Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2005 00:00
Nohut için: "Askerin aşı, yoksulun yemeği, okul tabldotu" deyip bir kenara attıysanız ve nohuta burun kıvırıyorsanız, çok yazık!Çünkü, bu buruşuk kabuklu, yuvarlak minik bakliyatta, çok önemli miktarda mineral ve vitamin vardır. Nohutun diğer bir önemli özelliği de içerdiği tabii yağın, vücudumuzdaki kolesterol seviyesi üzerindeki olumlu etkisidir. Ayrıca içerdiği kalsiyum ve fosfor miktarı da hem büyüme çağındaki çocuklar için, hem de menopoz dönemindeki kadınlar için destek verecek kadar yüksektir. Ancak bir kusuru var elbette. Bu kusur da bazen sert çıkmasıdır. Bu kötü tarafını düzeltmek için nohutu bir gece önceden bol suyla ıslatmalı ya da düdüklü tencerede bol suyla en az 40-45 dakika haşlamalısınız. Nohutu hangi yemekte kullanırsanız kullanın, mutlaka arada sırada pişirin ve sakın sofranızdan eksik etmeyin. Mantarlı İtalyan makarnası6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 20 dakikaMalzeme listesi1 paket penne makarna10-12 su bardağı su400 gr kültür mantarı (veya kestane mantarı)5
yemek kaşığı zeytinyağı1 adet orta boy kuru soğan1 adet çarliston biber4 adet orta boy domates1 çay kaşığı tuz, karabiber1 yemek kaşığı rendelenmiş parmesan peyniri Soğanları incecik doğrayın. Çarliston biberlerin saplarını kesi, ince halkalar halinde dilimleyin. Domatesleri de tavla zarı formunda doğrayın. Mantarları uzunlamasına ve ince ince dilimleyin. Zeytinyağını geniş bir tavada kızdırıp üzerine soğan ve biberi ekledikten sonra, orta ısılı ateşte, karıştırarak 2-3 dak. kavurun. Mantarı da hemen ilave edip ocak ısısını yükselttikten sonra karıştırarak 4-5 dak. kavurun. Ocağın ısısını orta dereceye getirdikten sonra, domatesi de aktarıp 4-5 dak. daha kavurun ve ocaktan alın. Tuz ve karabiberi serpiştirip, bekletin. Diğer taraftan; 10-12 su bardağı suyu büyük bir tencereye aktarıp 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip kaynatın. Makarnayı kaynayan suya aktarıp ara sıra karıştırarak 10 dak. haşlayıp süzün. Aynı tencereye alıp, üzerine hazırladığınız mantarlı sosu ilave edin. Rendelenmiş peyniri de katın. Ocağın altını tekrar yakıp soslu makarnayı kısık ateşte, 2-3 dakika pişirin. Üzerini incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek sıcak servise sunun. Pekin usulü etli noodle8 kişilikHazırlama süresi 30 dakikaPişirme süresi 30 dakikaMalzeme listesi1/2 kg Böf stragonof (Bonfilelerin dilimlenmesiyle elde edilmiş parmak et)2 yemek kaşığı soya sosu 4 yemek kaşığı pirinç sirkesi (veya üzüm sirkesi)1 tatlı kaşığı mısır nişastası 1 tatlı kaşığı toz zencefil 4 yemek kaşığı sıvıyağ ( veya mısırözü yağı)3 diş sarmısak2 adet orta boy havuç3 adet taze soğan2 su bardağı ılık et ya da tavuk suyu Etleri derin bir kaba koyup, soya sosu, pirinç veya üzüm sirkesini, mısır nişastası ve toz zencefili ekleyip elinizle karıştırın. Ağzı kapalı kabı buzdolabında 3 saat bekletin. Diğer taraftan, sarmısakları soyup, dilimleyin. Havuçları ikiye böldükten sonra, ince uzun dilimlere ayırın. Yeşil soğanların beyaz sap kısımlarını parmak eninde doğrayın. Sıvıyağı tavada kızdırıp, üzerine, sarmısak ve buzdolabındaki etleri ilave edin. Etleri, yüksek ısılı ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak 7-8 dak. kavurun. Üzerine havuç ve soğanı ilave edip 5-6 dak. daha kavurun. Ilık tavuk ya da et suyunu da aktarıp, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeği ocaktan alın. Yanında haşlanmış noodle veya spagettiyle birlikte servise sunun.
button