Okinawa Adası, haritadan bakınca belki size buradan çok uzakta bir yermiş gibi gelebilir. Ama Okinawa yaşam tarzı, aslında size o kadar yakın ki. Yaşadığınız çevre, etrafınızdaki doğal nimetler, sosyal yaşam, manevi dünya, doğru tercihleri yaptığınızda sizi kolayca Türkiye’de yaşayan bir Okinawalıya dönüştürebilecek kadar zengin. Unutmayın! Okinawa insanı için yaşam bir yolculuktur. Sonsuz áleme uzanan, uzun ve sıradan bir yolculuk... Önemli olan, bu yolculuğu keyifli, mutlu bir hale getirmektir. Bunun yolu da, lüzumsuz ve değersiz hiçbir şeyi yanınızda taşımamaktan geçer.
TÜRK VE OKİNAWALI NE KADAR BENZİYOR?
BESLENME
Sebze olarak; lahana, marul, turp, soğan, sarımsak, ravent, nane, maydanoz, kabak, patates, Türk’ün de Okinawalı’nın da tercihleri arasında.
Meyvelerden; karpuz, muz, portakal, elma, ortak sevdikleri.
Türk, daha çok siyah çay içiyor. Okinawalı, yasemin çayı ve yeşil çay meraklısı.
Bakliyatlarda, kırmızı ve beyaz fasulye, makarna, ikisinin de çok tükettiği besinler.
Okinawalı, kırmızı eti daha az seviyor. Daha çok balığı tercih ediyor.
Tahıl tüketiminde, Türk daha önde. Özellikle bulgur ve buğday ezmesi, Okinawalı için pek bir şey ifade etmiyor. Onun favori tahılı, pirinç.
AKTİVİTE
Okinawalı’nın aktivite düzeyi daha fazla. Daha çok yürüyor. Arkadaşlarıyla toplu egzersizler yapıyor, oyunlar oynuyor.
SOSYAL YAŞAMYaşlıya saygı, yardımlaşma, iyi ve kötü günlerde kalabalıklaşabilme gelenekleri, Türk’te de Okinawalı’da da çok benziyor.
Okinawalı, genelde daha tepkisiz, daha sakin, daha kabullenmeye hazır bir ruh haline sahip. Zamana karşı duyarsız. Yavaş yavaş konuşuyor, aşırı saygı gösteriyor. Türk, daha Akdenizli, daha heyecanlı.
MANEVİYAT
Öbür dünyaya havale etmek, olanla yetinmek, şükretmek, affetmek, sık sık dua etmek, Okinawalı’nın da, Türk’ün de çok sık tekrarladığı davranışlar.
KESİP SAKLAYIN
OKİNAWA’DAN ALINACAK 10 DERS1Kalori tüketiminizi azaltın. Yüksek kalori içeren besinlerden uzak durun.
2Karbonhidrat tüketmekten korkmayın. Günlük toplam enerjinizin yarısından çoğunu karbonhidratlardan karşılayın. Karbonhidrat kaynağı olarak meyvelerden, sebzelerden, kuru baklagil ve tam tahıllardan yararlanın.
3Sebze ve meyve tüketiminiz çok önemli. Sebze her öğünde olmalı. Yeşil yapraklı sebzeleri, kök ve gövdeleri eşit oranda tüketin.
4Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durun. Et tüketimleri çok sınırlı olmalı. Okinawa mutfağının en önemli hayvansal protein kaynağı balık. Kesinlikle çok doğru bir tercih.
5Yemeklerde yağ olarak kanola yağı ve soya yağı kullanıyorlar. Siz de kanola yerine, ona çok benzeyen zeytinyağı kullanarak aynısını yapabilirsiniz.
6Tatlı tüketiminizi azaltın. Meyveyi tercih ediyorlar: Ananas, papaya, kavun, karpuz en sık tükettikleri.
7Basit, kolay hazırlanan yemekler tüketin.
8Beslenmenin seremonisi çok önemli. Servisin nasıl yapıldığına, yiyeceklerin nasıl sunulduğuna burada çok dikkat ediliyor. Yemek, aile ve dostlarla birlikte yeniyor. Ayakta atıştırmak ayıplanıyor. Sofra kültürü çok önemli. Sofralarda uzun süre kalınıyor. Sofralar birer dertleşme, sohbet etme, eğlenme, stresi azaltıp gevşeme ve hatta dinlenme alanları haline getiriliyor.
9Baharat kullanımında çok ustalar. Pek çok baharatı (kırmızı biber, kara biberi zerdeçal, safran...) bol bol kullanıyorlar. Tavsiye ederim.
10Az az, sık sık yiyorlar. Porsiyonları oldukça küçük. Sağlık için bu, o kadar önemli ki.
OKİNAWA YAŞAM TARZI
4 Daha az kalori tüketmek,
4 Daha çok sebze-meyve, tahıl, bakliyat ve
balık tüketmek,
4 Daha çok hareket etmek,
4 Daha az stres yüklenmek,
4 Daha çok inanıp dua etmek,
4 Daha az sinirlenip, daha çok hoş görmek, affetmek, umut etmek,
4 Daha sık şükretmek
DEMEKTİROkinawa Usulü
Yemek TarifleriKETEN TOHUMU VE ÇİLEKLİ YULAF EZMESİ
Malzemeler:1 yemek kaşığı dövülmüş keten tohumu
Yarım bardak orta boy çilek
Yarım bardak yulaf ezmesi
Yarım bardak yağsız süt
Yapılışı:Çilekleri ikiye bölün. Keten tohumu ve yulaf ezmesini bir kasede sütle karıştırıp servis yapın.
YENİ OKİNAWA’DA YANLIŞLAR ARTIYOR!
Sağlıklı beslenme, egzersiz dolu, stressiz bir yaşam Okinawa’nın belki genel durumunu özetliyor ama böyle bir detoks adasında bile işler her zaman istenildiği gibi yürümeyebiliyor. Zira, genç kuşak arasında, adanın yaşam kültüründen çok hızlı bir uzaklaşma var. Fast food kültürü hızla yayılıyor. Burger ve kafe zincirleri yaygınlaşıyor. Pizza dükkanları çoğalıyor. Kolalı içecekler ve dondurma satışlarında patlama var. Kahve, gençler arasında daha çok rağbet görüp çayın yerini alıyor. Batı tipi beslenme, salgın bir hastalık gibi Okinawa yaşamını da tehdit ediyor. Yaşlı Okinawalıların doğal bir yaşam tarzı olan güçlü bir ruhsallık, sağlam bir inanç ise yeni nesilde zayıf düzeyde. Bundan şunu anlamak gerek: Okinawa’da yaşıyor olmak, her zaman sağlıklı bir hayat sürmek anlamına gelmeyebilir. Okinawa’dan alınacak çok ders, öğrenilecek çok şey var.