Güncelleme Tarihi:
Hocam estetiğe bakışınız açınızı öğrenebilir miyim?
*Estetiği ikiye ayırabiliriz. Biri zaruri olan, yani şart olan estetik ikincisi de tamamen keyfi olan estetik. Zaruri olan estetiği bir cerrahi müdahale olarak kabul ediyoruz. Anormal diye ifade edilebilecek olan ya da kişinin psikolojik yapısını etkileyen, kişiyi veya çevresini rahatsız eden bir durum varsa eğer, bunun adı estetik bile olsa, ona müdahale edildiği takdirde kişinin hakkıdır. İkincisi tamamen keyfi olan, bir nevi modaya dönüşmüş ve Allah'ın çok nezih ve temiz yarattığı ve bir yapıyı tamamen tahrip ve tahrif etmek anlamında yapılan estetiğe de uygun bakmıyoruz.
Hocam en çok yapılan ameliyatlardan biri de göğüs e stetiğidir. Meme kanseri olmuş ve tek göğsü alınmış bir kadının estetik ameliyatı dinen uygun mudur?
Tabi ki. Bu hak olunan estetiktir. Bu dinin, aklın ve vicdanın anormal görmeyeceği bir estetiktir. Göğüs kadının ziyneti sayılır. Evli ya da evlenecek kişinin eşi ya da kendi isteyebilir. Vücuttaki anormal bir yapıya müdahale edilebilir. Bu da dinen caizdir.
Peki, hocam Allah'ın herkesi aynı yaratmadığını biliyoruz. Göğüsleri olmayan ya da çok küçük olan kadınların göğüs büyütme talepleri oluyor. Sizce sağlıkla ilgili bir problemi olmamasına rağmen meme protezi ameliyatı yaptırmak uygun mudur?
Ortada bir evlilik varsa, bir hayat varsa ve bu hayatın devam etmesi adına yaradılıştan kaynaklı ya da sonradan oluşan anormallikler de taraftan birini rahatsız ediyorsa bu estetik dinin onaylayabileceği bir işlemdir. Burada önemli olan rutin bir hayatı devam ettirmek ve kurulmuş olan bir yuvayı dağıtmamak esastır.
Hocam, psikolojik olarak ,vücudunun herhangi bir yerini beğenmeyen kişiler estetik olabilir mi?
Psikolojik olarak kişiye ya da etrafındaki insanlara rahatsızlık veriyorsa estetik yapılabilir.Fakat bunu moda haline getirmiş mevsimine göre değişiklik yapan Allah'ın yarattığı vücudu keyfi olarak tahrip etmeyi hoş karşılamıyoruz.
Hocam hepimizin merak ettiği bir şey var. Allah'ın özenerek yarattığı tek şeyin burun olduğu ve buraya dokunulmaması gerektiği söyleniyor bu konudaki düşünceleriniz neler?
Allah her tarafı güzel yaratmıştır. Bunun burunla, kulakla, çeneyle hiçbir alakası yoktur. Vücudumuzun bütün organları için bu söz geçerlidir.
Nihat Hatipoğlu kendine estetik yaptırır mıydı?
Bir ortama girdiğimde insanların dikkatini çekecek bir anormallik ya da kendi psikolojimi etkileyecek bir durum olsaydı önce sabrederdim. Ama hala psikolojimi bozuyorsa dinin müsaade ettiği ölçüler içerisinde müdahale ederdim.
Hocam erkeklerde estetiğe nasıl bakıyorsunuz?
Biraz önce de bahsettiğim gibi Allah'ın yarattığı duruşu bozmadan dinin müsaade ettiği ölçüde kadında erkekte aynıdır.
Hocam dövme yaptırılabilir mi, sizce sakıncası var mı?
Dövme hakkında Hz. Peygamber efendimizin özel bir ikazı vardır. Peygamberimiz zamanında üç şey yaygınmış. Dişlerin arasını eğeyle törpülerler ve dişlerin arasını açarlarmış, dişlerin ayrık olması daha estetik olarak kabul ediliyormuş. Ayrıca saçlarına kaynak ve vücutlarına dövme yaptırırlarmış. Hz. Peygamber efendimiz, vücutta tahribata yol açtığı için, bu üç uygulamayı da uygun görmemiştir. O yıllarda dövme statü farkını belirleyen bir unsur olarak görülürmüş. Hz. Peygamber efendimiz insanların hepsinin aynı olduğunu düşünerek bunların hepsini haram kılmıştır. Özellikle kalıcı dövme haramdır.
Hocam dövmeli bir insanın abdesti kabul olur mu ?
Bu ikisini birbirinden ayırmak lazım. Dövme peygamber efendimiz tarafından haram kabul edilmiştir. Abdeste engel değildir.
Peki hocam kaynaklı saç abdesti etkiler mi?
Kaynaklı saç abdeste engel değildir. Ama dinen kaynaklı saç hoş görülmez.