Güncelleme Tarihi:
TÜRK doktor ve cerrahlarının dünya çapındaki başarısı, ABD’den duyuldu. Alabama Üniversitesi Organ Nakli Bölümü Direktörü genel cerrah Prof. Dr. Devin Eckhoff, ülkesinde ağırlıklı olarak kadavradan karaciğer nakli yapıldığı için, canlıdan nakli öğrenmek için Türkiye’ye geldi. İstanbul’da, Memorial Şişli Organ Nakli Hastanesi’nde Prof. Dr. Münci Kalayoğlu ve ekibiyle 5 hafta ameliyatlara girecek Prof. Eckhoff, “Prof. Dr. Kalayoğlu ABD’de çalışırken kadavradan nakli öğretmişti. Canlıdan nakli de ondan öğrenmek için geldim. Burası beklentilerimin çok ötesinde” dedi.
KISKANIYORLAR
Son 10 yıldır organ naklinde Türkiye’nin ciddi bir ivme kazandığını belirten konuk profesör, özellikle canlı nakiller için dünyada saygınlık ve bilinirliliği bulunduğunu söyledi. Başında bulunduğu merkezde kadavradan yılda 100-120 karaciğer, 15-20 pankreas, 250-300 böbrek nakli yapıldığını anlatan Prof. Dr. Eckhoff, şunları söyledi: “Kadavradan nakillerde verici açısından risk yok. Ancak canlı nakillerde verici kendini, bir başkası için riske sokuyor. Vericilerin ameliyatı iyi eğitimli cerrahlarca yapılmalı. Hele hele söz konusu çocuk hastaysa. Burada kaldığım sürede 15 ameliyat görebilirsem şanslıyım. ABD’de Türkiye’de yapılan ameliyatların niteliğini paylaştığımda kıskanıyorlar.”
KARŞILIKLI ÖĞRENİYORUZ
PROF. Dr. Münci Kalayoğlu: “Merkezimize şu ana kadar canlıdan nakli öğrenmek için 6 cerrah geldi. Onlar öğrenirken fikir alışverişinde bulunuyoruz. Yeni şeyler öğreniyoruz. Biz de genç arkadaşları onların yanına gönderiyoruz. Bu ülkemizin tanıtılması için de önemli.”