Okan, Kazakistan’da 1.5 milyar dolarlık oluyor

Güncelleme Tarihi:

Okan, Kazakistan’da 1.5 milyar dolarlık oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2007 00:00

Kazakistan’ın başkenti Astana ve Almatı’da iki yeni alışveriş merkezi ve residence projesini yürüten Okan Holding, enerji, çimento ve inşaatta toplam 1.5 milyar dolara yakın yeni yatırım yapacak.

Dünyaca ünlü otel zinciri Kempinski ile Orta Asya’da startejik partnerlik anlaşması imzalayan Okan, resindence ve otellerin inşaatın tamamaladıktan sonra Kempinski tarafından işletilecek. Okan Grubu yeni alışveriş merkezleri için Türkiye’den birçok ünlü markaya da Kazakistan kapısını açacak. Kazakistan’daki en büyük Türk yatırımcı olan Okan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Okan projelerini tanıtımı için yapılan toplantıda, "Şu ana kadar Kazakistan’a 500 milyon dolarlık yatırım yaptık. Yeni yatırımlarımız tamamlandığında bu rakam 1,5 milyar dolara çıkacak" diye konuştu. Kempinski ile sadece Astana değil, Almatı ve bölge ülkelerle stratejik anlaşma yaptıklarını belirten Okan "500 bin metrekarede 4 bin konut yapacağız. 500 milyon dolara malolacak. Almatı’da Bayterek Kempinski’de ise 5 yıldızlı otel ve konut yapıyoruz. 220 bin metrekare üzerinde inşaat 2008’de bitecek. Aralık ayında açılması planlanan Ajar Astana’da 120 mağaza bulunacak. SPA’sı olacak merkezde Ramstore’da yeralacak. Kempinski projesi olacak Bayterek’te ise 200 oda bulunacak. Astana’da 500, Almatı’da ise 400 milyon dolarlık projelere başladık. Toplamda milyarı bulan yatırımlar yapıyoruz"dedi.

ZORLA SATTI: Kazakisatan’a 16 yıl önce Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın heyetiyle giden Bekir Okan, "Özal beni Nazarbayev ile bir Cumhuriyet resepsiyonunda tanıştırdı ve ’güvendiğim bir işadamıdır. Türkiye’de makarna ve un konusunda uzmandır’ dedi. Türkiye’ye döndükten 1 hafta sonra telgraf geldi. Nazabayev bizden bir makarna fabrikası kurmamızı istedi. Gittik fabrikayı kurduk. Ancak 15 milyon dolarımızı alamadık. 15 milyon doları almak için Nazarbayev ile görüşmeye gittim. Bana, ’Sana parayı veririm ancak 1 şartım var. Bu fabrikayı sen satın alacaksın’ dedi. Bizim Kazakistan’a girişimiz böyle oldu. Daha sonra da Astana’a ya 5 yıldızlı otel kurmamı istedi. Biz de 110 milyon dolar yatırımla Okan Intercontinental’i kurduk. Eğer biz oteli kurmasaydık Kazakistan’ın başkenti Astana’ya taşınamıyordu" dedi.

ENERJİDE BÜYÜRÜZ: Grup olarak enerji sektöründe büyümek istediklerini ve enerjinin her dalına girmek istediklerini söyleyen Okan, "Tabzon’da 20 megawattlık bir hidroelektrik santral ihalesi aldıklarını, Kazakistan’da da 120 megawattlık başka bir hidroelektrik santral yapacaklarını belirtti. Okan, enerjide çantacı olarak tarif edilenlerin geldiğini ama gelenleri kovduğunu kaydetti.

50 milyon doları batırırım Nazarbayev’i kırmam

KAZAKİSTAN Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in Atatürk’ü örnek aldığını ve Türkiye’ye sürekli öncelik verdiğini belirten Okan,"Nur Sultan Nazarbayev çok iyi bir insan. Biz bu yatırımları yaparken bize güvendi. Biz de güveni boşa çıkarmadık. Uzun vadeli düşünen yatırımcıların buraya gelmesi gerekiyor. Türkiye’den bir yatırımcı geleceği zaman bana soruyor. Ben de en iyi siz bilirsiniz diyorum. 50 milyon dolar para batırırım ama Nazarbayev’in dostluğunu kaybetmek istemem" dedi.

Marco Polo’dan 1 dolar kazanmadım


TÜRKİYE’nin en büyük turizm tesisleri arasında dikkat çeken Marco Polo özellikle 90’lı yıllarda lüks tatil tercih edenlerin gözde mekanları arasında bulunuyordu. Türkiye’de turizm sektöründen kimsenin doğru düzgün para kazanmadığını söyleyen Bekir Okan, "Ben 20 yıldır bu sektörün içindeyim. Grubumuza bağlı Marco Polo isimli turzim şirketimiz var. Ben 20 yıldır turizmden 1 dolar kazanmadım. Kazandım diyen varsa gelsin" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!