Güncelleme Tarihi:
- 25 yıl içinde insanların müzik zevkinde nasıl değişiklikler oldu?
- Türler çeşitlendi, hip-hop, R&B ve alternatif rock ve elektronik müzik gibi türler artık geniş kitlelere ulaşıyor. Ancak isimler değişse de alışkanlıklar değişmiyor. Yabancı müzikte şu an en popüler türler R&B, Hip-hop ve heavy metal. Madonna gibi türler üstü isimlerin de modası hiç geçmiyor. Son 10 yıldır Türk rock gruplarına da yoğun talep var. Şebnem Ferah, Mor ve Ötesi, Manga, Duman, Teoman ve Athena gibi isimler sayesinde Türk rock müziği büyük patlama yaşadı. Artık müziğe de daha hızlı ve kolay ulaşılıyor. Bunun sonucu olarak, albümden ziyade şarkı odaklı bir dinleyici algısı oluştu. 10’dan 40 yaşa kadar geniş bir yelpazede okuyucu kitlemiz var. Biz ve okuyucularımız için müzik dinlemek bir heves değil, bir yaşam biçimi. İki de ek dergimiz var: Teenage pop müzik ve sinema yıldızlarına yer veren ‘Pop up’ ile rock/metal türevlerine yer veren ‘Headbang’.
- Blue Jean sayesinde kimler üne kavuştu?
- ‘Sayesinde’ demek iddialı olur ama kariyerlerinin başından itibaren dikkatimizi çeken ve bir anlamda beraber yürüdüğümüz isimler var. En popüleri Manga. İlk albümleri çıkmadan önce bize dinlettiler. Dinler dinlemez vurulduk ve destek olmaya karar verdik. Hem en çok kapak olan yerli grup oldular hem de kapak oldukları Mart 2005 sayısı üçüncü baskısını yaptı. Ayrıca Türkiye’de Hip-hop yokken Tunç Dindaş’ın başlattığı Hip-hop sayfası sayesinde rap tutkunları bir araya geldi. Ceza dâhil birçok rapçi ilk yazılı röportajını verdi.
- Türkiye’de müzik dergisi ne kadar okunuyor?
- “Türkiye’de müzik dergisi satmaz” klişesini kesinlikle kabul etmiyorum. İyi ve samimi bir ürün koyduğunuzda alıcısı mutlaka oluyor. Blue Jean, Türkiye’de yayımlanan her alandaki dergiler içinde en yüksek tiraja sahip olanlardan.
- Piyasada şu an sizden başka müzik dergisi yok. Bunun sırrı ne?
- Blue Jean, müziğe iş olarak değil, tutkuyla bağlı ekipler tarafından çıkarıldı. Hiçbir zaman yukarıdan bakmadı ve kendi doğruları kadar okuyucu taleplerine de yer verdi. Böylece okuyucu yazarlarıyla özdeşleşti ve arkadaşı gibi gördü. Ayrıca sadece belli bir kesimin tercih ettiği tarzlara odaklanıp gençlerin asıl dinlediği türleri dışlamadı.
- En çok olay yaratan sayınız hangisiydi?
- Kapağında o sıralar şarkıcılığa soyunan Prenses Stephanie’nin olduğu ilk sayı çıktığı gün öğle saatlerinde tüm Türkiye’de tükendi! Geçen yıl Lady Gaga ile ABD’de yaptığımız röportajın olduğu sayı da çok ses getirdi.
İLK YERLİ KAPAK TEOMAN’DI
Derginin fikir babası Mehmet Y. Yılmaz... İlk sayısı 1987 Şubat’ta. Gençlere seslenecek, güncel sinema ve müzik haberleri verecek bir dergi boşluğunu Blue Jean doldurdu. Zamanla kendi trendlerini yarattı ve binlerce gencin müzik zevkinin şekillenmesinde rol oynadı. Mali krizler yaşandığında zor zamanlar geçirdi ama akılcı yayın politikalarıyla ara vermeden devam etti. En parlak zamanını internetin yaygınlaşmasından önce yaşadı. İlk yıllarında sinemaya da geniş yer veriyordu. Tom Cruise ve Bruce Willis gibi isimler kapak oldu. Sadece sinema üzerine dergiler yayımlanmaya başlayınca dergi müzik üzerine yoğunlaştı. Ancak sinemadan da tamamıyla kopmadı. Ayrıca yine ilk yıllarda içeriğinde yerli müzik fazla yer kaplamazken, özellikle 2000’lerin başından itibaren yerli pop, rap yıldızları ve rock grupları da yer bulmaya başladı. 2004’te dergiye kapak olan ilk yerli isim Teoman’dı.
KÜLTÜR MİRASI OLACAK
Şubat sayısında ‘25’ temalı konular yer alacak; son 25 yılın en iyi albümleri, filmleri, kayıp yıldızları... Ayrıca derginin kurucularıyla röportajlar ve müzisyenlerin görüşleri de var.
- MANGA: Birlikte yeni rekorlara! Kapağında yer aldığımız ve üç baskı yaptığınız sayı hâlâ duvarlarımızda. Blue Jean bu istikrarını devam ettirirse bizce Türkiye’nin kültür miraslarından biri olacak. İnternet ve teknoloji ne kadar gelişirse gelişsin, yıllar sonra müzikle ilgili geçmişe bakmak istediğimizde ilk kaynaklarımızdan biri olacağına inanıyoruz.
- CEZA: Müzik hayatımdaki ilk yazılı röportajımı 15 yıl önce Blue Jean’le yapmıştım. Hayatımda önemli bir yeri var. Yıllardır bana ve müziğime verdiği destek için çok teşekkür ederim. Daha nice çeyrek asırlar dileğiyle tüm Blue Jean emekçilerine ve okuyucularına saygı ve sevgilerimle.
- GÜNEŞ DURU (REDD): 25 yıldır birkaç nesle ulaşmak, 25 sayının zor yayımlanabildiği müzik dergiciliği adına çok önemli bir değer. Blue Jean’in sektörün varlığını sürdürmesi ve elbette umutları beslemesi açısından önemli bir yeri var, daha nice yıllara.
- GÖKHAN ÖZOĞUZ (ATHENA): Blue Jean benim için aynı Metallica gibi... Yıllardır aynı yerden el sallayan bir dost...