Güncelleme Tarihi:
Gecede ıspanaklı börek (spanakopita), musakka (musakas), Yunan salatası, etli yaprak sarma (dolmadakia) ve baklavadan (baklavas) oluşan mönüyü, New York’ta Yunan lokantası işleten Yunan asıllı Maria Loi üstlendi. Loi, Yunan gazetecilere, yemekten sonra birkaç dakikalığına görüştüğü Başkan Obama’nın “Ispanaklı börek ile baklavaya bayıldım” dediğini söyledi. Yunan gazeteleri “Başkan Obama Maria’nın baklavasına bayıldı” diye yazdı. Baklavanın kime ait olduğu, Türkiye-Yunanistan-Kıbrıs Rum Kesimi üçgeninde “anlaşmazlık” konusu. 2005 yılında Avrupa Birliği’nin “milli yemekler” kitabında baklavanın Kıbrıs Rum tatlısı olarak gösterilmesi Türkiye’deki tatlı ustalarının büyük tepkisine yol açmıştı.
Bizimkinden ne farkı var
Yunan baklavasının malzemesi, pişirme tarzı ve tadı Türk baklavasından farklı. Hamuru çok daha kalın. Ceviz ve bademler iri parçalar halinde dövülüyor. Şeker ve tarçın miktarı da çok fazla.