Obsessif köpekler agresif kediler

Güncelleme Tarihi:

Obsessif köpekler agresif kediler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul'un ve Türkiye'nin ilk hayvan psikolojisi danışma birimi kuruldu.

İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi bünyesinde kurulan Hayvan Psikolojisi Danışma Birimi yaklaşık 6 aydır hizmet veriyor. İmkanlarının kısıtlı olması nedeniyle ancak randevu ile hasta alabilen merkez, önümüzdeki ekim ayında hayvanlar ve sahipleri için eğitim kursları açacak.

Sonunda hayvanların da psikolojik problemlerini tedavi eden bir merkez açıldı. Daha doğrusu sadece kedilerin ve köpeklerin. Hayvan Psikolojisi Danışma Merkezi'ne şimdilik sağdan soldan duyanlar geliyor. Merkezin başında bulunan Doç. Dr. Tamer Dodurka aynı zamanda Türkiye'nin tek hayvan psikoloğu. Veterinerlik Fakültesi'nin böyle bir bölümü olmadığından, Psikoloji Fakültesi'nde master yapıyor. Dodurka, insan psikolojisi ile hayvan psikolojisinin temelde aynı olduğunu söylüyor. ‘‘ Bir fark var o da, insanda tepki sayısı çok fazla’’ diyor. Tamer Dodurka ayrıca yurtdışında 3 ay boyunca hayvan psikolojisi derslerine izleyici olarak katılmış. Şimdilik yeterli teknik donanıma sahip olamadıklarından randevusuz ve fazla sayıda hasta kabul edemiyorlar. Altı aydır faaliyet gösteren merkeze bugüne kadar 20 hasta başvurdu.

Hayvan sahipleri özellikle davranış bozuklukları ile ilgili problemleri hakkında danışıyorlar. Köpeklerde en çok agresyon, işeme davranış bozuklukları görülüyor. Tamer Dodurka nedenin büyük çoğunlukla yalnızlık hissi olduğunu belirtiyor: ‘‘Köpek yalnız kalmaya alışık değilse ilk yalnız bırakıldığında gidip sahibinin yatağına işer. Çünkü sahibinin kokusu var orada. İşeyince etraftaki diğer kokuları bastırıyor ve orada sadece sahibi ile ikisi varmış gibi hissediyor’’. Dodurka'nın tavsiyesi bu gibi durumlarda hayvanı hırpalamadan, daha da kötü hissetmesine engel olmak. Tedavi yöntemi ise köpeği kısa sürelerle yalnız bırakarak alşımasını sağlamak ve dönüldüğünde sorun yoksa ödüllendirmek. Tedaviye destek olarak köpeğe anksiyete giderici ilaçlar da veriliyor. Köpeklerde rastlanan bir diğer psikolojik bozukluk ise obssesif kompulsif davranışlar. Sürekli kaşınma, kuyruk ısırma olarak ortaya çıkabiliyor. En fazla 6 saatte tedavi ediyorlar. Ancak hayvan sahibinin de istekli olması gerekiyor çünkü bazı hallerde problem sahipten kaynaklanabiliyor.

Boşanmış çiftlerin köpekleri de sorunlu olabiliyor. ‘‘Diyelim köpek erkekte kaldı ama lideri kadındı. Liderinden ayrılması onun için kabul edilemez’’ diyor Dodurka. Liderliğin ölçüsü ise köpeğin ağzından yemeğini alabilmek.

İş kedilere gelince biraz değişiyor. Verilen ödülleri kabul etmediklerinden kolay kolay eğitilemiyorlar. Kedilerde obssesif kompulsif davranışlara rastlanmıyor. En çok agresyon şikayeti ile geliyorlar.

Merkezde önümüzdeki ekim ayında hayvan sahiplerine hayvanlarıyla beraber bir kurs açılması planlanıyor. Hayvanın kişiliğinin, ileride nasıl bir köpek olacağının belirlendiği 8 ve 12. haftalar arasında gerçekleştirilecek olan kurslar haftada bir saat olmak kaydıyla 4 hafta sürecek.

‘‘Hayvan sahipleri birbirlerinin köpeklerinin bacaklarıyla, kuyruğuyla, ağzıyla oynayacaklar. Böylece hayvan ellenmeyi kabullenmiş oluyor. İleride veteriner hekime götürüldüğünde hekim rahatlıkla muayene edebiliyor. Bu nedenle çok köpeği kaybediyoruz’’ diyor Dodurka.

Kursta köpeklere kişilik testleri yapılıyor ve eksik yönlerinin giderilmesi için sahiplerine bir takım tedbirler öneriliyor. Kişilik özelliklerinin bir kısımını hayvan doğuştan getiriyor. Annesinin daha fazla süt veren arka memesini emen köpeklerin kendine güvenen ve kuvvetli olduğu biliniyor. Eğitim boyunca hayvanlara gel, otur, dur ve hayır'dan oluşan basit komutlar da öğretiliyor.

Dodurka sahibinin psikolojisinin köpekleri fazlasıyla etkilediğini söylüyor. ‘‘Bize sakin veya asabi bir köpek geldiğinde ev ortamının nasıl olduğunu anlayabiliyoruz’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!