Nişantaşı’ndaki modacı fabrikası

Güncelleme Tarihi:

Nişantaşı’ndaki modacı fabrikası
Oluşturulma Tarihi: Ekim 19, 2006 00:00

Sosyetenin yeni hobisi gibi görünse de, moda tasarımı sanıldığı kadar basit değil. Moda tutkusunu kariyere dönüştürmek isteyenleri ciddi ve uzun bir eğitim süreci bekliyor. Türkiye’de moda eğitimi veren en saygın kurumlardan biri olan LaSalle Academy’nin yönetim kurulu başkanı Selim Çeçen’le moda tasarımı eğitimi üzerine konuştuk.

LaSalle Academy hakkında biraz bilgi verir misiniz?

LaSalle Academy, 1959’da Kanada’da kurulmuş bir eğitim kurumu. 1993 yılından beri de Türkiye’de faaliyet gösteriyor. 15 ülkede 25 şubesi ve üç de inşa halinde okulu bulunan uluslararası bir okullar zinciri. Türkiye’de faaliyet gösteren iki tane diploma programı var; Fashion Design ve Fashion Merchandising. İsimleri İngilizce çünkü verilen eğitim de İngilizce. Diğerleri de sertifika programları; stilistlik, modelistlik ve bilgisayarlı grafik, bir de kurumsal eğitim programları.

Bu diploma eğitimleri ne kadar sürüyor?

Biz yurtdışındaki sisteme göre çalışıyoruz. Üçer aylık sekiz dönemden oluşuyor eğitim yılımız. "Fashion Design" dediğimiz moda tasarımı programı mesela, en çok ilgi gören programımız, sekiz dönemden oluşuyor. Bu sekiz dönem Kanada’da üç yıla denk geliyor, biz programı biraz sıkıştırdık ve yazları da ara vermeden iki yılda eğitimi tamamlıyoruz.

Peki öğrenci adayları size nasıl ulaşıyorlar? Başvuru süreci nasıl gelişiyor?
/images/100/0x0/55ea96e2f018fbb8f889d9d5


Biz akademi olduğumuz için lise sonrası eğitim veriyoruz ama daha çok üniversite mezunları geliyor. Yani içinde hep moda tutkusu olan insanlar... Bizim en büyük eleme kriterimiz kişideki göz. Çünkü tasarım ve tasarımcı elemelerinde önemli olan tasarımcının gözüdür, gerisini zaten biz öğretiyoruz.

Ama ya adayın çizim konusunda hiç yeteneği yoksa?

Moda tasarımcısı ya da stilist, çizime dayalı bir iş yapacak, tamam ama ressam olmayacak. Aradaki farkı anlamak lazım. Bu tamamen bir tekniktir ve öğretilebilir, biz de öğretiyoruz zaten. Tabii ki doğuştan gelen özel bir yetenek varsa, kendini kağıt üzerinde çok daha iyi ifade edebilir. Ama bu şart değil.

Mezunlar neler yapıyorlar?

Mezunlar bütün hazır giyim firmalarında, her departmanda çalışabiliyorlar. Bunun yanı sıra yurtdışındaki markalara freelance koleksiyon hazırlayanlar oldu. Türkiye’de bütün giyim firmalarında mutlaka LaSalle mezunu görürsünüz.

Bu eğitimin sonunda mezun olabilmek için neler yapmak gerekiyor peki?

Öğrendikleri her şeyi uygulayıp bir koleksiyon hazırlıyorlar ve bu koleksiyonu sundukları bir defileyle mezun oluyorlar. Defilelerde öğrencilerin ne kadar başarılı oldukları görülüyor zaten. Bu en son defilemizde İtalya ve İspanya’dan çok ünlü markaların temsilcileri geldi ve artık onlar da bizden öğrenci istemeye başladı.

Biraz da eğitmenlerinizden bahsetsek...

Modacılar gibi onları yetiştirenler de çok renkli insanlar. Biz yabancı bir kurum olduğumuz için yabancı eğitmenlerle çalışıyoruz. Diploma programlarımızda eğitim dili İngilizce, sertifika programlarımız da Türkçe. Biz yurtdışından eğitmen getirirken de, kendi bünyemizde eğitmen yetiştirirken de mutlaka sektörü tanımış, tasarımcılık yapmış, bu işi hem akademik, hem teorik, hem pratik olarak yapmış kişilerle çalışmaya dikkat ediyoruz.

İNGİLİZCE BİLMEK BÜYÜK AVANTAJ

- İngilizce bilmeyen adaylar olursa ne yapıyorsunuz?

Bizim işimiz yabancı dil gerektiriyor tabii ki ama İngilizce bilmeyenler genelde stilistlik ve modelistliği birlikte alıp öyle tasarımcı oluyorlar. Onlar da çok başarılı oluyorlar ama ben hep bir tavsiyede bulunuyorum; bu uluslararası bir meslek. Sadece okulumuz uluslararası değil. Biz trend analizi yaparken bunları hep yabancı yayınlardan, fuarlardan takip ediyoruz. Bu nedenle İngilizce kaçınılmaz bir gereklilik oluyor. Yani İngilizce eğitim vermemizin tek nedeni yabancı okul olmamız değil, meslek zaten bunu gerektiriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!