Neyi, niçin ve nasıl?

Güncelleme Tarihi:

Neyi, niçin ve nasıl
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1999 00:00

Cemal ERTUGAY
Haberin Devamı

SANAT olgusu, eski Yunan'dan bu yana, tartışıla gelmekte.

Sanat nedir? Ne değildir? Ne için, kim için yapılır? Toplumsal mı, yoksa bireysel midir veya olmalıdır?

Bu ve benzeri sorular, şüphesiz ki, bundan sonra da tartışılacak. Sanatta ekollere ve farklı sanatsal ürünlerin varlığına kaynaklık yapan da, bu ve benzeri karşıtlıklardır.

İZLENİMCİLİK

Fotoğraf, daha doğrusu fotoğraf sanatı da, tüm bu kavram ve tartışmaların dışında düşünülemez. Günümüz fotoğrafında, ‘‘İzlenimcilik’’ten tutun da ‘‘Post Modernizm’’e kadar uzanan akımların izleri de bunun bir göstergesidir.

ZAMAN VE EĞİTİM

Bugün fotoğraf, artık salt ışıkla resim yapmak kavramını taşmış, daha doğrusu bu resim, yalnız görsel güzellikleri; ters ışık, yan ışık, alan derinliği, diyafram-enstantane uyum ve uyumsuzluğu gibi bilinen bazı kurallarla çizmekten öteye geçmiş ve vizörün arkasındaki kişinin bize yabancı olan bireysel dünyasının da izlerini taşır hale gelmiş bulunuyor.

MÜMKÜN DEĞİL

Peki ama, bir fotoğraf amatörü, bu işin neresindedir? Neyi, niçin ve nasıl çeker? Kanımca, buna benim veya bir başkasının, herkes adına yanıt vermesi mümkün ve de doğru değildir.

Çünkü amatörlük, sadece -nasıl çekilir?- sorusu ile ilgilidir. Yani teknik bilgi ve onu kullanacak becerinin olgunluğu ile ilgilidir ki, buna da herkes, zamanla ve eğitimle ulaşabilir.

FARKI YAKALAMAK

‘‘Neyi?’’ ve ‘‘Niçin?’’ soruları konusunda ise, deklanşöre basan her parmak, ayrı bir dünyanın, diğer dünyalarla ilişki kurmaya çalışan bir bağlantı noktasıdır.

Aynı ortamı, aynı koşullarda kadrajlayan farklı kişilerin yapıtlarında bile (kesin bir yönlendirme yoksa) farklılıklar yakalamak mümkündür. Amatör, henüz parçaları birleştirecek teknik bilgi ve beceriden yoksun olduğu için, yani ‘‘Nasıl?’’ın yanıtını bilmediği için, kendi dünyasını henüz tam olarak kareye katamamaktadır.

Ama yine de, bu karelerde, ondan bir şeyler mutlaka bulunur.

Haberin Devamı

Konuk Yazar

Cemal ERTUGAY / ANFAD üyesi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!