Robert Greene ve Joost Elffers bu soruların peşinden giderek uzun soluklu bir araştırma sonucunda ‘İktidar’ın kitabını yazmışlar. İlk bakışta iktidardan çok ‘kötülüğün’ yollarını anlatıyor gibi görünseler de kitaptaki örnekler ‘yasadışı’ davranan pek az iktidar sahibi olduğunu gösteriyor.İKTİDARA NASIL YÜRÜRSÜNÜZ?"Güç görünüşte oynama yeteneği gerektirir. Birçok maske takmayı ve çanta dolusu aldatmaca taşımayı öğrenmelisiniz. Aldatma ve sahte davranış, çirkin ve ahlaksızca görülmemelidir. Bizi hayvanlardan ayıran şey yalan söyleme ve aldatma yeteneğimizdir.
Kendinize biraz uzaktan bakmazsanız, o günün ve o anın gerektirdiği maskeyi takarak birçok farklı insan gibi davranamazsınız, aldatmada başarılı olamazsınız. Yüzünüzü bir aktör gibi şekillendirebilir hale getirin, niyetlerinizi başkalarından gizlemek üzere çalışın, insanları tuzaklara çekme pratiği yapın.
Sabır, aptalca hatalar yapmanıza engel olur. Sabırsızlık yalnızca zayıf görünmenize neden olur. Güce giden yoldaki en büyük engeldir. Değerli zamanınızı ya da zihinsel huzurunuzu asla başkalarının işleriyle ziyan etmeyin. Bu, ödenmesi gereken en yüksek bedeldir.
Kimseye tamamen güvenmeyin ve herkesi inceleyin. Her zaman güce giden dolaylı rotayı seçmeyi öğrenin. Kurnazlığınızı gizleyin. Kendinizi, dolaylı davranmak üzere eğitirseniz, modern sarayda başarılı olabilir, insanları parmağınızın ucunda oynatırken, kusursuz nezaket örneği de sergileyebilirsiniz."
(Önsöz’den alıntı.)
‘Her zaman iyi olmaya çalışan biri, iyi olmayan çok sayıda insanın arasında bir yıkıntı olmaya mahkumdur’ diyor büyük Rönesans diplomatı ve saray adamı Niccolo Machiavelli. Gerçekten de kimi gücünün zirvesindeyken, ölümcül bir hatayla elindekini yitiriyor. Kimi çok ileri gidiyor ya da yeteri kadar ilerleyemiyor. Fakat kimileri de doğru adım atarak insanüstü bir gayretle gücü kendisine çekiyor... Öyle ki taktikleri, doğru zamanda yaptıkları manevralar, ‘şeytana külahını ters giydiren’ davranışları sayesinde tarihteki önemli olaylara imza atıyorlar.
İtalyan gökbilimci ve matematikçi Galileo’nun Jüpiter’in uydularını keşfetmesini, General Otto von Bismarck’ın Alman ulusal birliğini kurmasını, ünlü Fransız kralı 14. Louis’nin her tür gelişme karşısında sessiz kalma taktiğini, satranç şampiyonu Boris Spassky’nin rakiplerini ‘inanılmaz’ bir şekilde alt etmesini, Muhammed Ali’nin boks tekniğini tesadüfle açıklamak mümkün değil... Çünkü bunlar güç oyununda ustalaşmış bu kişilerin ‘kurnaz’ stratejilerin birer ürünü...
Robert Greene ve Joost Elffers tarafından kaleme alınan ve Altın Kitaplar tarafından Türkçe’ye kazandırılan ‘İktidar’ isimli kitap tarih boyunca güç oyununda ustalaşan kişilerden yola çıkarak ‘Gücün 48 Yasası’nı anlatıyor. Tarihteki en ünlü stratejistlerin, devlet adamlarının, saray mensuplarının ve üçkağıtçıların taktiklerini bir araya getiriyor. İşin ilginç yanı, bu yöntemlerin genelde iyiliği değil, tam tersine ‘kötülüğü’ içermesi.
Yasalar, güç oyununu inceleyip bunda ustalaşan kadın ve erkeklerin yazılarına dayanıyor. Bazıları üç bin yıllık süreye yayılıyor. Eski Çin ve Rönesans İtalya’sı gibi birbirine hiç benzemeyen uygarlıklarda yazılmasına karşın, ortak fikir ve görüşleri içeriyor.
Bir nevi ‘kötülüğün kitabı’ olan ‘İktidar’da ‘düşmanınızı tamamen ezin’, ‘herkesin zayıf noktasını keşfedin’, ‘dost gibi görünüp casus gibi davranın’ gibi tavsiyeler yer alıyor. Çoğumuzun zaman zaman bilerek ya da bilinç altından uyguladığı bu yöntemler iş dünyasında ‘iktidarı’ arayan kişilerin işine yarayacak gibi gözüküyor. Diğer yandan kitap, son yıllarda mucize yöntemler gibi gösterilen ‘takım çalışması’, ‘pozitif düşünce’ gibi yöntemlerin adını bile anmıyor.
En çarpıcı beş yasaToplam 48 yasayı içeren kitapta bazı yasalar sanki kötülüğün ve kurnazlığın birer tarifini yapıyor. İşte bazıları...
