 yaş grubu çocuklarda... Sağlık dergisi Formsante bu ayki sayısında çocuklarınızı hastalıklardan koruyabileceğiniz yöntemleri açıkladı:

* Gribal enfeksiyon

l Belirtileri Neler: Gribal enfeksiyon yüksek ateş, halsizlik, gözde kızarma, burun akıntısı ve eklem ağrıları gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Bu tabloya kimi zaman; baş ağrısı, gözde kızarma ve kusma da eşlik ediyor.

l Nelere Yol Açabilir: İnfluenza virüsü çeşitli komplikasyonlara yol açarak farenjit, sinüzit ve orta kulak iltihabına da dönüşebiliyor. Daha da önemlisi tedavide geç kalınırsa zatürree, menenjit, beyin ve kas iltihabı gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ortaya çıkabiliyor. Bu yüzden anne ve babaların gribal enfeksiyonu hafife almayıp dikkatli olmaları gerekiyor.

l Nasıl Korunmalı: Grip aşısı yaptırarak çocuğunuzu bu enfeksiyondan korumanız mümkün. Hasta kişilerle temas etmemesine bol sebze ile meyve tüketmesine özen gösterin. Dr. Sinan Mahir Kayıran, gribal enfeksiyonda yatak istirahatinin yanı sıra, yakınmaları hafifletmeye yönelik tedaviler uygulandığını belirtiyor.

* Solunum yolu enfeksiyonları

l Belirtileri Neler: Solunum yolu enfeksiyonları; yüksek ateş, halsizlik, huzursuzluk, burun akıntısı, kulak ağrısı, boğazda karıncalanma ve yanma hissi gibi genel bulgularla ortaya çıkıyor. Bunların yanı sıra sıklıkla baş ağrısı, geniz akıntısı, balgam, balgamlı öksürük, kusma gibi yakınmalar da görülüyor.

l Nelere Yol Açabilir: Dr. Sinan Mahir Kayıran, tedavide geç kalınırsa bu rahatsızlıklar sonrasında bir takım komplikasyonların gelişebileceği uyarısında bulunuyor. Örneğin orta kulak iltihabı iyi tedavi edilmediği takdirde menenjit nedeni olabiliyor. Streptekok mikropları, boğaz enfeksiyonu, ileride kalp ve böbrek hastalıklarına da yol açabiliyor.

l Nasıl Korunmalı: Çocuğunuzun hasta kişilerle yakın temasta bulunmamasına ve bol bol sebze, meyve yemesine dikkat edin. Yatak istirahatı bol sebze ile meyve tüketilmesi sıvı alımı gibi destek tedaviye de başvuruluyor. Ağır komplikasyonlarda çocuğun hastanede gözetim altında tutulması gerekebiliyor.



* Bağırsak enfeksiyonu

l Belirtileri Neler: Yüksek ateş, halsizlik, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, tansiyon düşüklüğü gibi belirtilerle seyrediyor. Kuru ağız, idrarın olmaması, koyu sarı idrar, göz kuruluğu ise başlıca susuzluk belirtileri. Bu belirtileri gözlemleyen aileler hemen bir hekime başvurmalı.

l Nelere Yol Açabilir: En büyük tehlikesi vücutta su elektroit kaybına yol açabilmesi. İshal sonucu oluşan aşırı su ve elektroit kaybına bağlı olarak kalp ritim bozuklukları, böbrek kaybı ve şuur kaybı oluşabiliyor. Dilin kuruması, cildin nem ve yumuşaklığını kaybetmesi gibi belirtiler su kaybına işaret ediyor.

l Nasıl Korunmalı: Korunmanın en etkili yolu çocuğunuza hijyen eğitimini vermek. Ayrıca sebze ve meyveleri bol suyla yıkayın ve açıkta satılan besinleri asla yedirmeyin. Tedavide ise antibiyotiklerden yararlanılıyor, su ve elektroit kaybı önleniyor. Uzman Dr. Özlem Altay Yücel, çocuklara öncelikle susuzluğu giderici solüsyonlar verildiğini belirtiyor.



* Cilt hastalıkları

l Belirtileri Neler: Mantar enfeksiyonu parmak aralarında ve kasık bölgelerinde; kaşıntı, kızarıklık ile su toplama gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Ürtiker ve egzama ise el, dirsek ve karın gibi vücudun herhangi bir bölgesinde kaşıntılı, bazen sulu olabilen, ciltte kabarık kırmızı döküntülerle ortaya çıkıyor.

l Nelere Yol Açabilir: Dr. Sinan Mahir Kayıran, enfeksiyonun genellikle cilt bölgesinde sınırlı kaldığını, nadiren sistematik hastalıklara dönüştüğünü belirtiyor. Mantar enfeksiyonları ender olarak kana karışıp, tüm vücutta yaygın sistematik mantar enfeksiyonlarına yol açabiliyor.

l Nasıl Korunmalı: Ortaklaşa kullanılan duş ve soyunma odalarında çıplak ayakla dolaşmamalı. El ile ayaklar, özellikle de parmak araları sürekli temiz ve kuru kalmalı. Mantar enfeksiyonunda ilaç tedavisinden yararlanılıyor. Ağızdan alınan veya vücuda sürülen solüsyonlar da yarar sağlıyor. Kurdeşen ve egzamada pomat ve krem türü preparatlar ile ağızdan verilen ilaçlara başvuruluyor.



* Astım ve bronşit

l Belirtileri Neler: Astım; öksürük, solunum sıkıntısı, nefes darlığı, sıkı nefes alıp verme, halsizlik, hırıltı, burun akıntısı gibi belirti ve bulgularla görülüyor. Bronşit de; öksürük, hırıltı, sesli solunum, ıslık çalar tarzında solunum, yüksek ateş gibi yakınmalarla seyrediyor.

l Nelere Yol Açabilir: Aşırı solunum sıkıntısı nedeniyle solunum ve kalp yetmezliği ortaya çıkıyor. Vücuttaki dokuların oksijensiz kalması sonucu bayılma ve bilinç bulanıklığı gibi çeşitli sorunlar gelişiyor. Benzer bulgular, bronşitli çocuklarda da görülebiliyor.

l Nasıl Korunmalı: Çocuğunuzu bu hastalıklardan korumak için doktorunuzun tüm tavsiyelerini dikkate alın. Astımın tedavisinde solunum yollarını genişleten ve rahatlatan ilaçlar yarar sağlıyor. Bronşitte ise solunum yollarını açan ve rahatlatan ilaçlar öneriliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!