Güncelleme Tarihi:
Uzmanlar, artık aşırı yemek yemeyi bir ‘davranış bozukluğu’ şeklinde değerlendiriyorlar. Şişmanların kişilik analizlerini yapan uzmanlar, uygun psikolojik yaklaşımın da gözardı edilmemesi gerektiğini savunuyorlar.
Araştırmalar, şişman kişilerin genellikle, bireysel anlamda sürekli reddedilme duygulanımı içinde bulunduklarını, kişilerarası ilişkilerde sosyal rahatsızlık yaşadıklarını, yüksek başarı beklentisi taşıdıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca yüksek düzeyde utanma ve duygusal anlamda boşluk duygusunun hakim olduğunu, ilişkilerde özgüven eksikliği yaşadıklarını, tutumları, inançları reddetme-protest ve içe dönük alt yapıya sahip olduklarını ortaya koyan uzmanlar, şişmanlığın tedavisinden sonuç almak için diyet ve egzersizin yetmediğini vurguluyorlar.
Şişman kişilerde yemek yeme olayının kontrolden çıktığını belirten Psikiyatrist Dr. Nihat Kaya, ‘‘Şişmanlar, durduramadıkları yemek yeme davranışından ötürü utanma hissediyor ve genellikle gizli yeme olayına yöneliyorlar. Hastalıkla başetme konusunda nereye gideceklerini bilemiyorlar’’ dedi. Fazla kilo sorunu bulunanların kendilerini kötü hissettikleri dönemlerde daha fazla yemeye, sürekli birşeyler atıştırmaya yöneldiğini belirten Dr. Kaya, yediklerinin lezzet bakımından anlam taşımadığını, tatlı-tuzlu ayrımı yapmadıklarını sadece ‘rahatlama’yı amaçladıklarını anlattı.
Yemek yemekle insan psikolojisi arasında çok önemli bir ilişki olduğunu belirten Psikolog Mustafa Kemal Anıl da, özellikle depresyon geçirenlerin hissettikleri çöküntü, huzursuzluk, bunaltı, heyecanlarını bastırabilmek ve kendilerini iyi hissetmek amacıyla daha çok yediklerini söyledi. Anıl, depresyonu tedavi edilenlerin bu sıkıntılı sürecinin tedavisiyle birlikte daha az yemek yemeye başladıklarını kaydetti.
ERGENLİK SIKINTISI ŞİŞMANLATIYOR
Ergenlik dönemindeki gençler; bireysel, sosyal, cinsel çatışmaların yoğun olduğu bu dönemde sorunlarını aşmakta zorlanırken fazlaca yemeye başlıyorlar. Son yıllarda gençlerle ilgili yapılan araştırmalarda yemek yeme davranışıyla ilgili olarak onlarda hastalıklara rastlandığını belirten Dr. Kaya, ‘‘Gençler, Anoreksiya Nevroza denilen yoğun kilo alma korkusu, kilo kaybına yönelik davranışlar ve kilo kaybı, kendini zayıf olduğu halde şişman hissetme duygusu yaşıyabiliyorlar. Bulimiya Nervoza sorunu ise genellikle normal ağırlıklı genç kadınlarda ortaya çıkıyor. Aşırı yemek yeme nöbetleriyle kendini gösteriyor. Bu yeme bozukluğu içinde bulunan kendini depresif ve suçlu hissediyor. Ancak sürekli daha fazla yemekten kendini alamaz’’ dedi.
Dr. Kaya, şişmanlık tedavisinin bir ‘yemek yeme davranış bozukluğu’ olarak değerlendirilmesi ve psikolojik tedavilerle bütünlük sağlanması gerektiğini söyledi.