Güncelleme Tarihi:
Nezle olmak durumu senede bir ya da bir kaç defa hepimizin başına gelir. Bir çoğumuz bunu önemsemeyip, bilinçsizce ilaç kullanır ve dinlenmeye ve istirahat etmeye vakit ayırmayız. Ama aslında durum göründüğünden daha ciddi sonuçlar da doğurabilir. Yani ‘‘nezle’’ olduğumuzu düşündüğümüzde aslında çok çeşitli grip türlerinden birine yakalanmış olabiliriz. Öyleyse işe grip çeşitlerini tanımakla başlanabilir. Tabii ki tedavileri her zaman doktor kontrolünde olmak şartıyla...
Rinit, yani burun iltihabı, burundan akan sıvının yeşilimsi bir renk alması durumudur. Aspirin ve buhar banyosuyla tedavi edilebilir.
Rino-farenjit, yani burun ve yutak iltihabı, burnun devamlı akması, ağır öksürük nöbetleri ve ateşlenme durumlarıyla ortaya çıkar. En geçerli yol antibiyotik tedavisidir.
Sinüzit belirtileri; ateş, titreme, burun akması ve ağrılardır. Burun damlası, antibiyotik ve enfeksiyon giderici ilaçlarla tedavi edilebilir.
Laranjit, yani gırtlak iltihabı da sesin değişmesi, boğaz kuruması, kesik öksürükler ve nefes alma zorluklarıyla tanımlanır. Öksürük şurupları ve antibiyotikler mutlaka doktor kontrolünde alınmalıdır.
Anjin ise boğaz bölgesini kaplayan bir acıyla belli olur. Bademcikler kızarır, leke leke olur. Doktor kontrolünde kullanılacak ilaçlar haricinde eğer durum ciddiyetini korursa, bademcikler alınabilir.
Bronşit, bronşların ve bronşitlerin iltihaplanması durumudur. Kuru öksürüklerle gelen göğüs ağrıları, nefes alırken ses çıkması ve yüksek ateş gibi belirtileri vardır. Antibiyotik ve öksürük şurupları kullanılır.