Nohutçu Han’da doğan 7.5 milyar dolarlık dev

Güncelleme Tarihi:

Nohutçu Han’da doğan 7.5 milyar dolarlık dev
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2007 00:00

Nohutçu Han Eminönü’nde 63 yıl önce 6-7 kazanda bisküvi üretimiyle başlayan serüveninde Ülker, 7.5 milyar dolar cirolu bir gıda devine dönüştü.

Sabri Ülker’in 3 işçi ile günde 200 kilo bisküvi üretimiyle başladığı mütevazı iş; bugün 7 ülkede 10 fabrika üretimi yapıyor ve 250 milyon dolarlık çikolata-bisküvi ihracatı gerçekleştiriyor. 1944’te üç olan çalışan sayısı ise bugün 25 bini aştı.

İLK HEDEF ORTADOĞU: 1962’de Topkapı’ya taşıdığı bisküvi üretimini Ülker entegre bir gıda grubuna dönüştürdü. 1974 yılında ihracata başlandığında ilk hedef Ortadoğu pazarıydı. 1992’de margarin, bitkisel yağ, endüstriyel yağ sektörüne girildi ve bir yıl sonra bir dünya deviyle ilk ortak girişim, Pendik Nişasta, kuruldu. 1995’te grubun ikinci yarı yarıya ortak girişimi, Ülker ve Danke, kuruldu. Süt endüstrisine ise 1996’da girildi.

CİDDE’DE FABRİKA ALDI: Ülker, Cidde’deki bir çikolata fabrikası ve Karaman’daki bisküvi fabrikasını alarak büyümeye devam etti. 2000 yılında ise Ülker sakız, hazır çorba ve pişirme katkıları pazarına girdi. Uluslararası pazarda genişlemek için yurtdışında birçok çikolata ve bisküvi üretim tesisi satın aldı.

KOLADA ÜÇLÜ REKABET: Ülker 2002 yılında gazlı içecek üretime başladı. 2003 Temmuzunda Cola Turka markasını piyasaya sürerek, tüm dünyada Coca-Cola ve Pepsi arasında yaşanan ikili kola rekabetinde üçüncü marka olarak boy gösterdi. Pepsi de Cola Turka da Türkiye pazarında ikinci olduklarını iddia ediyor. Türkiye’de ilk yerli bebek maması üretimini İsviçreli Hero şirketiyle ortak olarak Ankara’da Ülker başlattı. Dondurma ve Türk kahvesi üretimiyle şirket faaliyet gösterdiği alanları daha da artırdı.

TRINIDAD TOBAGO’YA İHRACAT: Ülker’in Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Romanya, İran, Suudi Arabistan ve Cezayir olmak üzere 7 ülkede 10 tesisi bulunuyor. Neredeyse tüm dünyaya ihracat yapan şirketin ürün sattığı ülkeler arasında Trinidod Tobago gibi harita da bile kolay bulunamayanlar var. Ülker Trinidod Tobago’ya 3 milyon dolarlık çikolata ihraç etti.

Komünizm Kırım’a gelince Türkiye’ye kaçtı

SABRİ
Ülker 1920’de komünistlerin Kırım«a girdikleri gün doğmuş. 1890«larda Sabri Ülker’in babası 16 yaşındayken Kırım«dan İstanbul«a tahsile gelmiş ve öğrenimini Fatih Medresesi«nde tamamlayıp öğretmen ve imam-hatip olarak tayin edilmiş. Bir süre İstanbul çevresinde yaşadıktan sonra, Sabri Ülker’in babası Kırım’ın Korbek kasabasına geri dönmüş. İki büyük kardeşi İstanbul doğumluyken, Hakkı ve Sabri Ülker kardeşler Kırım doğumlu. Sabri Ülker, 9 yaşındayken aile yeniden İstanbul’a göç etmeden Sibirya«ya sürgünleri, toplu kurşuna dizmeleri de görmüş.

Başbakan Erdoğan distribütörüydü

RECEP Tayyip Erdoğan, başbakan olmadan önce Ülker Grubu’nun dağıtım bayiliğini yapıyordu. Ülker Holding İcra Kurulu Başkanı Murat Ülker, geçtiğimiz aylarda ilk kez basın karşısına çıktığında şu açıklamayı yapmıştı: "Kimi zaman Erdoğan’ın Ülker’e ortak olduğu da iddia edildi. Sayın Erdoğan, ancak, Ülker’in halka açık şirketlerinin ortağı olabilir. Kendisi bir zamanlar Ülker’in distribütörlerinden birinin beş ortağı arasındaydı. O ortaklık gerçekleştiğinde siyasette etkin noktada değildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı’yken bir sohbet sırasında distribütör şirketteki hissesini satıp çıkması konusunda tavsiyem oldu. Tayyip beyin o distribütör dışında grubumuzla hiçbir bağlantısı olmadı. Zaten ortaklığı sırasında da şirketle çok ilgili değildi. Kendisi bildiğiniz gibi distribütör şirketteki hissesini Başbakanlığı sırasında devredip ayrıldı."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!