Neşet KARADAĞ/ADANA, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2008 12:01
ADANA’da 35 yaşındaki Şeyhmus Altın, 7 aylık doğan üçüncü çocuğu Yasin Can’ın, hastanedeki ihmal sonucu gözlerinin kör olduğu iddiasıyla hastane yetkilileri ile doktor H.K. hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Baba Şeyhmus, “Yavrumu ömür boyu karanlığa mahkum edenlerin cezalandırılmasını istiyorum” derken, uzmanlar, 32 haftanın altında erken doğan bebeklerde retinaya bağlı bir hastalık nedeniyle körlük meydana gelebileceğini söyledi.
Mesleği aşçılık olmasına karşın iş bulamadığı için inşaat malzemeleri satan kardeşinin yanında çalışan Şeyhmus Altın, 3’üncü çocuğuna hamile olan eşi 30 yaşındaki Gülseren Altın’ı, 6 Eylül günü rahatsızlanınca Çukurova Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’ne götürdü. Doğuma alınan genç kadın, 7 aylık erkek bebek dünyaya getirdi. Erken dünyaya gelen ve Yasin Can adı verilen bebek, 45 gün kuvözde kaldıktan sonra taburcu edildi. İddiaya göre, Yasin Can’la kuvözdeyken ilgilenen Dr. H.K., baba Şeyhmus Altın’a bebeğinin sağlık durumunun iyi olduğunu, ancak bir göz doktoruna gösterilmesi gerektiğini söyledi.
AMELİYATLA DA DÜZELMEDİ
Baba Altın, doktorun bu tavsiyesi üzerine bebeğini, 31 Ekim’de Başkent Üniversitesi Yüreğir Hastanesi Göz Polikliniği’ne götürdü. Bebeği muayene eden Dr. Sılay Cantürk, bebeğin görmediğini, yapılacak ameliyat sonrası yüzde 20 görme ihtimalinin olabileceğini söyledi. Bebeğinin görmediğini öğrenince şok olan baba Şeyhmus Altın, “Ameliyatla belki düzelir” diyerek ameliyat için izin verdi. Yasin bebek, bir gün sonra ameliyata alındı ancak, sonuç başarısız oldu.
Ameliyat sonrası Dr. Sılay Cantürk’ün “Çocuğunuzun gözü kan topladı, göremeyecek” demesi üzerine ikinci kez yıkılan baba Altın, Yasin Can’ın doğduğu hastanede ihmal sonucu gözlerinin kör olmuş olabileceği iddiasıyla hastane yetkilileri ve bebeğinin sağlığı ile ilgilendiğini öne sürdüğü doktor H.K. hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
PSİKOLOJİMİZ BOZULDU
Bebeklerinin kör olduğunu öğrendikten sonra kendisinin ve eşinin psikolojisinin bozulduğunu belirten Şeyhmuz Altın, eşi Gülseren’in Dr. Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördüğünü kendisinin de ilaç kullandığını söyledi. Yasin Can’ın şu anda Başkent Üniversitesi Seyhan Hastanesi’nde sarılık, kansızlık ve vitaminsizlik rahatsızlıkları nedeniyle tedavisinin sürdüğünü belirten baba Altın şunları anlattı:
“2 çocuğum daha var, ikisi de sağlıklı. Eşim, Yasin’e hamile olduğunda düzenli olarak kontrollerini yaptırdık. Her şeyin normal olduğunu söylediler. Demek ki doğumda normaldi. Eşim rahatsızlanınca Yasin 7 aylık doğdu. Doğum sonrası doktorlar sağlığının iyi olduğunu söyledi. Ancak, taburcu olduktan sonra gözlerinin görmediğini öğrendik. Başhekim ‘kör doğmuş olabilir’ dedi. Ayrıca, ‘kör olanlar daha zeki olur’ diyerek benimle dalga geçti. Peki bugüne kadar kör olduğunu neden söylemediler. Çocuğum nasıl kör olduysa aydınlatılsın. Ben bir babayım. Oğlumu ömür boyu karanlığa mahkum edenlerin cezalandırılmasını istiyorum. Başka anne ve babalar bu acıyı yaşamasın.”
PREMATÜRE BEBEKLERDE GÖRÜLEBİLİYOR
Sağlık İl Müdürlüğü de iddialarla ilgili inceleme başlatırken, uzmanlar, körlüğün prematüre (erken doğum) bebeklerin korkulu rüyası olduğunu söyledi. Prematüre bebeklerde her iki gözde de körlüğe yol açan Prematüre Retinopatisi (ROP) hastalığı görülebildiğini belirten uzmanlar, şu bilgiyi verdi:
“Normal bir gebelik 40 hafta (280 gün) sürer. Eğer 37 hafta tamamlanmadan doğum gerçekleşmişse, bebek prematüre kabul edilir. Normalde bebeklerin gözlerindeki damarlar doğuncaya kadar gelişmeye devam eder. Erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmaz, doğduktan sonra da sürer. ROP 32’inci haftadan önce doğan, damarlanması tamamlanmamış prematüre bebeklerin retinalarında görülen ve erken dönemde önlem alınması gereken bir hastalıktır. Bin 500 gramın altında ve 32’inci haftadan önce doğmuş tüm bebekler ROP açısından muayene edilmelidir. ROP, kalıtsal bir hastalık değildir. Erken doğuma ve kiloya bağlı bir göz hastalığıdır. Doğumdan 1- 2 ay sonra kontrolü yapılabilir. Tek tedavisi ameliyattır.”