Mesude ERŞAN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2008 00:00
Eskiden hamilelere iki can besliyorsun diye yemesi için baskı uygulanırdı. Şimdi kadınların vücut imajlarıyla ilgili kaygıları daha fazla. Hamilelikte kilo alma kaygısı daha da belirginleşiyor. Kadınlar artık çocuk beklerken çok kilo almamayı başarı sayıyor, övünerek anlatıyor, bu nedenle takdir ediliyorlar. Pregnoreksiklerin farkı, bu kilo alma korkusunu çok abartılı yaşamaları, ciddi bir saplantı haline getirmeleri.
Arkadan bakınca hamile olduğu bile anlaşılmayan yeni nesil hamilelere, "leblebi yutmuş sinek" diyen de var, "Nişantaşı hamilesi" ismini takan da. Pregnoreksiya, İngilizce "pregnant" hamile ve "anoreksiya" kelimelerinin bileşiminden oluşmuş yeni bir kelime. Nicole Kidman gibi hamileliğini hemen hemen hiç kilo almadan bitirenler için kullanılıyor. Türkiye pregnoreksiya deyimini henüz ithal etmedi. Ancak tartışması eski. Konu 5 yıl önce Ebru Şallı’nın hamileliğiyle konuşulmaya başlandı. Çünkü Ebru Şallı çocuğunu beklerken sadece 7 kilo almıştı. Sebze ve meyveyle, hatta bolca kiviyle beslendiğini yazdı gazeteler. Bebeği de 3 hafta erken doğunca, "fazla kilo almasın diye erken aldırdı" iddiası ortaya atıldı. Gerçekten de bazı anneler son bir-iki ayda alacağı fazla kilodan kurtulmak için bebeğin yeterince geliştiğini düşünüp, erkenden sezaryenle alınmasını istiyor. Oysa doktorların buna rıza göstermesi bebeğin ciddi zarar görmesine, yaş akciğer hastalığı denilen akciğerin su toplamasına, yoğun bakımda birkaç gün geçirmesini gerektiren hastalıklara neden olabiliyor. Bunları önlemek için annenin çocuğuna rahimde büyüme şansı vermesi gerekiyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel’e göre hamilelikte kiloyu bu kadar takan kadınların psikolojik sorunları var: Onlar kilo almayı büyük bir başarısızlık, bir yenilgi olarak görüyorlar.
EN AZ 9-12 KİLO ALMAK GEREKİYOR
Kilo almamak için sadece sebze ve meyveyle beslenen anne adaylarına rastlanıyor. Ama bebeğin gelişmesi için annenin 9-12 kilo alması şart. ABD literatüründe bu kilo 15’e kadar çıkıyor. Hesap basit: Bebek ortalama 3-3.5 kilo. Kendi suyu 1.5 litre kadar, annenin tuttuğu su 2-3 litre. Plasentayı eklerseniz toplamı 7-8 kiloyu buluyor. Unutulmamalı ki bebek gebelikte alınan kiloyla besleniyor, yani annenin deposundan yemiyor. Hamilelikte 9-10 kilodan az alınırsa, bebeği beslemek için annenin yağı yakılıyor. Fakat bu süreçte de keton denilen ve bebeğe zarar veren zehirli maddeler açığa çıkıyor. Ayrıca
bebeğin ağırlığı düşük kalıyor, erken doğum riski artıyor. Artık kadınlar hamilelikleri boyunca bir doktor dışında, bir de diyetisyenin desteğini almaya başladı. Amaç abartılı kilo almadan, bebeği sağlıklı beslemenin dengesini kurmak. Diyetisyen Ayça Ilıca, "Hiç kilo almadan veya çok az kilo alarak hamileliği bitirmek mümkün değil. Çünkü
hamilelikte kilo tutmanın da bir amacı var" diyor.
SADECE 7 KİLO ALDIM AMA ÇOK SAĞLIKLIYDIMEbru Şallı: Hamileliğini fit geçiren ilk kadınlardanım. Ben hamileliğin hastalık olmadığını kanıtladım, normal yaşantımı sürdürdüm. Haftanın 5 günü 1 saat kadar yürüdüm, yüzdüm, hamile pilatesi yaptım. Spor yapınca hem kilo kontrol altında tutuluyor hem de fiziksel olarak daha güçlü hissediliyor. Vejeteryanım ama bu hamileliğimde sağlık açısından herhangi bir sorun yaşatmadı. Protein ihtiyacımı bakliyat, süt ve süt ürünleri, soya eti ve peynirinden karşıladım. Bol sebze ve meyve tükettim. Turunçgillere çok düştüm. Kivi çok yedim ama yazıldığı gibi sadece onunla yetinmedim. 48 kiloyla hamile kaldım, toplamda 7 kilo aldım. 15 kilo da alsam üzülmezdim. Çünkü bu geçici bir süreç. Hastaneden çıktığımda 6 kilo vermiştim bile. Bebek 3 hafta erken geldi. 2.5 kilo ve sağlıklı doğdu. 3 hafta daha kalsaydı 3 kiloyu aşardı.
GEBELİKLERDE İSTEDİĞİN KADAR YE DEVRİ BİTTİDr. Elif Ilgaz: Normal doğuma karar vermiştim ve planlanandan fazla kilo aldım. Gebeliklerde istediğin kadar
yemek ye devri bitti. Çok kilo alınabiliyor. Ben çok kontrollüydüm, pasta, börek, çörek yemedim ama biraz meyveye ağırlık verince hedef şaştı. Sonra diyetisyen kontrolüne girmeme ve egzersizlerimi arttırmama rağmen 15 kilodan fazla aldım.
KENDİNİ FRENLEYENLERİ ANLAMIYORUMDemet Şener Kutluay: 26 aylık kızım var şimdi de iki aylık hamileyim. İlk hamileliğime, 51 kiloyla başladım, 23 kilo aldım. Abur cubur yemedim ama kendimi de kısıtlamadım. Kendini kısıtlayabilenleri de anlayamıyorum. İnsanın içi kazınıyor, çok fazla yemek istiyor. Hamilelikte canım istediği zaman yürüyüş ve yoga yaptım. Doğumdan sonra diyete bile girmedim. Eve döndüğümde 10 kilo gitmişti bile. 1 ay sonra bir dergide kapak oldum. İlk çocukta geriye dönüş kolay, ikincide deformasyon artıyor diyorlar. Bu da hiç umurumda değil.
BENİMKİ GENETİK ŞANSArzu Kaprol: İkizlerim olduğu için hamileliğimi mümkün olduğunca doktor kontrolünde geçirdim. Başından itibaren yememde sorun vardı. Bu annem ve anneannemde de olan genetik bir durum: İlk aylarda 14.00’den, sonraki aylarda 18.00’den sonra hiçbir şey yiyemedim. Ama yine de o saatlere kadar mümkün olduğunca doğru beslenmeye gayret ettim. Bütün hamileler benzer kaygıyı yaşıyor. Benim de kilo alma endişem vardı. 13 kilo da aldım. Doğum ertesi normal kilomdan geriye sadece 3 kilo kalmıştı.