YASA 3: Niyetinizi gizleyin
Çoğu insan hissettiklerini söyler, fikirlerini her fırsatta ortaya döker. Oysa çok yanılmaktadır. Dürüstlük, kestiğinden daha çok kan akıtan kör bir alettir. Sözcükleri ayarlamanız, insanlara hissettiğiniz ya da düşündüğünüz acı ve çirkin gerçekler yerine duymak istediklerini söylemeniz daha akıllıcadır. Eğer güç için büyük bir arzu duyuyorsanız dürüstlüğü hemen bir kenara koyun ve niyetinizi gizleyin.
YASA 14: Dost gibi görünün, casus gibi çalışın
Dostça bir görüntü arkadaşlarınız ve düşmanlarınız hakkında gizlice bilgi toplamanıza izin verecektir. Casusluk yapmanın en yaygın yolu başka insanları kullanmaktır. Dost gibi görünürken gizlice bilgi toplamalısınız. Sosyal toplantılar ve zararsız görüşmelerde kendi kişiliğinizi bastırarak bazı şeyler öğrenebilirsiniz.
YASA 15: Düşmanınızı tamamen ezin
Düşmanlarımıza anlayış gösterdiğimizde onların korkularını ve bize olan nefretlerini de güçlendirmiş oluruz. Onları yendik ve aşağılandılar; fakat bir gün bizi öldürecek olan bu öfkeli engerek yılanlarını besleriz. Gücü elde etmede böyle bir davranışa yer yoktur. Düşman yok edilmeli, ezilmeli ve bizi rahatsız etmek için geri dönme şansı elinden alınmalıdır. Ölümcül düşmanlığı yöneten yasa şöyle der: Uzlaşma olası değildir. Yalnızca bir taraf kazanabilir ve tamamen kazanmalıdır.
YASA 21: Enayi avlamak için enayi rolü yapın, avınızdan daha aptal görünün
İnsanların bilinçaltına onların sizden daha zeki olduklarına dair güvence verin. İnsanların sizden daha kültürlü olduklarını hissetmelerini sağlayın; savunmaları düşecektir. Tam bir saflık havası harikalar yaratabilir. Ne kadar çok etraflarında olursanız onları aldatmak için o kadar çok fırsatınız olur.
YASA 42: Çobanı vurun, koyunlar dağılacaktır
Çok başlı düşman gibi görünen şeyi her yönden kamçılayarak zaman kaybetmeyin. Önemli olan tek başı bulun. Ne pahasına olursa olsun o kişiyi uzaklaştırın, çünkü o ortalıktan kaybolduktan sonra gücü etkisini yitirecektir. Kanser, tek bir hücreyle başlar. Tedavi edilemeyecek kadar yayılmadan kesip atın.
Güç sahibi olmanın 48 yasası
Efendinizi asla gölgede bırakmayın
Düşmanlarınızı kullanmayı öğrenin
Niyetinizi gizleyin
Her zaman gerekenden daha azını söyleyin
Canınız pahasına şöhretinizi koruyun
Ne pahasına olursa olsun dikkat çekin
İşi başkalarına yaptırın, övgüleri siz toplayın
İnsanların size gelmeleri için gerekirse yem kullanın
Eylemlerinizle kazanın, tartışmayla değil
Mutsuz ve şanssız olanlardan kaçın
İnsanları kendinize bağımlı kılmayı öğrenin
Kurbanınızı savunmasız bırakın
Yardım istediğinizde insanların çıkarlarına hitap edin, merhamet ya da minnettarlıklarına değil
Bir dost gibi görünün, casus gibi çalışın
Düşmanınızı tamamen ezin
Saygı ve şerefinizi artırmak için yokluğu kullanın
Kestirilemezlik havası ile çevrenize kuşku salın
Korunmak kendinizi toplumdan ayırmayın
Kiminle dans ettiğinizi bilin yanlış ayağa basmayın
Kimseye bağlanmayın
Enayi avlamak için enayi rolü yapın
Teslim olma taktiğini kullanın, zayıflığı güce dönüştürün
Güçlerinizi yoğunlaştırın
Mükemmel saray mensubunu oynayın
Kendinizi yeniden yaratın
Ellerinizi kirletmeyin
Kendinize takipçiler yaratmak için insanların inanma ihtiyacını kullanın
Cesaretle eyleme geçin
Her şeyi sonuna kadar planlayın
Başarılarınızı fazla çaba harcanmamış gibi gösterin
Diğerlerinin dağıttığınız kartlarla oynamasını sağlayın
İnsanların fantezileriyle oynayın
Herkesin zayıf noktasını keşfedin
Kral muamelesi için krallar gibi davranın
Zamanlama sanatında ustalaşın
Sahip olamadıklarınızı küçümseyin: Onlara aldırmamak en iyi intikamdır
İlgi uyandıran görünümler yaratın
İstediğiniz gibi düşünün, başkaları gibi davranın
Balık yakalamak için suları karıştırın
Bedava yemeğe değer vermeyin
Büyük adamın ayakkabılarını giymeyin
Çobanı vurun, koyunlar dağılacaktır
Diğerlerinin kalpleri ve zihinleri üzerinde çalışın
Çevrenizdekilerin ellerini kollarını bağlayıp çileden çıkarın
Değişimin gerekli olduğunu öğütleyin ama ani ve büyük değişimlerden kaçının
Asla çok mükemmel görünmeyin
Amaçladığınız hedefi aşmayın, zafere ulaştığınızda ne zaman duracağınızı bilin
Şekilsizliğe bürünün